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CONEX-117354-22 
 
UIL: 3121.01-00; 3306.03-00; 3401.01-00 
 
 
The Honorable Stephen F. Lynch 
Member, U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 
 
Attention:  ----------------------- 
 
Dear Representative Lynch: 
 
I’m responding to an email inquiry that was forwarded to IRS Congressional District 
Liaison, -------------------, on July 29, 2022. ------------------ asked about a Massachusetts 
program, which he refers to as the Property Tax Work-Off Abatement Program. The 
program is for low-income veterans and seniors who can’t afford to pay property tax. 
Specifically, he indicates that Massachusetts waives all state tax on this income, but 
that an Informational Guideline Release published by Massachusetts indicates that 
federal taxes must be withheld and asks why this is so. 
 
While I can’t provide binding legal advice, I can provide general information regarding 
the tax treatment of benefits provided to volunteers in response to your question. 
 
Prior Chief Counsel Advice Related to Property Tax Abatements for “Volunteers” 
 
I have enclosed copies of Chief Counsel Advice (CCA) 200025050 and CCA 
200227003. Each CCA discusses a state statute that permits municipalities to reduce 
senior citizens property taxes in return for services. CCA 200025050 discusses the 
Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax consequences and CCA 200227003 
discusses the income tax consequences. 
 
CCA 200025050 concludes that most likely the “volunteers” are employees; and 
therefore any remuneration provided to the workers is subject to FICA. In addition, if the 
municipalities pay the employee portion of FICA, such payment would also be included 
in gross income and subject to FICA. 
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CCA 200227003 concludes that property tax abatements in return for services are 
subject to income tax. Below are the relevant Code sections and corresponding 
regulations. 
 
Federal Insurance Contributions Act 
 
The law imposes FICA taxes on the wages paid by employers to employees with 
respect to employment. In general, all payments of remuneration by an employer for 
services performed by an employee are subject to FICA taxes, unless the payments are 
specifically excepted from the term “wages” or the services are specifically excepted 
from the term “employment,” [Sections 3101 and 3111 of the Code]. 
 
“Wages” are all remuneration for employment, including the cash value of all 
remuneration (including benefits) paid in any medium other than cash, with certain 
enumerated exclusions [Section 3121(a) of the Code]. “Employment” means any 
service, of whatever nature, performed by an employee for the person employing him, 
with certain enumerated exclusions. An “employee” is any individual who, under the 
usual common law rules applicable in determining the employer-employee relationship, 
has the status of an employee [Section 3121(d)(2) of the Code]. The Employment Tax 
Regulations states, “If the relationship of employer and employee exists, the 
designation or description of the relationship by the parties as anything other than that 
of employer and employee is immaterial,” [Section 31.3121(d)-1(a)(3)]. 
 
Generally, the medium in which the remuneration is paid is immaterial. The employer 
may pay remuneration in cash or in something other than cash. If the employer does 
not pay the remuneration in cash, the employer must compute it on the basis of the fair 
value of the items at the time of payment [Section 31.3121(a)-1(e) of the Employment 
Tax Regulations]. 
 
Income Tax Withholding 
 
“Wages” for purposes of federal income tax withholding, are defined as all remuneration 
for services performed by an employee for his employer, including the cash value of all 
remuneration (including benefits) paid in any medium other than cash [Section 3401(a) 
of the Code]. “Employee,” for purposes of withholding, is defined as an officer or 
employee of a state or any political subdivision thereof, or any agency or instrumentality 
of any one or more of the foregoing [Section 3401(c) of the Code]. 
 
If workers do not receive any cash from which to withhold the employee portion of the 
FICA tax, the employer may pay this tax, which will be additional wages to the 
employee for FICA and income tax purposes. The amount of wages is equal to the 
value of the remuneration plus the value of the employee portion of the FICA tax paid 
by the employer but not deducted from the wages of the employee [Section 31.3401(a)-
1(b)(6) of the Employment Tax Regulations]. Alternatively, the employers can seek 
reimbursement of the employee FICA tax from the workers. 
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Federal Unemployment Tax Act 
 
Taxes under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA) do not apply to compensation 
for services in the employ of a state, any political subdivision thereof, or any 
instrumentality of any one or more of the foregoing which is wholly-owned by one or 
more states or political subdivisions [Section 3306(c)(7) of the Code]. 
 
Reporting Requirements 
 
The law requires information reporting from every person required to deduct and 
withhold the employee portion of the FICA tax from an employee [Section 6051(a) of the 
Code]. The requirement applies to all payments subject to FICA tax, regardless of the 
amount. The employer must report the information on Form W-2. In addition, the law 
requires employers to have their employees complete Forms W-4 [Section 
31.3402(f)(2)-1 of the Employment Tax Regulations]. 
 
This letter is intended for informational purposes only and doesn’t constitute a ruling. 
See Revenue Procedure 2022-1, Section 2.04, 2022-1 IRB 1 (Jan. 3, 2022). 
 
I hope this information is helpful. If you have any additional questions, please contact 
me at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Sydney L. Gernstein 
Branch Chief, Employment Tax Branch 1 
Office of the Associate Chief Counsel 
(Employee Benefits, Exempt Organizations, and 
Employment Tax) 
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