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February 06, 2007 

    
LEGEND: 
 
Taxpayer  =  ----------------------------------------- 

--------------------------------- 
Plant   = ----------------------------------------- 
Parent   =  ------------------------------------ 

--------------------------------- 
Director   = ---------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------- 
Location  = ---------------------- 
Commission   = -------------------------------------------------- 
State   = ------------ 
Order   = ------------------------------------------------------------------- 
Fund   =   ------------------------------------------- 
 
Dear -------------: 
 

This letter responds to your request, dated March 14, 2006, for a waiver, 
pursuant to § 1.468A-3(a)(5), of a mandatory review of Taxpayer’s schedule of ruling 
amounts.  Taxpayer has been previously granted revised schedules of ruling amounts, 
most recently on -----------------------.  Information was submitted pursuant to ' 1.468A-
3(h)(2).   

 
Taxpayer represents the facts and information relating to its request for a revised 

schedule of ruling amounts as follows: 
 
Taxpayer, incorporated under the laws of State, is wholly owned by Parent.  

Parent files a consolidated return that includes Taxpayer.  Taxpayer is the sole owner 
and operator of the Plant.   

 
The Plant is situated at Location.  Plant=s operating license expires on  
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---------------------, but Taxpayer has applied for an extension of that operating license for 
a 20-year period.  Taxpayer is subject to the jurisdiction of Commission, which has 
authorized decommissioning costs to be included in Taxpayer’s cost of service for 
ratemaking purposes, as described in our letter dated -----------------------.  In Order, 
Commission extended the collection period of those decommissioning costs thru ---------
--------------------------, while ordering that Taxpayer should -----------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------.  After receiving ----
------------------------, it is contemplated that Commission will evaluate what amounts are 
needed for decommissioning the Plant in the future. 

 
When Commission extended the period in which it allowed collection of 

decommissioning costs from ratepayers, that triggered the mandatory review of 
decommissioning amounts under § 1.468A-3(i)(1)(v).  Taxpayer has requested that the 
Service waive this mandatory review under § 1.468A-3(a)(5).   
 
  Section 468A provides that a taxpayer may elect to deduct the amount of 
payments made to a qualified decommissioning fund.  However, ' 468A(b) limits the 
amount paid into such fund for any taxable year to the lesser of the amount of nuclear 
decommissioning costs allocable to this fund which is included in the taxpayer's cost of 
service for ratemaking purposes for the tax year or the ruling amount applicable to this 
year.   
 

Section 468A(d)(1) provides that no deduction shall be allowed for any payment 
to the nuclear decommissioning fund unless the taxpayer requests and receives from 
the Secretary a schedule of ruling amounts.  The "ruling amount" for any tax year is 
defined under ' 468A(d)(2) as the amount which the Secretary determines to be 
necessary to fund that portion of nuclear decommissioning costs which bears the same 
ratio to the total nuclear decommissioning costs with respect to the nuclear power plant 
as the period for which the nuclear decommissioning fund is in effect bears to the 
estimated useful life of the plant.  This term is further defined to include the amount 
necessary to prevent excessive funding of nuclear decommissioning costs or funding of 
these costs at a rate more rapid than level funding, taking into account such discount 
rates as the Secretary deems appropriate.   
 

Section 468A(g) provides that a taxpayer shall be deemed to have made a 
payment to the nuclear decommissioning fund on the last day of a taxable year if the 
payment is made on account of such taxable year and is made within 2 2 months after 
the close of the tax year.   
 

Section 1.468A-1(a) provides that an eligible taxpayer may elect to deduct 
nuclear decommissioning costs under section 468A of the Code.  An "eligible taxpayer," 
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as defined under ' 1.468A-1(b)(1) of the regulations, is a taxpayer that has a "qualifying 
interest" in, among other things, a direct ownership interest. 
 

Section 1.468A-1(b)(2)(ii) provides that the term "qualifying interest" means a 
leasehold interest in any portion of a nuclear power plant if: (A) The holder of the 
leasehold interest is subject to the jurisdiction of a public utility commission with respect 
to such portion of the nuclear power plant; (B)The holder of the leasehold interest is 
primarily liable under Federal or State law for decommissioning such portion of the 
nuclear power plant; and (C) No other person establishes a nuclear decommissioning 
fund with respect to such portion of the nuclear power plant.   
 

