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Dear ------------------: 
 
This is in response to your request for a ruling regarding a proposed sale of real property. 
 
Facts 
 
You are a charitable trust organized under the laws of the state of C.  You are exempt under 
section 501(a) of the Code as an organization described in section 501(c)(3), and are 
recognized as a private operating foundation under section 4940(d).  
 
Your trust instrument directs your trustees to use your property for the benefit of orphans and 
other destitute children in the state of C, and directs the trustees to retain and invest a sufficient 
portion of the trust corpus in income-producing property or securities to provide for the 
continued maintenance and support of your charitable activities.   
 
You own over 6,000 acres of land, approximately 90% of which is under conservation or 
agricultural land use restrictions.  Your founder gave you the majority of this land nearly 100 
years ago.  You have maintained the majority of this land to produce rental income to fund your 
charitable and educational activities.  In particular, you operate nine children’s centers in C to 
provide counseling, support, and education to children and their families/caregivers, and to help 
communities strengthen their systems of care available to orphans and destitute children.  
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Between              and           , you arranged for the development of three parcels of land (D, E, and 
F) into condominiums (collectively “Condominium Properties”).  You currently own or co-own D, 
E, and F, but do not own the condominium units on those lands.   
 
You and the co-owner of D entered into a master ground lease with a developer that built 
condominiums on D, sold each unit, and subleased the land to each condominium owner.    
 
You and the co-owner of E entered into a master ground lease with a developer that built 
condominiums on E, sold each unit, and subleased the land to each condominium owner.  
Subsequently, you and the co-owner of E purchased the developer’s “sandwich” position, and 
now collect rents directly from the condominium owners.     
 
You own all the land underlying the condominiums on F, and have entered into ground leases 
with all the condominium owners directly; no “sandwich” position is involved.   
 
You are subject to annual review by a probate court and the state attorney general.  In recent 
probate court reports, the court has recommended that you continue to review and evaluate the 
advantages and disadvantages of diversification of trust assets in light of your mission and 
goals.  Accordingly, your trustees have reexamined your holding of interests in the 
Condominium Properties. 
 
You are emerging from financial hardship and seeking greater financial stability, diversification 
of assets, and income for your charitable and educational activities as your beneficiaries’ needs 
are growing.  You are liquidity-challenged, with assets that yield less than 4% annually for your 
charitable activities.  In addition, the Condominium Properties are located in an area that is at 
risk of damage from hurricanes and flooding.  Thus, your trustees have determined that it is no 
longer in your best interest to continue holding your interests in the Condominium Properties. 
 
You plan to liquidate your interests in the Condominium Properties by selling them to the current 
leaseholders and to their respective condominium associations.  You are required by C law to 
give the associations a right of first refusal to purchase any interests in the Condominium 
Properties that you offer to sell.  You plan to offer to sell your interests in F directly to the F 
leaseholders and their condominium association.  You plan to acquire the interests of the co-
owners of D and E in those properties, and to acquire the “sandwich” leasehold interest of E’s 
developer, so that you can sell the complete leased fee interests in D and E. 
 
Your real estate broker will be holding separate information meetings with the leaseholders to 
describe your leased fee interest in the Condominium Properties, your plans to sell such 
interests, and the process and procedures involved in such sales.  You or your broker will mail 
an information notice to the leaseholders within two weeks of these meetings.  You have not 
planned any additional marketing or advertising of your interests in the Condominium 
Properties.  Nor have you placed a “for sale” sign on D, E, or F.  If you are unable to sell all of 
your interests in the Condominium Properties to the leaseholders and condominium 
associations, or through unsolicited offers, then you may offer to sell your remaining interests to 
investment trust(s), developer(s), or other interested investor(s) or buyer(s).      
 
You do not regularly buy or sell real property.  You have from time to time sold other lands that 
you acquired through your founder’s gift or bequest, primarily to government or quasi-
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government entities for public purposes, or in response to mandatory lease-to-fee conversion 
laws of C.  However, you have never sold any of your interests in the Condominium Properties.   
 
