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subject: Request for recovery of rebate overpayment 

This memorandum responds to your request for assistance concerning the period of 
limitations for processing claims for recovery of rebates paid pursuant to IRC § 148(f). 

ISSUES 

(1-a). Whether the filing of an administrative claim for refund pursuant to IRC § 148(f) 
suspends the six-year period under 28 U.S.C. §§ 2401 and 2501 for bringing a civil suit 
in a district court or the Court of Federal Claims, respectively. 

(1-b). Whether the Service must process a claim and pay any refund pursuant to IRe 
§ 148(f) within the six-year period. 

(2). Whether a bond issuer must file a claim for an amount related to an interim 
payment within a six-year period from the date of that interim payment. 

CONCLUSIONS 

(1-a). No. The filing of an administrative claim for refund pursuant to IRC § 148(f) does 
not suspend the six-year period for bringing a civil suit. 

(1-b). No. In general, the extent of the Service's authority to act while claimants' 
periods for filing nontax civil suits and tax refund suits are open should be the same. 
Published guidance regarding tax refund claims indicates that if the Service has 
processed a claim within the two-year period for filing a tax refund suit and has decided 
to allow the claim, the Service may then issue a refund after the two-year period. Thus, 
we believe the same would apply when the period is for six years. There are gr<>unds, 
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however, for arguing that the Service could take a more restrictive approach regarding 
the extent of its authority for nontax civil suits. We advise, however; that you not take a 
more restrictive approach before there is published guidance on the applicability of the 
six-year period under IRC § 148(f). We are especially concerned that our denial of a 
claim on procedural grounds, where the issuer may argue that it was not aware the 
administrative submission did not protect its rights, may appear to be a harsh result that 
could be reversed in litigation, leaving us with a precedent that restricts our processing 
options. 

(2). In general, no. A bond issuer must file a claim for an amount related to an interim 
payment within a six-year period from the date of the final payment. If an interim 
payment, however, turns out to be the last rebate payment made for the issue, the six­
year period would run from the date of the discharge of the last bond in the issue. 

BACKGROUND 

IRC § 103 excludes from gross income interest on any State or local bond. This 
exclusion, however, does not apply to an "arbitrage bond" as defined by IRC § 148. In 
general, IRC § 148(a) defines an arbitrage bond as "any bond issued as part of an 
issue any portion of the proceeds of which are reasonably expected (at the time of 
issuance of the bond) to be used directly or indirectly (1) to acquire higher yielding 
investments, or (2) to replace funds which were used directly or indirectly to acquire 
higher yielding investments." IRC § 148(a)(1), (2). A bond which is part of-an issue is 
treated as an arbitrage bond unless the issuer rebates (turns over) to the Service any 
arbitrage profits earned from investing the proceeds of the tax-exempt issue in higher 
yielding investments. IRC § 148(f). 

The computation to determine if an arbitrage rebate is due is made at the end of every 
fifth year during the term of the issue (a "Required Computation") and when the last 
bond in the issue is discharged (the "Final Computation"). The computations are based 
on future values. A rebate amount must be paid no later than 60 days after each 
Required Computation date, as well as the Final Computation date. IRC § 148(f). A 
rebate payment is paid when it is filed with the Service at the place designated by the 
Commissioner. Treas. Reg. § 1.148-3(g). A rebate payment must be accompanied by 
Form 8038-T, Arbitrage Rebate. The failure to pay a rebate amount when required can 
result in the bonds being classified as arbitrage bonds, and the interest paid on bonds 
may lose the IRC § 103 exemption. The Service does not make any assessment as 
described in IRC § 6201 or undertake any collection activity under IRC § 6301 against 
the issuer for failure to pay the rebate, but the Service would assess the bondholders for 
the interest income, after following the deficiency procedures in IRC §§ 6211-6215. 

Treas. Reg. § 1.148-3(i)(1) provides that an issuer may recover an overpayment for an 
issue of tax-exempt bonds by establishing to the satisfaction of the Commissioner that 
the overpayment occurred. An overpayment is the excess of the amount paid to the 
United States for an issue under IRC § 148 over the sum of the rebate amount for the 
issue as of the most recent computation date and all amounts that are otherwise 
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required to be paid under IRC § 148 as of the date the recovery is requested. The 
regulation does not prescribe a time by which a request for recovery must be filed with 
the Service. A refund is requested on Form 8038-R, Request for Recovery of 
Overpayments Under Arbitrage Rebate Provisions. 

In regard to Issue (2), you have informed us that Treas. Reg. § 1.148(f) provides that 
the first interim rebate payment must be made for a computation date that is not later 
than 5 years after the issue date and additional interim payments must be made at five 
year intervals thereafter. Also, Treas. Reg. § 1.148-3(g) provides that each rebate 
payment must be paid no later than 60 days after the computation date to which the 
payment relates. Treas. Reg. § 1.148-3(i)(2)(i) provides that an overpayment may be 
recovered only to the extent that a recovery on the date that it is first requested would 
not result in an additional rebate amount if that date were treated as a computation 
date. You also note that an interim payment may become the last rebate payment 
where no final rebate payment is required upon the final date of discharge. 

