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This memorandum responds to an inquiry concerning the scope of the terms “foreign 
government-related individual” and “full-time diplomatic or consular status” in I.R.C. 
§ 7701(b)(5)(B) and Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C) and (iii).  This advice may 
not be used or cited as precedent.

ISSUE

Whether an A-2 visa holder (administrative and technical (“A&T”) staff or service staff 
employee of a foreign mission or consulate) who is considered by the State Department 
to be “permanently resident in” (“PRI”) the United States for purposes of the Vienna 
Conventions on Diplomatic and Consular Relations1 (“Vienna Conventions”) is a 
“foreign government-related individual” with “full-time diplomatic or consular status” 
within the meaning of in I.R.C. § 7701(b)(5)(B) and Treas. Reg. § 301.7701(b)-
3(b)(2)(i)(C) and (iii).

CONCLUSION
 

All A-2 visa holders, including PRI A-2 visa holders, are “foreign government-related 
individuals” with “full-time diplomatic or consular status” within the meaning of I.R.C. 

  
1 23 U.S.T. 3227 and 21 U.S.T. 77, respectively.
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§ 7701(b)(5)(B) and Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C) and (iii).  Accordingly, their
days of physical presence in the United States are excluded for purposes of the 
substantial presence test, with the result that they may not be considered U.S. residents 
for tax purposes under I.R.C. § 7701(b)(3) and thus may be required to file Form 
1040NR (U.S. Nonresident Alien Income Tax Return) rather than Form 1040 (U.S. 
Individual Income Tax Return).2

GENERAL BACKGROUND

I.  Section 7701(b) and Regulations

A. Substantial Presence Test

Under I.R.C. § 7701(b)(3), individuals who are neither U.S. citizens nor lawful 
permanent residents (i.e., green cardholders) will be treated as U.S. residents if they 
are present in the United States for a specified number of days during the current tax 
year and the two immediately preceding tax years.  For purposes of this test, which is 
known as the “substantial presence test,” the days of presence of an “exempt individual” 
within the meaning of I.R.C. § 7701(b)(5) are not counted.  

B. Foreign Government-Related Individual and Full-time Diplomatic or Consular 
Status

An “exempt individual” includes a “foreign government-related individual” as defined in 
I.R.C. § 7701(b)(5)(B) and Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2).  Under Treas. Reg. 
§ 301.7701(b)-3(b)(2)(i), a foreign government-related individual is 

an individual (and that individual’s immediate family) who is temporarily3 present 
in the United States—

(A) * * * * *
(B) by reason of diplomatic status; or 
(C) by reason of a visa that the Secretary of the Treasury or his or her 
delegate (after consultation with the Secretary of State) determines 
represents full-time diplomatic or consular status.  [emphasis added].

Subparagraph (C) is relevant to PRI A-2 visa holders.

The term “full-time diplomatic or consular status” is defined under Treas. Reg. 
§ 301.7701(b)-3(b)(2)(iii) to mean that—

  
2  See Abdel-Fattah v. Commissioner, 134 T.C. No. 10, fn. 3 (2010) (acknowledgement by Tax Court that 
petitioner, a holder of a class A-2 visa, should have filed Form 1040NR, not Form 1040).
3  Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C) provides that “[a]n individual described in this paragraph shall 
be considered to be temporarily present in the United States if the individual is not [a green cardholder] 
regardless of the actual amount of time that the individual is present in the United States.”   
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(A) The individual has been accredited by a foreign government recognized de 
jure or de facto by the United States;

(B) The individual intends to engage primarily in official activities for that foreign 
government while in the United States; and

(C) The individual has been recognized by the President, or by the Secretary of 
State, or by a consular officer acting on behalf of the Secretary of State, as 
being entitled to such status.

II.  State Department Interpretation of “Full-time Diplomatic or Consular Status”

The term “full-time diplomatic or consular status,” used in I.R.C. § 7701(b)(5)(B)(i) and 
Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C) and (iii), is not a term of art for the State 
Department nor is it defined or otherwise used in the Vienna Conventions.4  

III.  State Department Visa Classifications

A. Visa Classifications

The three “A” class visas are referred to as “diplomatic class” visas and are described 
in, and take their designations from, 8 U.S.C. § 1101(a)(15)(A) as follows:

(i)  An ambassador, public minister, or career diplomatic or consular officer who 
has been accredited by a foreign government, recognized de jure by the United 
States and who is accepted by the President or by the Secretary of State, and 
the members of the alien's immediate family; [emphasis added] 

(ii) Upon a basis of reciprocity, other officials and employees who have been 
accredited by a foreign government recognized de jure by the United States, who 
are accepted by the Secretary of State, and the members of their immediate 
families; [emphasis added] and 

(iii) Upon a basis of reciprocity, attendants, servants, personal employees, and 
members of their immediate families, of the officials and employees who have a 
nonimmigrant status under (i) and (ii) above.5

Those individuals described in subparagraph (i) receive an A-1 visa; those individuals 
described in subparagraph (ii) receive an A-2 visa; and those individuals described in 
subparagraph (iii) receive an A-3 visa. 