Because you own the land on which the condominiums sit but not the condominiums 
themselves, you have neither made nor will make any improvements to any of the 
Condominium Properties.      
 
Rulings Requested 
 
1.  Your sales of the leased fee interests in the Condominium Properties will not generate 
unrelated business taxable income under section 511 of the Code. 
 
2.  Your sales of the leased fee interests in the Condominium Properties will not adversely affect 
your current section 501(c)(3) exempt status. 
 

Law  
 
Section 511 of the Code imposes a tax on the unrelated business taxable income of exempt 
organizations, including those described in section 501(c)(3). 
 
Section 512(a)(1) of the Code defines "unrelated business taxable income" as the gross income 
derived by any organization from any unrelated trade or business regularly carried on by it, less 
certain allowable deductions, both computed with the modifications listed in section 512(b). 
 
Section 512(b)(5)(B) of the Code excludes from the computation of unrelated business taxable 
income all gains or losses from the sale, exchange, or other disposition of property other than 
property held primarily for sale to customers in the ordinary course of a trade or business. 
 
Rev. Rul. 55-449, 1955-5 C.B. 599 states that the construction and sale of 80 houses by 
a foundation otherwise exempt under section 501(c)(3) of the Code over a period of 18 
months for the sole purpose of raising funds for the support of a church constituted 
unrelated trade or business within the meaning of section 513, because construction and 
sale of houses is a business of a kind ordinarily carried on for-profit. 
 
In Brown v. Commissioner, 143 F.2d 468 (5th Cir. 1944), the taxpayer owned 500 acres of 
unimproved land used for grazing purposes. He decided to sell the land and subdivided it into 
lots, built streets, installed storm sewers, constructed gas and electric lines and other activities 
of the kind usually carried out by a real estate development company. Each year 20 to 30 lots 
were sold. The court held that the taxpayer was holding lots for sale to customers in the regular 
course of business.  
 
In Farley v. Commissioner, 7 T.C. 198 (1946), the taxpayer purchased platted land to 
use in his nursery business. Twelve years later, the city built streets through the property 
that made it less useful for his business. Even though he made no active sales effort and 
made no improvements, he sold 25 and a half lots in one year. The court opined that the 
sales were essentially made "in the nature of a gradual and passive liquidation of an 
asset" and not in the ordinary course of a trade or business.   
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In Malat v. Riddell, 383 U.S. 569, 86 S. Ct. 1030 (1966), the Supreme Court defined the 
standard to be applied in determining whether property is held "primarily" for sale to customers 
in the ordinary course of business for purposes of section 1221 of the Code. The Court 
interpreted the word "primarily" to mean "of first importance" or "principally."  
 
In Adam v. Commissioner, 60 T.C. 996 (1973), the Tax Court held that a taxpayer who 
purchased 11 and sold nine parcels of undeveloped land over four years was not engaged in 
the trade or business of buying and selling land for purposes of section 1221 of the Code.  The 
taxpayer utilized brokers to aid him in disposing of some of the land.  However, neither he nor 
the brokers ever sought out or solicited prospective buyers or advertised the properties for sale.  
The court analyzed the following factors in determining that the taxpayer was not engaged in the 
operation of the trade or business of buying and selling land:  
 
(1)  the purpose for which the property was acquired;  
(2)  the frequency, continuity, and size of the sales;  
(3)  the activities of the owner in the improvement and disposition of the property;  
(4)  the extent of improvements made to the property;  
(5)  the proximity of sale to purchase; and  
(6)  the purpose for which the property was held. 
 
In Adam and subsequent cases, courts have found that no one of these factors is controlling but 
all are relevant to consider in determining whether the sale of property occurred in the regular 
course of a taxpayer’s trade or business.  See Biedenharn Realty Co., Inc. v. United States, 526 
F.2d 409 (5th Cir. 1976); Houston Endowment, Inc. v. United States, 606 F.2d 77 (5th Cir. 1979); 
Buono v. Commissioner, 74 T.C. 187 (1980).  
 
