
Implementation of Rev. Rul. 2006-57—Issues for Public Comment 

Notice 2012-38 

 

PURPOSE 

 This Notice requests public comments on issues associated with Revenue Ruling 

2006-57, 2006-2 C.B. 911, which became effective on January 1, 2012.  Rev. Rul. 

2006-57 provides guidance on the use of smartcards, debit or credit cards, or other 

electronic media to provide qualified transportation fringes under sections 132(a)(5) and 

(f) of the Internal Revenue Code (the Code).  The Treasury Department and the Internal 

Revenue Service have become aware of changes in technology that may give rise to 

the need for additional guidance on the use of electronic media to provide transit 

benefits. 

 

BACKGROUND 

 Section 132(a)(5) of the Code provides that any fringe benefit that is a qualified 

transportation fringe is excluded from gross income.  Section 132(f)(1) provides that the 

term "qualified transportation fringe" means, when provided by an employer to an 

employee, (1) transportation in a commuter highway vehicle between home and work, 

(2) any transit pass, (3) qualified parking, or (4) any qualified bicycle commuting 

reimbursement. 

 Section 132(f)(5)(A) provides that a transit pass is any pass, token, farecard, 

voucher or similar item entitling a person to transportation (or transportation at a 

reduced price) if such transportation is on mass transit facilities or is provided by any 
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person in the business of transporting persons for compensation or hire in a commuter 

highway vehicle. 

 Section 132(f)(3) of the Code generally allows employers to use cash 

reimbursement arrangements to provide employees with qualified transportation fringe 

benefits.  This section, however, prohibits use of such arrangements to provide transit 

benefits “if a voucher or similar item which may be exchanged only for a transit pass” is 

“readily available.” Section 1.132-9, Q/A-16(b) of the Regulations specifies that a 

voucher or similar item is not readily available if the entity providing it imposes 

restrictions that effectively prevent the employer from obtaining vouchers appropriate for 

distribution to employees.  Examples of such restrictions include:  

(1) Excessive fare media charges: The term “fare media charges” refers to extra 

fees that the voucher-provider requires employers to incur to furnish employees 

with vouchers.  Such fees are excessive if the average annual fare media 

charges that the employer incurs to provide its employees with transit benefits via 

vouchers are more than one percent of the average annual value of the vouchers 

for a transit system.    

(2) Advance purchase requirements: A voucher-provider imposes an excessive 

advance purchase requirement if it “does not offer vouchers at regular intervals 

or fails to provide the voucher within a reasonable period after receiving payment 

for the voucher.” The regulations clarify that a requirement that employers 

purchase vouchers only once per year is an excessive advance purchase 

requirement, but a requirement that an employer purchase vouchers on a 

monthly basis is not.    
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(3) Purchase quantity requirements: A voucher is not readily available if the 

voucher-provider requires the employer to purchase vouchers in quantities that 

are not reasonably appropriate considering the number of employees who use 

mass transit. 

(4) Limitations on denominations of available vouchers: A voucher is not readily 

available if the voucher-provider requires the employer to purchase vouchers in 

denominations that are not appropriate for distribution to the employer’s 

employees.    

 Section 1.132-9, Q/A-16 of the Regulations provides that a qualified 

transportation fringe includes cash reimbursement for transit passes made under a 

bona fide reimbursement arrangement that meets substantiation requirements specified 

in the regulations.  In discussing the application of Section 132(f) of the Code to 

reimbursements, Section 1.132-9, Q/A-16(a) of the Regulations provides that a payment 

made before the date an expense has been incurred or paid is not a reimbursement; 

nor does a bona fide reimbursement arrangement include an arrangement that is 

dependent solely upon an employee certifying in advance that the employee will incur 

expenses at some future date.  Employers must implement reasonable procedures to 

ensure that employees have incurred expenses for transit passes in an amount equal to 

the reimbursement.  What constitutes a reasonable procedure depends on the facts and 

circumstances of a particular arrangement.  The Regulations further require employees 

to provide any such substantiation within a “reasonable period of time.”   

