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This is in response to your memorandum of December 29, 2000, requesting technical 
assistance with respect to the question ofwhether two self-insured medical reimbursement plans 
funded through the (the Taxpayer) are 
discriminatory under section l05(h) of the Internal Revenue Code. 

The Taxpayer was created on 
various health benefit plans sponsored by the employer and its affiliated companies. 
The Taxpayer is funded by both employer and employee contributions. In the application for 
recognition ofexemption I, • such plans are listed. It has been represented that all but two of 
these plans were the subject ofcollective bargaining. Your request for assistance is limited to the 
two plans that are not collectively bargained, identified as Plans_and. Plan is 
identified in the application as the 

. The plan document numbered 
refers to the plan as the 

Under the Plan, all full-time employees who routinely work at least 20 
hours per week are eligible to participate. The plan itselfdoes not limit eligibility to employees 
of a certain location, but the Taxpayer's representative represents in the application that 
eligibility is limited to employees of the location. The _Plan 
provides that full-time employees who are regularly scheduled to work at least 20 hours each 
week are eligible to participate. The Taxpayer's representative represents in the application that 
collectively bargained employees of_erenot eligible to participate in the 
_Plan (but they were eligible under a separat~plan) and that sold_ 

in_ 

1 In this memorandum, references to the application for recognition of exemption include supplemental 
letters submitted by the Taxpayer's representative in response to your request for additional infonnation. 

• 
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For the year. employees were required to contributellll% of the cost of coverage 
under the Plan. The_Plan has three options. Employees in the year 
"were required to contribute slightly0~1o of the cost of coverage for each of the three 
options. For example, the required employee contribution toward the monthly cost of employee­
only coverage was $_nder Option A, ~under Option B, and _under Option C. 
Options A and B are available to all employees eligible to participate; Option C is available only 
to employees at the location. Options A and C provide identical 
benefits but are administereq by different third party administrators. Option B provides lower 
benefits than those provided under Options A and C. 

Section I05(h) of the Code sets forth nondiscrimination rules for self-insured medical 
reimbursement plans. Under section 105(h)(2)(A), a self-insured medical reimbursement plan 
satisfies the requirements of section 105(h) only if the plan does not discriminate in favor of 
highly compensated individuals as to eligibility to participate. Under section 105(h)(2)(B), a 
self-insured medical reimbursement plan satisfies the requirements of section 105(h) only if the 
benefits provided under the plan do not discriminate in favor of participants who are highly 
compensated individuals. 

Benefits 

Section 105(h)(2)(B) of the Code and §1.105-II(c)(3)(i) of the Income Tax Regulations 
provide that benefits subject to reimbursement under a self-insured medical reimbursement plan 
must not discriminate in favor of participants who are highly compensated individuals. Plan 
benefits do not satisfy this requirement unless all the benefits provided for participants who are 
highly compensated individuals are provided for all other participants. In addition, all the 
benefits available for dependents of employees who are highly compensated individuals must be 
available on the same basis for dependents of all other employees who are participants. 

Generally, all benefits under the Plan are available to all participants 
and to their dependents on the same basis. A different benefit schedule applies with respect to 
retirees. Under §1.105-11 (c)(3)(iii) of the regulations, benefits provided to a retiree are generally 
not considered to be discriminatory benefits if the benefits provided to retired employees who 
were highly compensated individuals are the same for all other retired participants. Because the 
benefits under the Plan are the same for all retirees and their dependents, the 

Plan passes the benefits test. 

The benefits under Options A and C ofthe~lan are identical. They each provide, 
among other benefits, benefits for .percent of the cost of major 
Option B provides no benefits for majo In addition, benefits under 
Options A and C fo are fo percent of the cost; the same 
benefits under Option B are for ercent of the cost. Under §1.105-II(c)(3)(i) of the 
regulations, a plan providing optional benefits is treated as providing one benefit if all eligible 
participants may elect any of the benefits covered by the option and either there are no required 
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employee contributions or the required employee contributions are the same amount. Because 
the required employee contributions for Option B are lower than for either Option A or C, and 
because the required employee contributions for Option A are lower than for Option C, this 
special rule does not apply. Consequently, the_Plan does not pass the benefits test when 
tested as a single plan. 

However, §1.105-II(c)(4) provides that an employer may use a single plan document for 
two or more separate plans if the employer designates the plans that are to be considered 
separately and the applicable provisions of each plan. Thus, if the_Plan is tested as three 
plans (one plan for each option), each of the plans will pass the benefits test. The rule for 
multiple plans under §1.105-II(c)(4) applies to both the eligibility and the benefits tests. 
Accordingly, if the options are tested separately for the benefits test, they would also have to be 
tested separately for the eligibility test. 

