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February 6, 2003

Dear :

I am responding to your letter dated December 18, 2002, on behalf of your constituent,
  asked about the taxation of respite care payments paid

to relieve an individual foster care provider from the ongoing demands of foster care.

In general, under § 61 of the Internal Revenue Code, gross income is all income from
whatever source derived, including compensation for services.

Under § 131 certain foster care payments are excludable from the gross income of a
taxpayer who provides foster care.  This exclusion applies only to a taxpayer in whose
foster family home a qualified foster placement agency places a qualified foster
individual.  

Generally, payments to a respite care provider are taxable as compensation for
services under § 61.     

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call  
, at 

Sincerely,

Robert A. Berkovsky
Branch Chief
Office of Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)


