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Section references are to the Internal 
Revenue Code unless otherwise noted. 

General Instructions 
Future Developments 

For the latest information about 
developments related to Schedule C (Form 
1065) and its instructions, such as legislation 
enacted after they were published, go to 
www.irs.gov/form1065. 

What's New 

Some filers of Form 1065, U.S. Return of 
Partnership Income, that file Schedule M-3 
(Form 1065), Net Income (Loss) 
Reconciliation for Certain Partnerships, with 
tax years ending on December 31, 2014 or 
later are not required to file Schedule C (Form 
1065). See Who Must File, later. 

http://www.irs.gov/form1065
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Purpose of Form 

Use Schedule C (Form 1065) to provide 
answers to additional questions for some 
filers of Schedule M-3 (Form 1065), Net 
Income (Loss) Reconciliation for Certain 
Partnerships. 

Who Must File 

Generally, filers of Form 1065, U.S. Return of 
Partnership Income, that file Schedule M-3 
(Form 1065), Net Income (Loss) 
Reconciliation for Certain Partnerships, must 
complete and file Schedule C (Form 1065) 
and attach it to their return. However, for tax 
years ending on December 31, 2014 or later, 
partnerships that (a) are required to file 
Schedule M-3 and have less than $50 million 
in total assets at the end of the tax year or 
(b) are not required to file Schedule M-3 and 
voluntarily file Schedule M-3, are not required 
to file Schedule C (Form 1065). For more 
information, visit IRS.gov and enter 



6 
 

“Schedule M-3 for Large Business 
International (LBI)” in the Search box. 

Also see the Instructions for Schedule M-3 
(Form 1065) for more information. 

Specific Instructions 
Question 1. For certain transfers that are 
presumed to be sales, the partnership or the 
partners must comply with the disclosure 
requirements in Regulations section 1.707-8. 
Generally, disclosure is required when: 

1. Certain transfers to a partner are made 
within two years of a transfer of 
property by the partner to the 
partnership; 

2. Certain debt is incurred by a partner 
within two years of the earlier of: 

• A written agreement to transfer or 

• A transfer of the property that 
secures the debt, if the debt, 
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nevertheless, is treated as a qualified 
liability; or 

3. Transfers from a partnership to a 
partner occur which are the equivalent 
to those listed in 1 or 2 above. 

The disclosure must be made on the 
transferor partner's return using Form 8275, 
Disclosure Statement, or on an attached 
statement providing the same information. 
When more than one partner transfers 
property to a partnership under a plan, the 
disclosure may be made by the partnership 
rather than by each partner. 

Question 2. Answer “Yes” if this partnership 
is a partner in another partnership and has 
received special allocations of income, gain, 
loss, deduction, or credit from that 
partnership. For more information on special 
allocations, see Special Allocations, in the 
Instructions for Form 1065. 
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Example. P, a partnership, joins with B, an 
individual, in forming the PB partnership. P 
and B each contribute 

$50,000 cash to PB partnership. Profits and 
losses are split 50/50, with the exception of 
depreciation, which is allocated 99% to P and 
1% to B. P answers “Yes” to question 2 
because its 99% allocation of depreciation 
deductions from PB partnership is 
disproportionate to its ratio of sharing other 
items from PB partnership. 

Question 5. The term “change in accounting 
principle” means a change from one generally 
accepted accounting principle to another 
generally accepted accounting principle as 
described in “Statement of Financial 
Accounting Standards No. 154–Accounting 
Changes and Error Corrections.” 

For purposes of this question, answer “Yes” if 
such a change in accounting principle 
occurred during the tax year and such change 
resulted in, or is expected to result in, an 
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effect on the amount of income reported for 
financial statement purposes. 

Question 6. File Form 3115, Application for 
Change in Accounting Method, to request a 
change in a method of accounting. See the 
Instructions for Form 3115 for information on 
requesting a change in accounting method. 
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