LAW AND ANALYSIS 

(1-a). Whether the filing of an administrative claim for refund pursuant to IRe § 148(f) 
suspends the six-year period under 28 U.S.C. §§ 2401 and 2501 for bringing a civil suit 
in a district court or the Court of Federal Claims, respectively. 

The Service has not prescribed a rule under IRC § 148 mandating the submission of a 
claim for administrative consideration in order to recover an overpayment of a rebate. 
That is, neither the regulations nor form instructions prescribe a time by which a 
request for refund must be filed with the Service. The only action that governs the 
timeliness of pursuing a claim is the filing of a suit in court. The optional submission of 
an administrative claim thus does not suspend the period of limitations for filing suit. 
Compare Rev. Rul. 57-242, 1957-1 C.B. 452, regarding (nontax) claims for 
overpayment interest (discussed further below). Therefore, the submission of an 
administrative claim on Form 8038-R has no effect on the six-year period of limitations 
for filing a civil suit under 28 U.S.C. §§ 2401 and 2501. 

(1-b). Whether the Service must process a claim and pay any refund pursuant to IRC 
§ 148(f) within the six-year period. 

The common and earliest application of the six-year period in the tax law involves claim 
for overpayment interest under IRC § 6611. See Rev. Rul. 56-506, 1956-2 C.B. 959. In 
regard to such a claim, Rev. Rul. 57-242 cautions that even though an adjustment of 
overpayment interest may be allowed and paid upon request at any time within the six 
years, the only manner in which a taxpayer can fUlly protect its rights is by filing suit 
before the expiration of the six-year period. Rev. Rul. 57-242 has not generated 
controversy regarding the endpoint by which the Service may act on a claim. We 
suspect such an issue does not arise because the right to interest follows from the 
settlement of the substantive tax controversy. Indeed, the Service will generally provide 
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the interest without the taxpayer making a claim, and the revenue ruling contemplates 
an apparently straightforward adjustment of that amount. 

Rev. Rul. 57-242 indicates that the Service must issue any refund before the expiration 
of the six-year period even if the Service were working a claim that had been submitted 
with a year left in the period and had determined that the claim was correct at the end of 
the period. Nevertheless, we would not apply the revenue ruling to the rebate refund 
procedure because (1) published guidance for an analogous situation involving the two­
year period for filing a civil suit for a tax refund under IRC § 6532(a) is more generous to 
the claimant (see Rev. Rul. 59-212, 1959-1 C.B. 692, and Rev. Rul. 69-508, 1969-2 
C.B. 262, discussed below), and (2) the apparently stricter requirement in Rev. Rut. 57­
242 may have to do with its being a more general interpretation compared to the tax 
refund revenue rulings. Those rulings actually focus on the timeliness of the submission 
of additional information for a claim that could not be completely processed before the 
expiration of the period for filing suit. 

The procedures for administrative tax claims for credit or refund are generally not 
helpful for nontax claims because the former are mandatory, and the two-year period of 
limitations for filing suit under IRC § 6532(a) does not begin to run until the Service 
issues a letter of claim disallowance. Once the notice of claim disallowance is issued 
(as is the case in Rev. Rul. 59-212 and Rev. Rul. 69-508), however, the administrative 
procedures are similar because the Service may reconsider a disallowance, but only 
within the claimant's period for filing suit.1 

In Rev. Rul. 59-212 an employer filed a timely claim for an overpayment of the employer 
and employee's shares of employment tax. The Service disallowed the claim because 
information necessary to support it was missing. The revenue ruling provides that the 
information may be provided any time within the applicable statutory period of limitation. 
Specifically, the District Director had to receive the information in sufficient time for his 
office "to reconsider the claim and authorize the refund prior to the expiration of the twa­
year period provided by" the IRC of 1939's predecessor of IRC § 6532(a). Italics added. 
Similarly, in Rev. Rul. 69-508 a taxpayer filed a claim for an overpayment of 
communications excise tax. The timely claim was disallowed because information 
necessary to support the claim was missing. The revenue ruling provides that the c~aim 

may be reopened and reconsidered to the extent the information is submitted to the 

