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Dear

This letter is in response to a request for a letter ruling dated February 1, 2008, as
supplemented by correspondence dated March 17, 2008, from your authorized
representative, in which you have applied for a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code"), regarding the
distribution of Amount 1 from your individual retirement account (IRA A) maintained
with Financial Institution B.

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:
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Taxpayer maintained IRA A, an individual retirement account under section 408(a) of
the Code. Taxpayer, age 87, represents that on November 26, 2007, he liquidated IRA A
and transferred the proceeds (Amount 1) to Account C, a non-IRA account also _
maintained with Financial Institution B. Subsequently, on January 24, 2008, Account C
was closed out and the entire proceeds, including Amount 1, were used to purchase a
certificate of deposit in Account D, a non-IRA account with Financial Institution E.
When Taxpayer completed the application form to liquidate IRA A, he did not intend to -
remove funds from a retirement plan. He sought to simplify his financial affairs by
transferring his assets to Financial Institution E, a local bank where he could receive
more personal attention from a bank officer he knew. Prior to the death of his wife of 70
years on October 6, 2007, she had handled all of the financial affairs of the family.
Taxpayer, who has dementia, did not realize the importance of designating the monies as
IRA rollover due to his total lack of understanding of the tax consequences ot his actions.
While assisting Taxpayer on January 27, 2008, in gathering information to be used to
prepare his tax return, Taxpayer’s daughter first learned of Taxpayer’s liquidation
of IRA A from a Form 1099-R he had received from Financial Institution B. When
Taxpayer was made aware of his failure to complete the rollover, only one business day
had elapsed following the 60-day deadline contained in Code section 408(d)(3).

Amount 1 isnow in Account D and has not been used for any purpose. Taxpayer
received a Form 1099-R for from Financial Institution B showing a taxable amount
equal to Amount 3 (Amount 1 plus Amount 2, a required minimum distribution under
section 401(a)(9) of the Code).

Based on the above facts and representations, you request that the Internal Revenue
Service (“Service”) waive the 60-day rollover requirement contained in Code section
408(d)(3) with respect to the distribution of Amount 1.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72
of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after the day on
which the individual receives the payment or distribution; or
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(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not
later than the 60™ day after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the
portion of the amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject
to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are
eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 LR.B. 359 (January 27, 2003) provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d)(3)(I), the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to
death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country
or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer is consistent
with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover of Amount 1 was due to
his medical condition and recent loss of his spouse of 70 years. When Taxpayer was
made aware of his failure to complete the rollover, only one business day had elapsed
following the 60-day deadline contained in section 408(d)(3) of the Code.

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(), the Service hereby waives the 60-day
rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA A. Taxpayer
is granted a period of 60 days from the issuance of this letter ruling to contribute
Amount 1 into a rollover IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3),
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution, Amount 1 will
be considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3).
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under
the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed
by section 401(a)(9) of the Code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter ruling has been sent to your authorized representative pursuant to a
power of attorney on file in this office. If you wish to inquire about this ruling, please
contact , . { ), at

Sincerely yours,

Corlilero & [EtBins

Manager
Employee Plans Technical Group 1
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