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LEGEND 

A = ----------------------------------------------------- 
 
B = -------------------------------------- 
 
C = ---------------------------------------------------------------- 
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ISSUES 

1. Whether A, which was engaged in a trade or business as a wholesale supplier that 
hired C to receive, transport, and deposit on A’s behalf cash payments received from 
A’s high-volume customer B, was required to report under I.R.C. § 6050I amounts 
exceeding $10,000 paid by B. 
 
2. Whether C was required to report under I.R.C. § 6050I cash in excess of $10,000 
received in the course of C’s trade or business from B. 

CONCLUSIONS 

1. A did not have a reporting requirement under section 6050I for the cash received by 
C from B for the account of A. 
 
2. C was required by section 6050I to report the cash in excess of $10,000 that it 
received from B in the course of its trade or business for the account of A.   

FACTS 

A is a wholesaler of tobacco products.  Usually, one of A’s employees or sales 
representatives collects the accounts receivable from a client after a completed 
transaction.  Payment normally is made by a client to A using either business checks or 
cashier’s checks.  ,One of A’s clients, B, however, maintained a large-volume of 
business with A and usually paid for A’s tobacco products in cash.  B’s payments 
regularly exceeded $10,000.  To handle the large amount of cash from B, A hired an 
independent armored car service, C, to collect the cash in a safe and secure manner 
and deposit the cash at A’s bank.   
 
There was no written agreement between A and C; only an oral agreement existed 
between them whereby C, for a fee, would pick up the cash from B on behalf of A 
approximately once a week.  C transported the cash to A’s bank, where the cash was 
deposited directly into A’s account.  A never physically received or took possession of 
the cash that C collected from B on A’s behalf. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 6050I provides that any person who is engaged in a trade or business, and 
who, in the course of the trade or business, receives more than $10,000 in cash in one 
transaction (or two or more related transaction), shall make the return described in  
section 6050I(b) with respect to such transaction (or related transaction) at such time as 
the Secretary may by regulations prescribe.  Form 8300, Report of Cash Payments 
Over $10,000 Received in a Trade or Business, is the form required to comply with this 
provision. 
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Section 1.6050I-1(a)(2) of the Income Tax Regulations provides that cash in excess of 
$10,000 received by a person for the account of another must be reported under this 
section.  Thus, for example, a person who collects delinquent accounts receivable for 
an automobile dealer must report with respect to the receipt of cash in excess of 
$10,000 from the collection of a particular account even though the proceeds of the 
collection are credited to the account of the automobile dealer (i.e., where the rights to 
the proceeds from the account are retained by an automobile dealer and the collection 
is made on a fee-for-service basis). 
 
Section 1.6050I-1(c)(7)(i) provides that the term “transaction” means the underlying 
event precipitating the payer’s transfer of cash to the recipient.  Transactions include 
(but are not limited to) a sale of goods or services; a sale of real property; a sale of 
intangible property; a rental of real or personal property; an exchange of cash for other 
cash; the establishment or maintenance of or contribution to a custodial, trust, or escrow 
arrangement; a payment of preexisting debt; a conversion of cash to a negotiable 
instrument; a reimbursement for expenses paid; or the making or repayment of a loan.  
A transaction may not be divided into multiple transactions in order to avoid reporting 
under section 6050I. 
 
Section 1.6050I-1(c)(8) defines a “recipient” of cash as “the person receiving the cash.”  
We construe the word “receiving” to mean actual, physical receipt. 
 
Section 1.6050I-1(d)(3) provides that the receipt of cash in excess of $10,000 by a 
person other than in the course of the person’s trade or business is not reportable under 
section 6050I.  For instance, an individual may be in the trade or business of selling real 
estate but on one occasion sells an item of personal property (a motorboat is the 
example given in the regulations) for more than $10,000, which is paid in cash, and the 
seller did not use the motorboat prior to sale in his trade or business.  Therefore, he is 
not required to report the cash payment under section 6050I or the regulations because 
the exception provided in section 1.6050I-1(d)(3) applies. 
 
In this case, A is engaged in the trade or business of selling wholesale tobacco 
products, and C is engaged in the trade or business of providing armored car services 
to customers for the transportation of cash and other valuables.  To the extent that A or 
C received cash of more than $10,000 in one transaction (or multiple, related 
transactions) as part of their respective businesses, A or C was required to file Form 
8300 with the Service reporting the receipt of the cash.  With respect to cash over 
$10,000 received from B, only C actually received the cash, not A.  Specifically, in the 
course of its trade or business of providing armored delivery service, C received cash 
from B for the account of A.  For a fee, C collected the cash and transported it to A’s 
bank, where it was directly deposited into A’s bank account.  Consequently, C was 
required to make a return of information for each transaction (or series of related 
transactions) exceeding the threshold amount. 
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A, by contrast, never directly received or possessed the cash that C collected and 
transported on A’s behalf.  While A engaged in potentially reportable transactions with B 
in A’s trade or business, because A never directly received or had physical possession 
of cash from B, A was not subject to section 6050I information reporting for the 
transactions.1    
 
Please call --------------------- if you have any further questions. 
 
 
 

                                            
1 This conclusion will not put the Service at an informational disadvantage.  The identification of A as the 
ultimate beneficiary of the cash, including the depositing of the cash into A’s account, was presumably 
reported on Form 4789, Currency Transaction Report.  


