
Part III - Administrative, Procedural, and Miscellaneous 
 
 
 
Stock Basis  
 
 
NOTICE 2011-56 
 
 
 
PURPOSE 

This notice provides interim guidance under § 1012 of the Internal Revenue 

Code on issues relating to the basis of stock. 

BACKGROUND 

Under § 1.1012-1(e) of the Income Tax Regulations, taxpayers may use the 

average basis method to determine the basis of stock in a regulated investment 

company (RIC).  Section 403 of the Energy Improvement and Extension Act of 2008, 

Div. B of Pub. L. No. 110-343, 122 Stat. 3765 (the Act), amended § 1012 to allow 

taxpayers to average the basis of stock acquired after December 31, 2010, in 

connection with a dividend reinvestment plan (DRP), as well.  A taxpayer that does not 

use the average basis method determines the basis of stock under § 1012(a) by its 

cost.   

The Act also amended § 6045 to require brokers to report, upon the sale of 

stock, adjusted basis of the stock sold and whether gain or loss is long-term or short-

term, effective generally for stock acquired after December 31, 2010, and for RIC or 

DRP stock acquired after December 31, 2011.   

Final regulations implementing these amendments were published on October 

18, 2010, T.D. 9504, 75 F.R. 64072, 2010-47 I.R.B. 670.  Thereafter, public 
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stakeholders requested clarification or raised new issues.  The Internal Revenue 

Service and Treasury Department intend to publish proposed regulations addressing 

some of these issues.  Taxpayers may rely on the guidance provided in this notice 

pending publication of superseding guidance. 

INTERIM GUIDANCE 

Change from Broker Default Average Basis Method 

A stakeholder suggested that, when a taxpayer changes from a broker’s default 

average basis method to the cost basis method, the basis of the shares should revert to 

the cost basis under certain circumstances.   

Section 6045(g)(2)(B)(i)(II) provides that, for purposes of broker reporting, the 

adjusted basis of RIC or DRP stock is determined by a broker’s default method unless a 

taxpayer elects another method.  Section 1.1012-1(e)(2)(i) provides that, unless a 

taxpayer elects another method, the basis of RIC or DRP stock is determined by the 

broker’s default method.   

Section 1.1012-1(e)(9)(i) provides that, beginning in 2012, a taxpayer elects the 

average basis method by notifying a broker in writing.  Under § 1.1012-1(e)(9)(iii), a 

taxpayer that wants to revoke its average basis method election must revoke the 

election within one year after making the election or, if earlier, by the date of the first 

disposition of the stock.  A broker may extend the one-year period but not beyond the 

first disposition of the stock.  After a revocation, the basis of the stock reverts to the cost 

basis. 

After the revocation period has expired, a taxpayer may change from the average 

basis method to the cost method at any time, but only for stock acquired after the date 
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of the change (the change is prospective).  After the change, the basis of the stock that 

was averaged remains averaged.  Section 1.1012-1(e)(9)(iv). 

Section 1.1012-1(e)(9)(i) provides that a taxpayer has not made a basis election 

if (1) the taxpayer fails to choose a basis determination method, and (2) basis is 

determined by a broker’s default method.  Section 1.1012-1(e)(9)(v), Example 2, 

illustrates that, because averaging under a broker’s default method is not a taxpayer’s 

election, a taxpayer’s change from a broker’s default averaging method to the cost 

method is prospective and stock acquired before the change retains the averaged 

basis. 

To provide consistency between revoking a taxpayer’s average basis election  

and changing from a broker’s default average basis method, the proposed regulations 

are expected to provide that, when a taxpayer changes from a broker’s default 

averaging method for RIC or DRP stock to the cost basis method, the basis of the stock 

reverts to the cost basis if the taxpayer requests the change by the earlier of (1) one 

year after receiving notice of the broker’s default method, or (2) the date of the first sale, 

transfer, or other disposition of the stock.  A broker may extend the one-year period, but 

not later than the date of the first sale, transfer, or disposition of the stock.  

To determine the beginning of the one-year period, a broker using the average 

basis method as a default method must use reasonable means to notify taxpayers.  

Reasonable means may be mailings, circulars, or electronic mail sent separately or 

included in a taxpayer’s account statement, or other means reasonably calculated to 

provide actual notice.  The notice must identify the securities subject to the broker’s 

default average basis method. 
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Ten Percent Reinvestment Rule and Fractional Shares 

Under § 1012(d)(4)(A), a DRP is an arrangement under which dividends are 

reinvested in identical stock.  Section 1.1012-1(e)(6)(i) provides that a plan, 

arrangement, or program qualifies as a DRP if the written plan documents require that 

at least 10 percent of every dividend on any share of stock is reinvested in identical 

stock.   

A stakeholder asked if a plan that pays only cash in lieu of fractional shares 

meets the 10 percent requirement if the dividends on some shareholders’ stock are 

insufficient to acquire at least one whole share of identical stock.  For example, if a 

shareholder in a plan receives a dividend of $30.00 but the price of one share of stock 

exceeds $30.00, the shareholder will not be able to reinvest 10 percent and will receive 

the dividend in cash.   

It is expected that the proposed regulations will clarify that a DRP does not fail 

the 10 percent reinvestment requirement because it pays cash in lieu of fractional 

shares when the amount of a dividend is insufficient for some shareholders to acquire 

stock. 

Lot Selection Methods Across Accounts 

Section 1012(c)(1) provides that the “conventions” prescribed in the § 1012 

regulations apply to stock disposed of after certain dates on an account-by-account 

basis.  The legislative history identifies these “conventions” as first-in, first-out (FIFO), 

specific identification, and average basis.  H. Rep. No. 606, 110th Cong., 2d Sess. 62 

(2008).  However, § 1.1012-1(e) provides account-by-account rules only for averaged 

stock.  The proposed regulations are expected to clarify that the lot selection methods, 
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such as FIFO and specific identification, also apply on an account-by-account basis. 

REQUEST FOR COMMENTS 

 Comments are requested on issues arising under this notice.  Comments should 

be submitted in writing on or before August 8, 2011, and should include a reference to 

Notice 2011-56.  Comments may be submitted to CC:PA:LPD:PR (Notice 2011-56), 

Room 5203, Internal Revenue Service, P.O. Box 7604, Ben Franklin Station, 

Washington, DC 20044, or electronically to Notice.Comments@irscounsel.treas.gov.  

Please include “Notice 2011-56” in the subject line of any electronic communications. 

 Submissions may be hand delivered Monday through Friday between the hours 

of 8 a.m. and 4 p.m. to CC:PA:LPD:PR (Notice 2011-56), Courier’s Desk, Internal 

Revenue Service, 1111 Constitution Avenue, NW, Washington, DC 20224.  All 

comments are available for public inspection and copying. 

DRAFTING INFORMATION 

The principal authors of this notice are Amy Pfalzgraf and Edward C. Schwartz of 

the Office of the Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting).  For further 

information regarding this notice, please contact Mr. Schwartz at (202) 622-4960 (not a 

toll-free call). 
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