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SUBJECT:               Interim Guidance on Tips vs. Service Charges  

Revenue Ruling 2012-18   
 
The purpose of this memorandum is to provide administrative guidelines to examiners 
auditing a business where tipping is customary and/or where a business adds service 
charges to customers’ bills which are then distributed to employees.  This document is 
not intended to be a technical position, but to provide audit issue direction to examiners 
in dealing with these issues.  
 
An employer’s characterization of a payment as a “tip” is not determinative.  When 
performing a tip examination, examiners must ensure that distributed service charges 
are properly characterized as wages and not tips.1  Recently issued Rev. Rul. 2012-18, 
published in the 2012-26 Internal Revenue Bulletin, sets forth updated guidance on 

                                            
1 Distributed service charges that have been characterized as tips should generally be 
recharacterized and an adjustment made to the Form 941 under examination via employment 
tax report Form(s) 4666 and 4668.  Service charges are not eligible for the credit claimed on 
Form 8846, and are not eligible for the General Business Credit claimed on Form 3800.  When 
calculating the amount of unreported tips for an employer-only assessment under section 
3121(q) of the Internal Revenue Code, examiners must ensure they do not include service 
charges in the Section 3121(q) Notice and Demand.   
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FICA taxes on tips.2  Specifically, Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 reaffirms the factors 
which are used to determine whether payments constitute tips or service charges found 
in Rev. Rul. 59-252, 1952 C.B. 215.  Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 provides that the 
absence of any of the following factors creates a doubt as to whether a payment is a tip 
and indicates that the payment may be a service charge:  
 
     (1) The payment must be made free from compulsion;  
     (2) The customer must have the unrestricted right to determine the amount;  
     (3) The payment should not be the subject of negotiation or dictated by employer    
           policy; and,  
     (4) Generally, the customer has the right to determine who receives the payment.   
 
Rev. Rul. 2012-18 also provides specific examples of amounts characterized as tips 
and service charges to illustrate the application of these factors.3  Example A in Q&A 1 
of Rev. Rul. 2012-18 illustrates a service charge paid by a large party when the menu 
specifies that a fixed charge will be added to all bills for parties of 6 or more customers 
and Example B illustrates a tip when the charge receipt shows sample tip calculations. 
 
Rev. Rul. 2012-18 is effective immediately and applicable retroactively.  However, under 
very limited facts and circumstances (specified below) with regard to amounts paid 
before January 1, 2013, that were improperly characterized as tips when they properly 
should have been characterized as service charges, an examiner should apply Q&A 1 
of this revenue ruling prospectively, i.e., only to amounts paid on or after January 1, 
2013.  To the extent that Q&A 1 of this revenue ruling is applied without retroactive 
effect, an employer will not be required to pay any additional taxes.  Employers that 
correctly treated service charges as wages are not entitled to a refund of any taxes they 
may have paid or will pay due to their proper reporting of service charges as wages.   
 
In determining whether Q&A 1 of this revenue ruling should be applied prospectively, 
examiners should consider whether the set of facts and circumstances at issue was 
directly addressed in prior guidance and whether the business needs additional time to 
amend its business practices and make system changes to come into compliance.  
Some of the prior guidance which may be applicable includes Rev. Rul. 57-397, 1957-2 
C.B. 628 (where amounts required to be paid to a hotel by customers for using dining 
facilities included amounts distributed by the hotel to waiters and other employees); 
Rev. Rul. 59-252 (where negotiations between a hotel and customer for use of hotel’s 
banquet facilities included additional amounts for distribution to employees); Rev. Rul. 
64-40, 1964-1 C.B. 68 (where a club’s board of governors determined amounts 

 
2 Among the topics covered in this revenue ruling are reporting and depositing of FICA taxes on 
tips, Section 3121(q) Notice and Demand issues, and the section 45B credit. 
 
3 Other examples of amounts which should generally be characterized as service charges when 
any of the factors outlined in Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 are absent include amounts paid by a 
customer for catering, banquets, weddings, transportation, and baggage handling and other 
amounts (frequently referred to by the service industry as “auto-gratuities”) that are dictated by 
the policy of the employer.   
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distributed to employees from a fund made up of contributions by club members); Rev. 
Rul. 66-74, 1966-1 C.B. 229 (where amounts collected by a club through mandatory 
charges added to members’ bills were distributed to employees); and Rev. Rul. 69-28, 
1969-1 C.B. 270 (where five examples of amounts paid to employees are discussed).  If 
examiners find that the set of facts and circumstances at issue was not directly 
addressed in prior guidance, then Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 should be applied 
prospectively.  In this regard, Q&A 1 should be applied prospectively to amounts paid 
under facts that are substantially the same as Example A. 
 
When performing a tip rate review, examiners must ensure that distributed service 
charges are properly characterized as wages and not tips.  Service charges should not 
be included in any calculation that arrives at an hourly tip rate, a tip rate calculated on a 
percentage of sales, or any other rate determination method.  Examiners should note in 
their work papers and appendices that service charges were not included in the tip rate 
computations and how the employer should account for service charges.  
 
In the past, due to automated or manual taxpayer business systems which failed to 
accurately classify payments, IRS examiners may have treated service charges as tip 
income for purposes of computing unreported tips or tip rates for voluntary tip 
compliance agreements.  Note that existing agreements are not voided as a result of 
this memorandum.  Examiners may contact establishments possessing an agreement 
to conduct a tip rate review to consider the tips vs. service charges issue.  This will not 
constitute a “tip examination” within the meaning of an agreement.  If distributed service 
charges were treated as tips, the agreement will be modified. 
 
An examiner who encounters business practices which are unfamiliar or makes an initial 
determination that Rev. Rul. 2012-18 does not apply retroactively to a particular set of 
facts and circumstances should discuss the issue with Idolina Volz, SBSE National Tip 
Reporting Compliance Program, Senior Policy Analyst.  Any questions by examiners 
regarding this memo should also be addressed to Ms. Volz. 
 
cc: www.IRS.gov  
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