Eligibility to Participate 

Under section 105(h)(3)(A) of the Code, a self-insured medical reimbursement plan does 
not satisfy the eligibility requirements of section 105(h) unless the plan satisfies at least one of 
the following three tests: (1) the plan benefits at least 70 percent ofall employees (the 70% test); 
(2) the plan benefits at least 80 percent of all the employees eligible to benefit under the plan, 
and at least 70 percent of all employees are eligible to benefit under the plan (the 80%170% test); 
or (3) the plan benefits such employees as qualify under a classification set up by the employer 
and found by the Secretary of the Treasury not to be discriminatory in favor of highly 
compensated individuals (the nondiscriminatory classification test). Under §1.10S-11(c)(2)(ii) of 
the regulations, the determination of whether this third test, the nondiscriminatory classification 
test, is satisfied is made based on the facts and circumstances of each case, applying the same 
standards as are applied under section 410(b)(I)(B) (relating to qualified pension, profit-sharing, 
and stock bonus plans) without regard to the special rules in section 401(a)(5) relating to 
eligibility to participate. 

Under section 105(h)(3)(B) of the Code, certain employees may be excluded in 
determining whether a self-insured medical reimbursement plan satisfies the eligibility 
requirements. These excludable employees are employees who have not completed three years 
of service; employees who have not attained age 25; part-time or seasonal employees; employees 
not included in the plan who are included in a unit of employees covered by an agreement 
between employee representatives and one or more employers that the Secretary of the Treasury 
finds to be a collective bargaining agreement, if accident and health benefits were the subject of 
good faith bargaining between the employee representatives and the employer or employers; and 
employees who are nonresident aliens and who receive no income from the employer that is 
income from sources within the United States. All these excludable employees, except the 
collectively bargained employees, may be excluded from consideration for eligibility testing 
even if they are participating in the plan. 
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The application for exemption includes figures relating to employment with _ 
companies and participation in_health plans as of The Taxpayer's 
representative mentions that the original numbers, submitted with the application, for 
participation of non-highly compensated employees2 in the plans were based on eligibility to 
participate, not on actual participation, and that revised numbers would be provided based on 
actual participation. No such revised numbers have been provided. Accordingly, the 
participation percentage might tum out to be lower than that mentioned in the discussion below. 

Only"of_employees .percent) participated in the Plan. 
This is insufficient to satisfy either the 70% test or the 80%170% test. It is not clear if any of the 
classes of employees that can be excluded in perfonning these tests were excluded. It seems 
unlikely, though, that the Ian would pass either of these two tests after 
excluding some or all the classes of employees that could be excluded. The Taxpayer's 
representative implicitly recognizes this in making arguments in the submission why the 

Plan satisfies the nondiscriminatory classification test. The detennination of 
whether that test is satisfied depends on satisfying the standards that apply under section 41 O(b) 
of the Code. Ruling jurisdiction for section 410(b) is with the Employee Plans Technical and 
Actuarial Division. 

_ of"employees .percent) participated in the_ Plan as of 
_ Thus, the_Plan, if tested as a single plan (and if the actual participation percentage 
is not significantly lower than the percentage of those eligible to participate), satisfies the 70% 
test. However, in the discussion of the benefits test, we concluded that the _ Plan would 
satisfy the benefits test only if each of the options under the_Plan was tested separately. 
The Taxpayer's representative did not submit separate participation percentages for each of the 
three options. Although it is possible for one of the options to satisfy either the 70% or the 
80%170% test, it is impossible for all three of them to satisfy either the 70% test or the 80%170% 
test. Thus, for each option tested separately to satisfy the eligibility requirements, at least two ­
and possibly all - of them would have to satisfy the nondiscriminatory classification test. Again, 
ruling jurisdiction for making that detennination is with the Employee Plans Technical and 
Actuarial Division. 

In summary, the Plan satisfies the benefits test. The_ 
_ Plan does not satisfy either the 70% test or the 80%170% test but may pass the 
nondiscriminatory classification test. The _Plan fails the benefits test when tested as a 
~plan, but each option under it passes the benefits test if the option is tested separately. The 
_ Plan appears to pass the 70% test when tested as a single plan. However, if each option 

2 The Taxpayer's representative distinguished in the application between highly and non-highly 
compensated employees; section I05(h) provides less favorable tax results for plans that discriminate in favor of 
highly compensated individuals. There are significant differences between the definition of highly compensated 
employee in section 414(q) and §1.414(q)-IT and the definition of highly compensated individual in section 
I05(h)(S) and §1.105-11(d). 
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under the _Plan is tested separately (as is necessary to pass the benefits test), then only one 
option could pass either the 70% test or 80%170% test; at least two and possibly all of the three 
options would have to pass the nondiscriminatory classification test. Accordingly, an analysis 
under section 41 O(b) of the Code based on an appropriate calculation of the total nonexcludable 
employees and the total nonexcludable participants is necess~ether the 
~er is entitled to a favorable determination for both the_Plan and the 
_Plan. 

If you have any questions or if we may be of additional assistance, please contact Russ 
Weinheimer at 622-6080. 

Felix Zech 