In Rymer v. Commissioner, T.C. Memo 1986-534, a taxpayer who held property acquired for 
investment purposes purchased an adjacent property to facilitate the sale of his investment 
property.  The court held that the purchase of the adjacent property was not sufficient to raise 
the taxpayer’s sales activities to the level of a trade or business, or to cause the sale to be 
treated as part of the ordinary course of a trade or business.   
 
ANALYSIS 
 
You received most of the D, E, and F land by gift, and have held these parcels for nearly 100 
years.  Between          and           you arranged for the development of this land into 
Condominium Properties.  You now desire to liquidate your interests in this land because of 
changed circumstances, including a lack of liquid assets to meet the needs of your beneficiaries 
and otherwise support your charitable and educational activities.    
 
The information submitted indicates several facts that distinguish your situation from that of a 
taxpayer that holds property for sale to customers in the ordinary course of a trade or business 
for purposes of section 512(b)(5)(B) of the Code: the land was received by gift and bequest from 
your founder for the purpose of furthering your charitable activities; you have held the land for 
nearly 100 years, and as Condominium Properties for 25-29 years, as an income-producing 
investment without selling any of it; you have neither made nor will be making any 
improvements to the properties on the land; and you have not advertised your interest in the 
land for sale to the general public.   
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Your facts are distinguishable from those in Rev. Rul. 55-449, supra, in which a foundation 
constructed and sold 80 houses over a period of 18 months for the sole purpose of raising funds 
to support a church.  They are also distinguishable from the facts in Brown v. Commissioner, 
supra, in which a taxpayer subdivided and developed property for the purpose of selling the 
property, then sold 80 lots.  In both of these cases, the taxpayers’ efforts in acquiring and 
developing the properties for sale suggested that they were holding the property primarily for 
sale to customers in the ordinary course of a trade or business.  In contrast, you propose to 
liquidate assets held for investment purposes, as in Farley v. Commissioner, supra.     
 
You plan to purchase the interests of your co-owners and a “sandwich” holder in two of the 
Condominium Properties so that you can sell those properties to leaseholders and/or their 
respective condominium associations.  As in Rymer v. Commissioner, supra, such purchase will 
facilitate your sale of the investment property and will not be in the ordinary course of a trade or 
business. 
 
Accordingly, under the primary purpose test of Malat v. Riddell, supra, and the facts and 
circumstances test of Adam v. Commissioner, supra, we conclude that you do not hold your 
interests in the Condominium Properties primarily for sale to customers in the ordinary course of 
a trade or business.  Therefore, your sale of the interests in the Condominium Properties will not 
generate unrelated business taxable income under sections 511 and 512(b)(5) of the Code, and 
will not adversely affect your exempt status under section 501(c)(3).   
 
Rulings 
 
1.  Your sales of the leased fee interests in the Condominium Properties will not generate 
unrelated business taxable income under section 511 of the Code. 
 
2.  Your sales of the leased fee interests in the Condominium Properties will not adversely affect 
your current section 501(c)(3) exempt status. 
 

This ruling is based on the understanding that there will be no material change in the facts upon 
which it is based. Any changes that may have a bearing on your tax status should be reported 
to the Service.  
 
This ruling does not address the applicability of any section of the Code or regulations to the 
facts submitted other than with respect to the sections described. 
 
This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the Code after 
certain deletions of identifying information are made.  For details, see enclosed Notice 437, 
Notice of Intention to Disclose.  A copy of this ruling with deletions that we intend to make 
available for public inspection is attached to Notice 437.  If you disagree with our proposed 
deletions, you should follow the instructions in Notice 437.   
 
This ruling is directed only to the organization that requested it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited by others as precedent.   
 



 
 

 

6 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 
 

Sincerely, 
 
Lawrence M. Brauer 
 
Steven Grodnitzky 
Manager   
Exempt Organizations, 
Technical Group 1 

 
Enclosure: Notice 437 
 
 
cc: 


