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The Honorable Robert C. Byrd  
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Dear Senator Byrd:   

This letter responds to your inquiry dated August 20, 2008, submitted on behalf of your 
constituent, --------------------------.  He asked if the Internal Revenue Service (IRS) may 
allow a taxpayer to take the first-time homebuyer credit for the purchase of a home 
before the effective date of § 36 of the Internal Revenue Code (Code).   

Congress added § 36 to the Code in § 3011 of the Economic and Housing Recovery Act 
of 2008, Pub. L. No. 110-289 (122 Stat. 2654, 2888).  Section 36(a) provides that a first-
time homebuyer of a principal residence (as defined in section 121) may take a credit 
on his or her federal income tax return equal to 10 percent of the purchase price of the 
residence, up to a maximum of $7,500 ($3,750 for a married taxpayer who files a 
separate return).  The statute specifically limits the first-time homebuyer credit to homes 
purchased on or after April 9, 2008, and before July 1, 2009.   

Because ------------- and his wife bought their residence on March 22, 2008, they do not 
qualify for the first-time homebuyer credit.  The statute does not grant the IRS the 
authority to expand the scope of the credit administratively. 

I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact me  
or ------------------- at (-----) -------------. 

      Sincerely, 

 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