t In regard to tax refund suits, IRC § 6514(a)(2) makes any credit or refund of tax (based on a 
timely filed but disallowed claim) erroneous if the credit or refund was made after the two-year 
period of limitation for bringing suit, unless within such period suit was begun by the taxpayer. 
While the six-year statute does not contain an outright prohibition comparable to IRC 
§ 6514(a)(2), the Service is in a similar situation regarding the processing of nontax.claims. In 
each situation the claimant's filing of a claim right before the expiration of the period does not 
trigger any rights for the claimant. The Service is not in the position of a court taking jurisdiction 
over an action, rather, its processing only serves the purpose of possibly eliminating the need 
for jUdicial action. As indicated by the caution in Rev. Rul. 57-242, the only action that provides 
the claimant with rights is the filing -of a suit in ,court. 
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District Director in sufficient time for his office "to reconsider and take action on the 
claim prior to the expiration of the two-year limitation period prescribed by section 
6532(a)(1) of the Code within which suit may be brought on disallowed claims." Italics 
added. These revenue rulings do not define, as steps in the processing, the terms 
"authorize" and "take action," so they are not addressing a specific point in time in the 
processing of the relevant claims. Nevertheless, they make it clear that a tax refund 
does not have to be issued before the expiration of the two-year statutory period if the 
refund is approved by that time. We see no reason why the Service does not have 
similar authority for claims subject to the six-year period. 

If the Service receives a claim with more than adequate time to process it within the six­
year period, and did, in fact, decide to allow it before then, but inadvertently allowed a 
lengthy period of time to pass before preparing the refund check, we would exercise 
caution and allow the refund to be issued. While Rev. Rut. 59-212 and Rev. Rut. 69­
508 assume the Service will issue the refund check shortly after approving the refund, 
we see no reason why the Service's approval authority would be retroactively removed 
due to an inadvertent delay in completing the processing. 

The caution in Rev. Rut. 57-242 that a taxpayer can protect his rights only by filing suit 
within the appropriate period suggests that the Service may take a more restrictive 
approach than that in Rev. Rut. 59-212 and Rev. Rut. 69-508. We advise not 
considering such an approach without publishing guidance regarding the recovery of 
rebates and the six-year period. Otherwise, we see a litigating hazard should the 
Service deny a claim that may have substantive merit. The denial would produce a 
harsh result for the issuer, who may argue it thought the administrative submission 
protected its rights. 

(2). Whether a bond issuer must file a claim for an amount related to an interim 
payment within a six-year period from the date of that interim payment. 

In general, a civil action commenced against the United States shall be barred unless 
the complaint is filed within six years after the right of action first accrues. 28 U.S.C. 
§§ 2401 (a); 2501. The starting date for the six-year period is based on the common law 
rule for when the period for the cause of action begins (i.e., when all the events which 
fix the government's alleged liability have occurred and the taxpayer was or should have 
been aware of their existence). General Instruments Corp. v. United States, 33 Fed. CI. 
4, 7-8 (1995). See also Norwest Bank Minn. Nat'l Ass'n v. Federal Deposit Insurance 
Corporation, 312 F.3d 447,452 (D.C. Cir. 2002), rehearing and rehearing en bane 
denied, 2003 U.S. App. lEXIS 2528 (D.C. Cir. Feb. 11,2003) (For claims that are 
similar to one 'for restitution of money paid through mistake.' . . .. In such cases, courts 
generally regard the statutory period to begin to run when the payment is made.") 

Where an issuer made its Final Computation under IRC § 148(f) and timely paid the 
rebate with the Form 8038-T, we have opined that at the time of payment, all the events 
which fixed the government's alleged liability had occurred and an issuer should have 
been aware of their existence. These events are: (1) the <.tischarge of the ~ast bond in 
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the issue; (2) the requirement to (jo the Final Computation under IRC § 148(f); and (3) 
the requirement to pay the arbitrage rebate within 60 days after the Final Computation 
date. You inform us that the regulations referenced in the Background, above, clearly 
fix both an obligation on the part of both the Issuer (to make interim rebate payments) 
and the government (to refund overpayments prior to the date of discharge under 
certain circumstances). As the issuer should have been aware of the government's 
obligation regarding refunds of interim payments as of the filing of the Form 8038-T, you 
ask whether a six-year period should begin upon a timely interim payment. 

As we understand it, as long as the bonds are outstanding, the Service may assert that 
they are not exempt and thus may assess a deficiency for the open years of the 
bondholders. One ground for the Service's assertion may be an insufficient interim . 
payment made, for example, ten years earlier. As the Service's examination upon the 
retirement of the bonds would cover the whole issue period, we believe, conversely, the 
issuer should be able to claim a refund for the whole issue period after the final 
payment. The general rule of General Instruments Corp. does not pr.eclude this result 
as it does not address the concept of interim payments. Accordingly, a six-year period 
does not start on a payment of an interim payment, at the earliest, until the bonds are 
discharged. Thus, even if the amount of an interim payment was incorrectly computed, 
but otherwise unchanged by subsequent events except for the discovery of the error, 
the issuer may, nevertheless, obtain a refund within six years of the timely final payment 
or, if there is no final payment, within six years of the date of discharge. 

Please call John Moran at (202) 622-7107 if you have any questions. 

cc: Tim Jones 