Section 1.468A-2(b)(1) provides that the maximum amount of cash payments 
made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund during any tax year shall 
not exceed the lesser of the cost of service amount applicable to the nuclear 
decommissioning fund for such tax year; or the ruling amount applicable to the nuclear 
decommissioning fund for such tax year. 

 
Section 1.468A-3(a)(1) provides that, in general, a schedule of ruling amounts for 

a nuclear decommissioning fund is a ruling specifying annual payments that, over the 
tax years remaining in the "funding period" as of the date the schedule first applies, will 
result in a projected balance of the nuclear decommissioning fund as of the last day of 
the funding period equal to (and in no event more than) the "amount of 
decommissioning costs allocable to the fund".   
 

Section 1.468A-3(a)(2) provides that, to the extent consistent with the principles 
and provisions of this section, each schedule of ruling amounts shall be based on the 
reasonable assumptions and determinations used by the applicable public utility 
commission in establishing or approving the amount of decommissioning costs to be 
included in the cost of service for ratemaking purposes.  Under ' 1.468A-3(a)(3), the 
Internal Revenue Service shall provide a schedule of ruling amounts identical to the 
schedule proposed by the taxpayer, but no such schedule shall be provided by the 
Service unless the taxpayer's proposed schedule is consistent with the principles and 
provisions of that section.   

 
Section 1.468A-3(a)(5) provides that the Service may, in its discretion, provide a 

schedule of ruling amounts determined on a different basis than the rules set forth 
generally in § 1.468A-3(a) thru (g) if the taxpayer demonstrates the need for such 
special treatment and sets forth an alternative basis for the schedule, and the Service 
determines that the special treatment is consistent with the purpose of section 468A. 
 

Section 1.468A-3(b)(1) provides that, in general, the amount for any tax year in 
the level funding limitation period shall not be less than the ruling amount for any earlier 
tax year.  Under ' 1.468A-3(b)(2), the level funding limitation period begins on the first 
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day of the first tax year for which a deductible payment is made to the nuclear 
decommissioning fund and ends on the last day on which the nuclear power plant will 
no longer be included in the taxpayer's rate base for ratemaking purposes. 
 

Section 1.468A-3(d)(1) provides that the amount of decommissioning costs 
allocable to a nuclear decommissioning fund is the taxpayer's share of the total 
estimated cost of decommissioning the nuclear power plant multiplied by the qualifying 
percentage.   
 

Section 1.468A-3(d)(2) provides that, in general, the total estimated cost of 
decommissioning a nuclear power plant is the reasonably estimated cost of 
decommissioning used by the applicable public utility commission in establishing or 
approving the amount of these costs to be included in cost of service for ratemaking 
purposes.   
 

Section 1.468A-3(d)(3) provides that a taxpayer's share of the total estimated 
cost of decommissioning a nuclear power plant equals the total estimated cost of 
decommissioning such plant multiplied by the taxpayer's qualifying interest in the plant.  
Under ' 1.468A-3(d)(4), the qualifying percentage for any nuclear decommissioning 
fund is equal to a fraction, the numerator of which is the number of tax years in the 
estimated period for which the nuclear decommissioning fund is to be in effect and the 
denominator of which is the number of tax years in the estimated useful life of the 
applicable plant. 
 

Section 1.468A-3(d)(4)(ii) provides that the estimated period for which a nuclear 
decommissioning fund is to be in effect begins on the later of (1) the first day of the first 
taxable year for which a deductible payment is made to the nuclear decommissioning 
fund (or deemed made); or (2) the first day of the taxable year that includes the date 
that the nuclear power plant begins commercial operations (as determined by the 
applicable public utility commission at the time the plant was first included in the 
taxpayer's rate base); and ends on the last day of the taxable year that includes the 
estimated date on which the nuclear power plant will no longer be included in the 
taxpayer's rate base for ratemaking purposes.  According to ' 1.468A-3(e)(3), the 
estimated date on which the nuclear power plant will no longer be included in the 
taxpayer's rate base for ratemaking purposes is determined under the ratemaking 
assumptions used by the applicable public utility commission in establishing or 
approving rates during the first ratemaking proceeding in which the nuclear power plant 
was included in the taxpayer's rate base. 
 

