
ID:

Office:

UILC:

CCA-16841-09

-------------

7122.00-00, 6334.00-00, 7403.05-

00

Number: 200910033
Release Date: 3/6/2009

From: -----------------------
Sent: Tuesday, January 06, 2009 8:41 AM
To: --------------------------
Cc: --------------------------------------
Subject: RE: OIC Inquiry

----------

The Code and Regulations do not define "reasonable collection potential" (RCP). The Service created the 
phrase to assist revenue officers who are asked to review offers in compromise. Form 656, Offer in 
Compromise states "the reasonable collection potential (RCP) equals the net equity of [the taxpayer's] 
assets plus the amount we could collect from [the taxpayer's] future income" (page 5 under the "Doubt as 
to Collectibility" section). See also I.R.M. § 5.8.4.4.1, Components of Collectibility.

As you mentioned, I.R.C. § 6334(a)(10) specifically excludes from levy any amount "payable" to the 
taxpayer as a service-connected disability benefit. However, in this case, the Service would not attempt to 
levy on the amount payable to the taxpayer because the taxpayer already received the money as a lump-
sum payment. In contrast, Congress provided an exclusion for "amounts payable or received by" an 
individual in I.R.C. § 6334(a)(9). This language does not exist in I.R.C.§  6334(a)(10). 

The law does not restrict the Service from levying on the payment once received by the taxpayer. Hughes 
v. Internal Revenue Service, 62 F.Supp.2d 796, 799-801 (E.D.N.Y. 1999). Once received, the payment 
becomes part of the net equity of the taxpayer's assets. Calhoun v. United States, 61 F.3d 918 (Table), *1 
(C.A. Fed. 1995) ("[T]he sums levied upon [by the IRS] were not payable to [the taxpayer] by the credit 
unions as service-connected disability benefits, but instead were balances in [the taxpayer's] accounts 
payable to him as deposits."). 

Even if the Service could not levy on the $----------the taxpayer received, the Service could file a lien on 
the taxpayer's accounts. The exemptions from levy provided in § 6334 do not apply to federal tax liens. 
The Service could subsequently request the Department of Justice to file suit to reduce the lien to 
judgment under I.R.C. § 7403. For a discussion of the treatment this argument has received by district 
and appellate courts throughout the country, see Am. Trust v. Am. Cmty. Mut. Ins. Co., 142 F.3d 920, 
923-25 (6th Cir. 1998). 

Thus, in this case, the application of I.R.C.§ 6334 does not forbid the settlement officer from including the 
$----------payment when calculating the taxpayer's RCP. 

Please let me know if you or the settlement officer have any questions. I appreciate your patience during 
the holidays/vacation time. Have a terrific day! 
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