IV.  Vienna Conventions
  

4  This term and the term “foreign government-related individual” were creations of Congress for which no 
legislative history exists.  

5 See also 22 CFR § 41.22 [Officials of foreign governments] and 8 CFR § 214.2 [Special requirements 
for admission, extension, and maintenance of status].  
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The Vienna Conventions provide individuals who hold diplomatic or consular officer 
positions (i.e., A-1 visa holders) a range of specified privileges and immunities, including 
full immunity and inviolability from criminal jurisdiction and exemption from income tax.  
A&T staff and service staff of foreign missions and consulates (i.e., A-2 visa holders), 
although they do not hold diplomatic or consular officer positions, enjoy many of the 
same diplomatic privileges and immunities provided under the Vienna Conventions that 
are ordinarily associated with diplomatic or consular officer status.6 However, an A-2 
visa holder employee will lose his or her diplomatic privileges and immunities, including 
the income tax exemption under the Vienna Conventions, if the State Department 
determines that such employee is “permanently resident in” the United States for 
purposes of the Vienna Conventions.7 These are the PRI A-2 visa holders.  Although 
they are not entitled to any privileges and immunities under the Vienna Conventions, 
they retain their A-2 “diplomatic class” visas.8 Internally, the State Department classifies 
these employees as “PA-2s” to distinguish them from other A-2 visa holders.  

An A-2 visa holder may be classified by the State Department as “permanently resident 
in” the United States for purposes of the Vienna Conventions even though that person is 
not a “lawful permanent resident” of the United States (i.e., green cardholder) within the 
meaning of I.R.C. § 7701(b).  Under Treas. Reg. § 301.7701(b)-1(b)(1), a “lawful 
permanent resident” is an individual who has been granted the privilege of remaining 
permanently in the United States as an immigrant in accordance with the immigration 
laws.  Holders of “A” class visas, including A-2 visas, because they are considered 
nonimmigrant individuals under U.S. immigration law do not fall within this definition.  
See Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C).

  
6 See Article 37 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations and Article 49 of the Vienna 
Convention on Consular Relations.  See also Foreign Affairs Manual (2 FAM 232.1). 

7 The State Department defined the term “permanently resident in” in the United States in a circular 
diplomatic note dated April 10, 1991, as follows:

Members of the administrative and technical and service staffs of diplomatic missions and 
consular employees and members of the service staff of consular posts in the United States will 
be considered permanently resident in the United States for the purposes of the Vienna 
Conventions unless the employing foreign state provides appropriate documentation to indicate 
that the sending State:

(1) pays the cost of the employee’s transportation to the United States from the employee’s 
normal place of residence; 
(2) undertakes to transfer the employee and his or her immediate family out of the United 
States within a specific time frame consistent with the sending State's transfer policy; and 
(3) undertakes to pay the cost of the employee’s transportation from the United States to the 
employee’s normal place of residence or to the country of the employee’s next assignment at 
the end of the employee’s tour of duty in the United States. (Emphasis added)

8 A PRI A-2 visa holder employee may be exempt from tax if a separate bilateral income tax agreement 
exists between the United States and the applicable foreign government or if the I.R.C. § 893 tax 
exemption is available to the employee.  
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V.  Notification to and Accreditation/Registration by the State Department 

Foreign missions, in accordance with the provisions of the Vienna Conventions, must 
notify the State Department’s Office of Protocol upon the arrival in the United States of 
all foreign staff members and their dependents.  The State Department uses different 
forms depending upon the classification of the foreign staff member and their 
dependents.9 By submitting the notification form, the foreign government signifies to the 
State Department that it has “accredited” the individual as an employee of the foreign 
mission who intends to primarily engage in official activities on behalf of the foreign 
government while in the United States.  Upon acceptance of the notification form, the 
State Department issues either a letter of official accreditation (in the case of individuals 
with diplomatic or consular officer positions) or official registration10 (in the case of non-
diplomatic rank staff) to the foreign mission which signifies that the individual has been 
accepted (i.e., recognized) by State as an employee of the foreign mission.  In the case 
of A&T staff and service staff of foreign missions and consulates who are issued A-2 
visas, the State Department will issue an official registration letter to the foreign mission 
if it accepts the employee, regardless of whether the employee has been classified by 
the State Department as permanently resident in the United States for purposes of the 
Vienna Conventions (i.e., a PRI A-2 visa holder).  

