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The Honorable Mary Bono Mack 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 
 
Attention:  ------------------- 
 
Dear Congresswoman Bono Mack: 

I am responding to your letter dated November 18, 2008, on behalf of your constituent, -
----------------------------.  He asked whether donations to foreign charities are deductible 
on U.S. tax returns. 

In general, taxpayers can only deduct charitable contributions to charities created or 
organized in the United States (section 170(c)(2)(A) of the Internal Revenue Code).  
However, taxpayers may be able to deduct contributions to qualifying domestic charities 
that support foreign charities if, among other things, the contributions are not 
“earmarked” for a particular foreign charity and the domestic charity has full control of 
the donated funds. 

To illustrate this point, Revenue Ruling 63-252 gives the following example as a type of 
contribution that a taxpayer may not deduct for federal income tax purposes: 

Certain persons in this country, desirous of furthering a 
foreign organization’s work, formed a charitable organization 
within the United States.  The charter of the domestic 
organization provides that it will receive contributions and 
send them, at convenient intervals, to the foreign 
organization. 

Taxpayers cannot deduct contributions they make directly to foreign charities, nor can 
taxpayers usually deduct contributions to domestic charities that simply pass along 
those contributions to foreign charities.  The above example can be compared with the 
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situation in Revenue Ruling 66-79, which allows a deduction for a contribution to a 
domestic charity that solicits contributions for the purpose of making grants to various 
foreign charities for particular projects.  The domestic charity’s board of directors must 
approve the grants and can withdraw approval at any time, the contributions are not 
earmarked for a particular foreign charity, and the domestic charity has full control over 
the donated funds.  I am enclosing copies of Revenue Rulings 63-252 and 66-79 for 
your convenience. 

Despite the general rule that taxpayers cannot deduct charitable contributions they 
make to foreign charities, taxpayers may be able to deduct contributions to charities of 
certain foreign countries if the United States has an agreement, such as a treaty, with 
the foreign country to allow for the deductibility of such contributions.  To comment on 
specific contributions to charities in a particular foreign country, I would need more 
information (including the country in question and the type of charity involved). 

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call me, ---------------
------------------, or ----------------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
John P. Moriarty 
Chief, Branch 1 
Income Tax & Accounting 
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