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The Honorable Johnny Isakson 
United States Senator 
One Overton Park 
3625 Cumberland Boulevard, Suite 970 
Atlanta, GA 30339 
 
Attention:  ---------------- 
 
Dear Senator Isakson: 
 
I apologize for the delay in responding to your inquiry dated October 6, 2008, on behalf 
of your constituent, -----------------------------.  She asked the following questions:   
 

Can individual members of a church give an amount through the church to help 
pay a minister’s bill for previous health expenses? 

 
Can the individual members then take the amount as a deduction from income 
tax as a donation to the church? 

 
If individuals give for this specific purpose to the church, will the minister then be 
subject to income tax on the amount of the personal gifts through the church? 

 
The law allows a taxpayer to deduct a contribution or gift that is to or for the use of a 
qualified organization (section 170(a) of the Internal Revenue Code (the Code)).  A 
religious organization, such as a church, is generally a qualified organization.  However, 
for a contribution to be deductible, the church must have full control of the donated 
funds and discretion as to their use.  This ensures that the organization will use the 
funds to carry out the organization’s functions and purposes.  Further, to deduct a 
contribution, the donor’s intent in making the payment must have been to benefit the 
charitable organization and not an individual recipient.   
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A contribution that is earmarked for a specific individual is not deductible as a charitable 
contribution.  For example, in Thomason v. Commissioner, 2 T.C. 441 (1943), the Tax 
Court held that contributions to a welfare agency were not deductible as charitable 
contributions because the payments were for the care of a specific child.  In Tripp v. 
Commissioner, 337 F2d 432 (7th Cir. 1964), a contribution to a scholarship fund that the 
donor designated for the benefit on a single individual was not deductible.  We have 
followed this principle in various rulings.  For example, in Revenue Ruling 79-81, 1979-1 
C.B. 107, we ruled that payments to a religious organization, earmarked for specific 
students, were not deductible as charitable contributions.  Therefore, an individual 
member’s contribution to the church that is designated for the benefit of the minister is 
not deductible under section 170 as a charitable contribution.  
 
-------------- also asked if the minister must pay income tax on the amounts that he 
receives from the members of the church to pay his credit card bills.  Because ------------
----------- inquiry is very factual, we cannot provide her with a definitive answer.  I hope, 
however, the following information is helpful. 
 
Gross income generally means all income from whatever source derived (section 61(a) 
of the Code).  Gross income encompasses all accessions to wealth, clearly realized, 
over which taxpayers have complete dominion, and is subject to tax unless specifically 
exempted (Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426 (1955)).   
 
The value of property acquired by gift, however, is excluded from gross income if it:   
 

• Comes from a detached and disinterested generosity  
 
• Is made out of affection, respect, admiration, charity or like impulses  

 
• Is not made from any moral or legal duty, nor from the incentive of anticipated 

benefit of an economic nature  
 
• Is not in return for services rendered (Commissioner v. Duberstein, 363 U.S. 

278, 285-286 (1960)). 
 
Determining if a transfer comes “from a detached and disinterested generosity” requires 
an inquiry into the transferor’s intention of making the payment (Id.).  For example, a 
minister who solicited funds on a radio program had to report the contributions as 
income because the contributions were not gifts but given to continue hearing the 
minister’s message on the radio program (Webber v. Commissioner, 219 F.2d 834 
(1955)).  Moreover, a minister was required to include in income substantial cash gifts 
he received on three “special occasions” each year that congregation leaders collected 
from individual church members who contributed anonymously (Goodwin v. United 
States, 67 F.3d 149 (8th Cir. 1995)). 
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In addition, if the payments to the minister are made by or for the church itself (rather 
than by the individual members) and the minister is an employee of the church, then the 
payments are income and cannot be gifts for federal income tax purposes (section 
102(c) of the Code).  Further, the tax treatment of the payments may depend on 
whether the minister deducted his medical expenses on previous income tax returns 
and whether the contributions are treated as a recovery or reimbursement of those 
expenses (see sections 111 and 213 of the Code).  Therefore, determining if a transfer 
is excludable from gross income as a gift is a highly factual issue that must be decided 
on a case-by-case basis.               
 
I hope this information is helpful.  I am enclosing Publication 526, Charitable 
Contributions, which more fully explains the rules for charitable giving.  If you have any 
questions about the charitable giving portion of this letter, please contact  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------. 
 
      Sincerely, 
 

 
 
      Thomas D. Moffitt 
      Chief, Branch 2 
      Office of Associate Chief Counsel 
      (Income Tax & Accounting) 
       
Enclosure 
 


