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Dear --------------: 

This letter responds to your request for information dated August 28, 2008, on an 
employee’s tax treatment and the employer’s reporting obligation of attorneys’ fees paid 
pursuant to a fee-shifting statute. 
 
Employee’s Income Tax Treatment 
 
Courts have agreed with the IRS that a taxpayer must include in gross income fees 
awarded under a fee-shifting statute.  Sinyard v. Commissioner, T.C. Memo. 1998-364, 
aff’d, 268 F.3d 756 (9th Cir. 2001); Vincent v. Commissioner, T.C. Memo 2005-95; 
Ballmer v. Commissioner, T.C. Memo. 2007-295.  This result applies regardless 
whether the fees are paid directly to the attorney. 
   
The American Jobs Creation Act of 2004 (AJCA) added section 62(a)(20) of the Internal 
Revenue Code.  Under this provision, a taxpayer may deduct from gross income 
attorneys’ fees and court costs paid in connection with any action involving a claim of 
“unlawful discrimination” as defined in section 62(e).  This provision is effective for fees 
and costs paid after October 22, 2004 with respect to judgments and settlements 
occurring after said date.  Prior to the effective date, an employee generally could 
deduct attorneys’ fees and costs only as a miscellaneous itemized deduction on 
Schedule A.  Thus, many taxpayers became subject to the Alternative Minimum Tax 
because miscellaneous itemized deductions are not deductible in computing alternative 
minimum taxable income.  See § 56(b)(2)(A)(i).  With the enactment of §62(a)(20), 
however, taxpayers may deduct the fees and costs “above-the-line”, i.e., to arrive at 
adjusted gross income.      
 
Employer’s Reporting Obligation 
 
The employer’s obligation to report payments in excess of $600 is imposed by law, not 
by agreement of the parties.  An employer must report in Box 3 of a Form 1099-MISC 
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issued to an employee an award or other payment of attorneys’ fees.  This payment 
may be combined with other non-wage payments, e.g., compensatory damages.  The 
employer must also report in Box 14 of a Form 1099-MISC any fees paid directly to the 
attorney.  See § 1.6045-5(f) of the Income Tax Regulations, Example 3. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See section 2.04 of 
Rev. Proc. 2008-1, 2008-1 I.R.B. 1.  If you have any additional questions, please 
contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


