
Rev. Rul. 82-136, 1982-2 C.B. 300 
 
 Self-dealing; grant by foundation to a second foundation; 
common trustee.  A grant by a private foundation to a second 
private foundation does not constitute an act of self-dealing 
within the meaning of section 4941 of the Code even though a 
banking institution serves as sole trustee of both foundations.  
Rev. Rul. 75-42 clarified. 
 
ISSUE 
 
 In the situation described below, does a grant by one 
private foundation to a second private foundation constitute an 
act of self-dealing within the meaning of section 4941 of the 
Internal Revenue Code where a banking institution is trustee, and 
thus a disqualified person within the meaning of section 4946, of 
both foundations? 
 
FACTS 
 
 A banking institution is the sole trustee of private 
foundation P, and is also the sole trustee of private foundation 
Q.  Both organizations are exempt from federal income tax under 
section 501(c)(3) of the Code. 
 
 P's board of trustees has authorized a large grant to Q for 
the purpose of providing funding for the expansion of Q's 
scholarship grant program. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
 Section 4941(d)(1)(E) of the Code provides that the term 
'self-dealing' includes the transfer to, or use by or for the 
benefit of, a disqualified person of the income or assets of a 
private foundation.  Under section 4946(b), the term 
'disqualified person' includes a trustee. 
 
 Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the Foundation Excise Tax 
Regulations provides that the fact that a disqualified person 
receives an incidental or tenuous benefit from the use by a 
foundation of its income or assets will not, by itself, make such 
use an act of self-dealing.  As an example, a grant by a private 
foundations to a section 509(a)(1), (2) or (3) organization will 
not be an act of self-dealing merely because one of the section 
509(a)(1), (2), or (3) organization's officers, directors, or 
trustees is also a manager of or a substantial contributor to the 
foundation. 
 
 Rev. Rul. 75-42, 1975-1 C.B. 359, holds that a grant 
authorized by a private foundation to a hospital exempt from 
federal income tax under section 501(c)(3) of the Code and 
described in sections 170(b)(1)(A)(iii) and 509(a)(1) for 
modernization, replacement, and expansion does not constitute an 



act of self-dealing within the meaning of section 4941 even 
though two individuals serve as trustees of both organizations. 
 
 In this case, as in the situation described in Rev. Rul. 
75-42, any benefit received by the disqualified person (the 
banking institution) is merely incidental to private foundation 
P's use of its funds for a charitable purpose. 
 
HOLDING 
 
 Because any benefit to disqualified persons is incidental, 
the grant from private foundation P to private foundation Q does 
not constitute an act of self-dealing within the meaning of 
section 4941 of the Code. 
 
EXPENDITURE RESPONSIBILITY 
 
 Even though the grant from private foundation P to private 
foundation Q does not constitute an act of self-dealing under 
section 4941 of the Code, P must exercise expenditure 
responsibility over the grant as required by sections 4945(d)(4) 
and 4945(h) and the regulations thereunder. 
 
EFFECT ON OTHER REVENUE RULINGS 
 
 Rev. Rul. 75-42 is clarified. 


