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Dear --------------: 

This letter responds to your letter dated February 17, 2008.  We recognize the hardship 
you and many others have suffered from the devastation caused by hurricane Katrina.  
Since August of 2005, the Service has been providing extensive guidance to the victims 
of hurricanes Katrina, Rita, and Wilma on tax issues relating to these disasters, 
including guidance to homeowners on the tax treatment of Road Home grants from the 
Louisiana Recovery Authority (Road Home grants).   
  
The Road Home grant program was established to compensate homeowners for 
damage to their residences from hurricanes Katrina and Rita.  The tax law generally 
does not require taxpayers to include Road Home grants in income.  Therefore, if you 
did not claim a casualty loss on your tax return for damage to your residence caused by 
hurricane Katrina, then you are not required to report the Road Home grant as income.  
An exception to this general rule applies if you properly claimed a casualty loss 
deduction in a prior tax year for damage to your residence and in a later tax year you 
receive a grant to compensate you for all or part of the previously deducted loss.  Under 
these circumstances, the tax benefit rule requires you to report the grant as income on 
your return in the tax year in which you receive it to the extent the casualty loss 
deduction you claimed in a prior tax year for damage to your residence reduced your tax 
in the prior year.  
    
The Service has issued frequently asked questions addressing the tax treatment of 
Road Home grants and similar forms of compensation.  We have enclosed copies of the 
frequently asked questions relating to the tax treatment of grant proceeds.  These 
questions are posted on the IRS website and may be found using the following link: 
www.irs.gov/businesses/small/article/0,,id=171341,00.html.    
 
This letter has called your attention to certain general principles of the law.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. 
Proc. 2008-1, § 2.04, 2008-1 I.R.B. 7.   
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If you have any additional questions, please contact ----------------------of our office at -----
--------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
_____________________________ 
THOMAS D. MOFFITT 
Chief, Branch 2 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
Enclosure 


