
 

 

 
 

OFFICE OF 
CHIEF COUNSEL  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N AL  R E V E N U E  S E R V I C E 

W ASHINGTON,  D.C. 20224 

 
February 4, 2009 

 
CC:ITA:B01:------------- 
GENIN-151001-08 

 
Number:  INFO 2009-0036 
Release Date:  3/27/2009 
 
UIL:  170.18-00 
 
 
--------------- 
----------------------------------- 
---------------------------- 
 
 
Dear ----- --------: 
 
Thank you for your e-mail dated November 17, 2008, in which you ask whether an 
appraiser is a qualified appraiser of donated property within the meaning of the Internal 
Revenue Code if the appraiser, after appraising the donated property, brokers the sale 
of the donated property on behalf of the donee.  I hope the following general information 
is helpful. 
 
Section 170(f)(11) of the Internal Revenue Code (Code) addresses the term “qualified 
appraiser”.  Section 1.170A-13(c)(5)(iv) of the Income Tax Regulations lists categories 
of persons who cannot be qualified appraisers.  For example, under §1.170A-
13(c)(5)(iv), the following cannot be qualified appraisers for the appraised property:  the 
donor of the property, a party to the transaction in which the donor acquired the 
property, the donee of the property, a person employed by, related to, or married to any 
of the above persons, or any person who does a majority of his or her appraisals for any 
of the above persons. 
 
Under the Code and regulations, the mere fact that an appraiser of donated property 
subsequently acts as a broker of the donated property is not a disqualifier.  
 
Notice 2006-96 provides transitional guidance on the § 170(f)(11) definition of “qualified 
appraiser,” but does not address your question.       
 
On August 7, 2008, the Internal Revenue Service published proposed regulations that 
clarify the substantiation and reporting requirements for cash and noncash charitable 
contribution deductions.  Section 1.170A-17(b)(5) of the proposed regulations lists  
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qualified appraiser exclusions (disqualifiers).  This list is substantially similar to the 
current regulations.  The proposed regulations are not currently in effect because they 
have not yet been published as final regulations.  A hearing on the proposed regulations 
was held on January 23, 2009.  After comments provided at that hearing are fully 
considered,  the regulations will be finalized. 
 
If you have any questions, please feel free to contact me at ---------------------, or -----------
--------------at ---------------------.   
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Karin G. Gross 
Senior Technician Reviewer, Branch 1 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
 

 


