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The Honorable Russell D. Feingold
United States Senate
Washington, D.C.  20510

Attention: Ms. Kathie Klimowicz

Dear Senator Feingold:

This letter is in reply to your inquiry dated March 15, 2001, on behalf of a constituent
who asked why the portion of an education scholarship that pays room and board is
taxed.

A principle of our federal income tax system is that all income is taxed unless the
Congress specifically exempts it.  Section 61(a) of the Internal Revenue Code and
Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426 (1955), 1955-1 C.B. 207.

In enacting § 117, the Congress provided, in general, for an exclusion from gross
income for any amount received as a “qualified scholarship.”  In order to be a qualified
scholarship, the amount received must be used only for qualified tuition and related
expenses.  Qualified tuition and related expenses are defined, in part,  in § 117(b)(2) as
(A) tuition and fees required for enrollment or attendance of a student at a educational
institution, and (B) fees, books, supplies, and equipment required for courses of
instruction.

As you can see, in enacting § 117 the Congress did not include payments for room and
board in the definition of a qualified scholarship.  Thus, such amounts are subject to
tax.

I hope this information is helpful.  Please call Sean M. Dwyer, Identification Number 50-
19510, at (202) 622-4920, if you have any questions.

Sincerely,

Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)

By:
Robert A. Berkovsky
Chief, Branch 2