DISCUSSION

The focus of the foreign government-related individual category described in Treas. 
Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i)(C) [“by reason of a visa that the Secretary of Treasury or 
his or her delegate determines represents full-time diplomatic or consular status”] is not 
on whether the individual has diplomatic or consular status but rather whether the 
individual holds a category of visa that Treasury and the IRS consider represents such 
status.11 The regulatory definition of the term “full-time diplomatic or consular status” in 

  
9 In the case of staff members holding diplomatic and consular officer positions (i.e., A-1 visa holders) and 
their dependents, the foreign embassy mission notifies the State Department on Form DS-2003 
(Notification of Appointment of Foreign Diplomatic Officer and Career Consular Officer).  In the case of 
non-diplomatic rank staff members (A-2 visa holders), the foreign mission notifies the State Department 
on Form DS-2004 (Notification of Appointment of Foreign Government Employee). The instructions to 
Form DS-2004 specifically provide that the United States does not extend privileges and immunities to 
A&T and service staff employees of embassies and consular employees and members of the service staff 
of consular posts unless the appropriate documentation described in the 1991 Circular Diplomatic Note is 
provided to the State Department (e.g., copy of the A-2 visa holder’s employment contract or travel 
orders).  

10  In general, the official registration letter will state specifically that the individual has been accepted as a 
member of the A&T staff or service staff of the foreign embassy.  It is our understanding that if the State 
Department has determined that the individual has PRI status, the letter will also indicate that fact and 
state the individual is not entitled to any of the privileges and immunities under the Vienna Conventions.

11 Both I.R.C. § 7701(b)(5)(B)(i) and Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(iii)(C) are clear that Treasury 
rather than the State Department has the responsibility for determining who should be recognized as 
having full-time diplomatic or consular status.  



POSTN-103654-11 6

Treas. Reg. § 7701(b)-3(b)(2)(iii) was derived by Treasury and the IRS from language 
found in 8 U.S.C. § 1011(a)(15)(A) and 22 CFR § 41.22(a)(1) describing nonimmigrant 
individuals who enter the United States under diplomatic “A” class visas.12 When the 
regulations defined the category of “foreign government-related individual,” Treasury 
and the IRS did not differentiate between the types of personnel that serve in a foreign 
mission (e.g., diplomatic, A&T, or service), but rather defined it broadly to encompass all 
nonimmigrant foreign mission and consular personnel that are issued diplomatic, or A, 
class visas, regardless of the level of privileges and immunities they may enjoy under 
the Vienna Conventions.

As noted above, A&T staff, service staff, and consular staff employees that have been 
accepted (i.e., recognized) for official registration by the State Department continue to 
hold diplomatic A-2 class visas even if the State Department determines they are not 
entitled to enjoy any privileges and immunities under the Vienna Conventions.  The 
State Department’s classification of an A-2 visa holder as “permanently resident in” the 
United States for purposes of the Vienna Conventions distinguishes “local hires” from 
persons whose transportation costs to and from the United States is borne by the 
foreign government.  This classification determines the level of privileges and 
immunities under the Vienna Conventions to which the A-2 visa holder is entitled and is 
not determinative of that person’s residency status for U.S. tax purposes.  Under Treas. 
Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(i), the category of “foreign government-related individual” 
includes not only individuals holding A-1 visas (individuals with diplomatic or consular 
officer rank positions) but also individuals holding A-2 visas (individuals with non-
diplomatic rank A&T staff, service staff, or consular staff positions), including PRI A-2 
visa holders.  

_____________________________
Steven A. Musher
Associate Chief Counsel
(International)

cc: Jeffrey E. Gold
Associate Area Counsel (Washington, Group 3)
(Small Business/Self-Employed)

    
12 Except for the word “solely” instead of “primarily” in subsection (ii) and the word “accepted” instead of 
“recognized” in subsection (iii), 22 CFR § 41.22(a)(1) [State Department criteria for classification of 
foreign government officials] is identical to the language in Treas. Reg. § 301.7701(b)-3(b)(2)(iii)(C).  
Some State Department regulations use the word “recognized” interchangeably with “accepted.”  See 22 
CFR § 41.22 (f); 8 CFR § 214.2(a).   
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