Section 1.468A-3(d)(4)(iii) provides that the estimated useful life of a nuclear 
power plant begins on the first day of the taxable year that includes the date that the 
plant begins commercial operations (as determined by the applicable public utility 
commission at the time the plant was first included in the taxpayer's rate base); and 
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ends on the last day of the taxable year that includes the estimated date on which the 
nuclear power plant will no longer be included in the taxpayer's rate base for ratemaking 
purposes.  According to ' 1.468A-3(e)(3), the estimated date on which the nuclear 
power plant will no longer be included in the taxpayer's rate base for ratemaking 
purposes is determined under the ratemaking assumptions used by the applicable 
public utility commission in establishing or approving rates during the first ratemaking 
proceeding in which the nuclear power plant was included in the taxpayer's rate base. 
 

Section 1.468A-3(g) provides that the Internal Revenue Service shall not provide 
a taxpayer with a schedule of ruling amounts for any nuclear decommissioning fund 
unless the public utility commission that establishes or approves the rates for electric 
energy generated by the plant has determined the amount of decommissioning costs to 
be included in the taxpayer's cost of service for ratemaking purposes and has disclosed 
the after-tax rate of return and any other assumptions and determinations used in 
establishing or approving the amount.   
 

Section 1.468A-3(h)(2) enumerates the information required to be contained in a 
request for a schedule of ruling amounts filed by a taxpayer in order to receive a ruling 
amount for any taxable year. 
 

Section 1.468A-3(i)(2) provides that any taxpayer that has previously obtained a  
schedule of ruling amounts can request a revised schedule of ruling amounts.  Such a 
request must be made in accordance with the rules of ' 1.468A-3(h).  The Internal 
Revenue Service shall not provide a revised schedule of ruling amounts applicable to a 
taxable year in response to a request for a schedule of ruling amounts that is filed after 
the deemed payment deadline date for such taxable year. 

 
Section 1.468A-3(i)(1)(iii)(A) provides that a taxpayer is required to request a 

revised schedule of ruling amounts if any public utility commission that establishes or 
approves rates for the furnishing or sale of electric energy generated by a nuclear 
power plant to which the nuclear decommissioning fund relates increases the proposed 
period over which the decommissioning costs of that plant will be included in the cost of 
service for ratemaking purposes. 

 
Section 1.468A-3(i)(1)(v) provides that a taxpayer must file any request for a 

revised schedule of ruling amounts required by § 1.468A-3(i)(1) in accordance with the 
rules in § 1.468A-3(h).  That section further requires that, if the required request for a 
revised schedule of ruling amounts is not filed with the Service by the date provided in 
§§ 1.468A-3(i)(1)(i), (ii), or (iv), then the taxpayer’s ruling amount for the first taxable 
year to which the revised schedule of ruling amounts would have applied, as well as for 
all subsequent years, shall be zero unless the Service provides otherwise in the revised 
schedule of ruling amounts. 
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Pursuant to § 1.468A-3(a)(5), we exercise our discretion to waive the application 
of § 1.468A-3(i)(1)(v) to tax years subsequent to ------- so long as no further 
contributions are made to Taxpayer’s Fund.  Taxpayer is permitted to make its ---------
contribution, by the deemed payment deadline for that year, in accordance with the 
schedule of ruling amounts issued to the Taxpayer and dated -----------------------.   

 
Except as specifically determined above, no opinion is expressed or implied 

concerning the Federal income tax consequences of the transaction described above. 
 
This ruling is directed only to the Taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 

of the Code provides it may not be used or cited as precedent.  We are also sending a 
copy of this letter ruling to the Director.   
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Peter C. Friedman 
Senior Technician Reviewer, Branch 6 
(Passthroughs & Special Industries)  


