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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  In accordance with 
§ 6110, this advice may not be used or cited as precedent. 
 
ISSUES  

1) If resident managers or maintenance personnel pay rent, utilities, or both for units 
in a qualified low-income building under § 42(c)(2) of the Internal Revenue Code, 
are the units residential rental units and not facilities reasonably required for the 
project under § 1.103-8(b)(4)(iii) of the Income Tax Regulations? 

2) If resident managers or maintenance personnel pay rent, utilities, or both for units 
in a qualified low-income building under § 42(c)(2), are the units residential rental 
units for purposes of general-public-use requirement of § 1.42-9? 

CONCLUSIONS 

1) No.  Charging resident managers or maintenance personnel rents, utilities, or 
both for units in a qualified low-income building does not make the units 
residential rental units and not facilities reasonably required for the project under 
§ 1.103-8(b)(4)(iii). 

2) No.  The general-public-use requirement of § 1.42-9 does not apply in the case 
of units for resident managers or maintenance personnel in a qualified low-
income building because the units are not residential rental units but facilities 
reasonably required for the project. 
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LAW AND ANALYSIS 

Section 42(a) provides that the amount of the low-income housing credit determined for 
any tax year in the credit period is an amount equal to the applicable percentage of the 
qualified basis of each qualified low-income building. 
 
Section 42(c)(1)(A) defines the qualified basis of any qualified low-income building for 
any taxable year as an amount equal to the applicable fraction, determined as of the 
close of such taxable year, of the eligible basis of the building, determined under 
§ 42(d)(5). 
 
Section 42(c)(2) provides that the term “qualified low-income building” means any 
building which is a part of a qualified low-income housing project at all times during the 
compliance period with respect to such building, and to which the amendments made by 
§ 201(a) of the Tax Reform Act of 1986 apply. 
 
The legislative history of § 42 provides that, for purposes of the low-income housing 
credit, the term residential rental property has the same meaning as residential rental 
property within § 103.  Residential rental property thus includes residential rental units, 
facilities for use by the tenants, and other facilities reasonably required by the project.  2 
H.R. Conf. Rep. No. 841, 99th Cong., 2d Sess. II-89 (1986), 1986-3 (Vol. 4) C.B. 89. 
 
Section 1.42-9(a) provides that, if a residential rental unit in a building is not for use by 
the general public, the unit is not eligible for a § 42 credit.  Section 1.42-9(b) provides 
that, if a residential rental unit is provided only for a member of a social organization or 
provided by an employer for its employees, the unit is not for the use by the general 
public and is not eligible for credit under § 42. 
 
Section 103(a) provides that, except as provided in § 103(b), gross income does not 
include interest on any State or local bond.  Section 103(b) provides that § 103(a) shall 
not apply to any private activity bond which is not a qualified bond (within the meaning 
of § 141). 
 
Section 141(e) provides in part that the term “qualified bond” means any private activity 
bond if such bond is an exempt facility bond. 
 
Section 142(a) provides in part that the term “exempt facility bond” means any bond 
issued as part of an issue 95 percent or more of the net proceeds of which are to be 
used to provide qualified residential rental projects.  
 
Section 142(d) provides that the term “qualified residential rental project” means any 
project for residential rental property if, at all times during the qualified project period, 
such project meets the requirements of certain set-aside tests.   
 

https://a.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1012823&cite=26USCAS42&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.UserEnteredCitation)#co_pp_8b3b0000958a4
https://a.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1012823&cite=26USCAS42&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.UserEnteredCitation)#co_pp_73390000a9020
https://a.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&pubNum=1041&cite=CB89&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.UserEnteredCitation)


 
POSTN-111812-14 3 
 
 

 

Section 1.103-8(a)(3) provides that an exempt facility includes any land, building, or 
other property functionally related and subordinate to such facility.  Property is not 
functionally related and subordinate to a facility if it is not of a character and size 
commensurate with the character and size of such facility. 
 
Under § 1.103-8(b)(4), facilities that are functionally related and subordinate to 
residential rental units are considered residential rental property.  Section 1.103-
8(b)(4)(iii) provides that, under § 1.103-8(a)(3), facilities that are functionally related and 
subordinate to residential rental projects include facilities for use by the tenants, for 
example, swimming pools, other recreational facilities, parking areas, and other facilities 
which are reasonably required for the project, for example, heating and cooling 
equipment, trash disposal equipment or units for resident managers or maintenance 
personnel. 
 
Rev. Rul. 92-61, 1992-2 C.B. 7, provides that, under § 1.103-8(b)(4), units for resident 
managers or maintenance personnel are not classified as residential rental units, but 
rather as facilities reasonably required by a project that are functionally related and 
subordinate to residential rental units. 
 
Rev. Rul. 2004-82, Q&A-1, 2004-2 C.B. 350, provides that, under § 1.103-8(b)(4)(iii), 
units for resident managers or maintenance personnel are residential rental property 
because they are functionally related and subordinate to a residential rental projects, 
not because they are residential rental units.  Similarly, a unit occupied by a full-time 
security officer is not a residential rental unit. 
 
Issue 1      

Under § 1.103-8(b)(4)(iii), units for resident managers or maintenance personnel are an 
example of facilities that are reasonably required for the project.  In any particular case, 
however, whether such a unit is reasonably required for the project will turn on the facts 
and circumstances of that case. 

Whether or not the owner of the project charges rents, utilities, or both for the units are 
not relevant in the treatment of the units as facilities that are reasonably required for the 
project.  As such, the fact that the owner of a qualified low-income building charges 
rents, utilities, or both for units for resident managers or maintenance personnel is not 
relevant in the treatment of such units as facilities reasonably required for the project.  
In other words, charging rents, utilities, or both for units for resident managers or 
maintenance personnel in a qualified low-income building does not make such units 
residential rental units and not facilities reasonably required for the project.  The 
character and size of the project are, among other things, relevant in determining 
whether any property, including an employee-occupied unit, is functionally related and 
subordinate to the project, as indicated by § 1.103-8(a)(3). 
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Issue 2 

Under § 1.42-9, residential rental units in a qualified low-income building must be for 
use by the general public.  Under § 1.103-8(b)(4)(iii), units for resident managers or 
maintenance personnel in a qualified low-income building are not residential rental units 
but facilities reasonably required for the project.  Therefore, the general-public-use 
requirement of § 1.42-9 does not apply in the case of units for resident managers or 
maintenance personnel in a qualified low-income building. 
 
In accordance with § 6110(k)(3), this document may not be used or cited as precedent.  
Please call Jian H. Grant at (202) 317-4137 if you have any further questions about this 
matter. 
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