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Dear : ------------

I am replying to your letter dated April 02, 2014 to Commissioner Koskinen. You wrote 
about the relationship between the Internal Revenue Code (the Code) and regulations 
and recent ) instructions. You indicate that  --------------------------------------------------- ------
claims that the IRS has instructed  that if it provides free parking to its employees, ------
the value of the free parking must be reported to the IRS as a taxable fringe benefit.  

You indicated that  provides onsite parking to its employees. Because  is a ------ ------ -----
a taxpayer, the laws on disclosure of taxpayer information ------------------------------------

apply. As a taxpayer,  is entitled to the confidentiality of its return information under ------
section 6103(a) of the Code. Therefore, we can only disclose return information if  ------
consents to the disclosure. We can, however, provide the following general information 
on the taxation of employer provided parking.  

The Code does not require that an employer provide any fringe benefits to its 
employees. However, it does provide for the federal income and employment tax 
consequences if an employer chooses to provide a fringe benefit to its employees. 

Gross income means all income from whatever source derived, including compensation 
for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar items (Section 
61(a)(1) of the Code). Consequently, a fringe benefit provided by an employer to an 
employee is presumed to be income to the employee, unless another section of the 
Code specifically excludes it from gross income. 

Gross income does not include any benefit that is a “qualified transportation fringe” 
(Section 132(a)(5) of the Code). “Qualified transportation fringes” include qualified 
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parking (Section 132(f)(1)). Qualified parking is parking an employer provides on or near 
the business premises of the employer. It does not include any parking on or near the 
employee’s home (Section 132(f)(5)(C)). Parking is provided by an employer if the 
following circumstances are met:  

• Parking is provided on property that the employer owns or leases, 

• Employer pays for the parking, or  

• Employer reimburses the employee for parking expenses.  

(Regulation section 1.132-9(b) Q/A 4(d)). 

The amount excludable for qualified parking may not exceed $175 per month (Section 
132(f)(2) of the Code). This amount is indexed for inflation annually. For 2014, the 
indexed amount has been increased to $250 per month (Rev. Proc. 2013-35, 2013-47 
I.R.B. 537).  

Federal Insurance Contributions Act (FICA) taxes, Federal Unemployment Tax Act 
(FUTA) taxes, and federal income tax withholding are imposed on “wages.”1   Wages do 
not include any benefits provided to an employee if at the time the benefit is provided it 
is reasonable to believe the employee would be able to exclude the benefit under 
section 132 (Sections 3121(a)(20), 3306(b)(16), and 3401(a)(19) of the Code). 

Regulation section 1.132-9(b) Q/A 8 states that  generally an employee must include in 
gross income the amount by which the fair market value of the benefit exceeds the  
amount paid by the employee, if any, and any amount excluded from gross income 
under section 132(a)(5). Q/A 8 further states that if an employer provides an employee 
with a qualified transportation fringe that exceeds the monthly limit and the employee 
does not make any payment, the value of the benefits provided that exceed the monthly 
limit must be included in the employee’s wages for income and employment tax 
purposes.   

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------------
of my staff at . ---------------------- --------------------

  
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
Office of the Division Counsel/Associate Chief 
Counsel (Tax Exempt & Government Entities) 

 

                                            
1
 Wages paid to federal employees are not subject to FUTA tax (section 3306(c)(6)). 
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