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The Honorable Jeff Miller 
Member, U.S. House of Representatives 
4300 Bayou Blvd., Suite 13 
Pensacola, FL 32503 
 
Attention: ------------------ 
 
Dear Congressman Miller: 

This letter is in response to your inquiry dated November 24, 2008, on behalf of your 
constituent, ----------------------------.  ----------------, an Air Force surgeon, asked why the 
law limits the amount of combat zone pay officers can exclude from gross income.  I 
hope this information is helpful in responding to ----------------. 

Gross income is all income from whatever source, including compensation earned while 
serving in the military (section 61 of the Internal Revenue Code (the Code)).  However, 
enlisted members of the United States Armed Forces can exclude compensation for 
active service in a combat zone from gross income.  A commissioned officer in the 
United States Armed Forces can exclude from gross income his or her compensation 
up to the “maximum enlisted amount” received for active service in a combat zone 
(section 112(b) of the Code).   

The term “maximum enlisted amount” refers to the sum of the highest monthly rate of 
basic pay payable to an enlisted member at the highest pay grade, and the amount of 
special pay for hostile fire or imminent danger that the officer receives in a month 
(section 112(c)(5) of the Code).  The “maximum enlisted amount” does not include 
Additional Special Pay (ASP) and Incentive Special Pay (ISP).  The only type of special 
pay included in “maximum enlisted amount” is hostile fire and imminent danger special 
pay.  Additionally, no type of bonus is eligible for inclusion in “maximum enlisted 
amount” and therefore bonuses are not eligible for exclusion from gross income. 

The Tax Benefits for Servicemen in Bosnia and Herzegovina Act of 1996, Pub. L. No. 
104-117, 110 Stat. 827, established the limits on the amount of combat pay officers can 
exclude from gross income.  Prior to this law, officers could exclude only $500 per 
month from gross income.  The change -----------------requested would require legislative 
action. 
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I hope this information is helpful.  If we can assist you further, please contact me or ------
--------------------at (-----)--------------. 
 

     Sincerely, 
       
       
  
  

       LYNNE CAMILLO 
       Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
       (Exempt Organizations/ Employment Tax/  
       Government Entities) 
      (Tax Exempt and Government Entities) 

 
 

 


