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The Honorable Patrick Murphy 
Member, U.S. House of Representatives 
414 Mill Street 
Bristol, PA 19007 
 
Attention: -------------------- 
 
Dear Congressman Murphy: 

This letter is in response to your inquiry on behalf of your constituent, dated January 8, 
2009, -------------------.  ----------------asked why the law limits the amount of combat zone 
pay officers can exclude from gross income.  Ms. Donna Warren, Chief of 
Congressional Inquiries for the National Guard Bureau forwarded your letter to us for 
response. 

Gross income is all income from whatever source, including compensation earned while 
serving in the military (section 61 of the Internal Revenue Code (the Code)).  However, 
enlisted members of the United States Armed Forces can exclude compensation for 
active service in a combat zone from gross income.  A commissioned officer in the 
United States Armed Forces can exclude from gross income his or her compensation 
up to the “maximum enlisted amount” received for active service in a combat zone 
(section 112(b) of the Code).   

The term “maximum enlisted amount” refers to the sum of the highest monthly rate of 
basic pay payable to an enlisted member at the highest pay grade, and the amount of 
special pay for hostile fire or imminent danger that the officer receives in a month 
(section 112(c)(5) of the Code).  An officer must include in gross income all 
compensation including bonuses and base pay that exceeds the maximum enlisted 
amount.  Thus an officer can exclude bonuses and other types of special pay received 
for active service in a combat zone only to the extent that such pay does not cause the 
officer’s compensation to exceed the maximum enlisted amount. 
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The Congress has statutorily placed the limitations on the amount of combat pay 
officers can exclude from income.  Removing all limitations on the amount of combat 
pay officers can exclude from his or gross income would require legislative action. 
 
I hope this information is helpful.  If we can assist you further, please contact me or ------
-------------------- at (-----)  -------------. 
 

     Sincerely, 
       
       
  
  

       LYNNE CAMILLO 
       Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
       (Exempt Organizations/ Employment Tax/  
       Government Entities) 
       (Tax Exempt and Government Entities) 

 
 
cc: Donna Warren 
Chief, Congressional Inquiries 
National Guard Bureau 
Office of Legislative Liason 
 

 