 Rev. Rul. 2006-57 provides guidance on the use of smartcards, debit or credit 

cards, or other electronic media to provide employees with transportation fringes.  The 
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ruling was originally scheduled to become effective January 1, 2008.  However, 

Treasury and the IRS delayed the effective date of the ruling several times in order to 

give transit systems additional time to modify their technology to comply with the 

requirements set forth in Revenue Ruling 2006-57, most recently in Notice 2010-94, 

2010-52 I.R.B. 927, which delayed the effective date until January 1, 2012.  There have 

been no subsequent notices delaying the effective date of the revenue ruling.  The 

revenue ruling is therefore now effective. 

 The revenue ruling includes four situations that illustrate the tax treatment of 

arrangements under which employers use electronic media to provide employees with 

transportation benefits. 

 Employers in the first situation distribute “smartcards” to their employees.  

Employees use the fare media value that is stored on these cards to pay for 

transportation on the local transit system.  The fare media value stored on the cards is 

useable only to pay for transportation on the local transit system.  The revenue ruling 

therefore concludes that the smartcards qualify as transit system vouchers under 

section 1.132-9(b) of the Regulations.  The value of the fare media stored on the 

smartcards, up to the applicable monthly limit, is excludable from an employee’s gross 

income as a qualified transportation benefit.  Under section 1.132-9(b) Q/A-18, 

employees are not required to substantiate their use of the smartcards. 

 In the second situation, employers furnish employees with debit cards.  These 

debit cards are restricted for use only at merchant terminals at points of sale at which 

only fare media for the local transit system is sold.  Employers make monthly payments 

to the debit card provider, which the debit card provider then allocates to each 
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employee’s card.  The revenue ruling concludes that these terminal-restricted debit 

cards qualify as transit system vouchers under section 1.132-9(b) because, similar to 

the smartcards in the first situation, they can be used only to purchase fare media on 

the local transit system.  Amounts stored on these debit cards are excludable from 

employee’s gross incomes to the extent that they do not exceed the applicable monthly 

limit and employees are not required to substantiate their use of the debit cards. 

 The revenue ruling’s third situation depicts an arrangement under which 

employers provide employees with debit cards that employees can use to purchase 

transit benefits under circumstances in which vouchers or similar items exchangeable 

only for transit passes are not readily available.  These debit cards are restricted for use 

only at merchants that have been assigned a merchant category code (MCC-restricted) 

indicating that the merchants sell fare media for the local transit system.  The merchants 

may or may not sell other merchandise.  The revenue ruling concludes that these debit 

cards do not qualify as transit system vouchers under section 1.132-9(b) because there 

is nothing in the debit card technology that prevents the use of the cards to purchase 

items other than fare media for the local transit system.  However, because transit 

passes are not readily available to the employers in these circumstances, the employers 

are permitted to distribute transit benefits via bona fide cash reimbursement 

arrangements.  The revenue ruling concludes that the facts of this third situation result 

in a bona fide cash reimbursement arrangement because employees are required to 

pay for fare media with after-tax amounts during their first month of participation in the 

transportation benefit program, the employees must substantiate the amount of their 

monthly expenses to the employers, and the employers provide funds that the debit 
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card provider allocates to each debit card in an amount that does not exceed the lesser 

of the applicable monthly limit or the amount of the employee’s substantiated fare media 

expenses for the prior month. 

 The facts in the fourth situation are the same as those in the third situation, 

except that the employer provides employees with the MCC-restricted debit cards 

before they begin work.  Before using the MCC-restricted debit cards, employees must 

certify that the card will be used only to purchase transit passes.  Further, written on 

each card is a statement that the card is to be used only for transit passes and, by using 

the card, the employees certify that the card is being used only to purchase transit 

passes.  The revenue ruling concludes that the arrangement in the fourth situation does 

not meet the requirements of a bona fide cash reimbursement arrangement because it 

provides for advances rather than reimbursements and because it relies solely on 

employee certifications provided before expenses are incurred.  Those certifications, 

standing alone, do not provide the substantiation of expenses incurred necessary for 

there to be a bona fide reimbursement arrangement.    

 At the time Rev. Rul. 2006-57 was issued, the Treasury Department and the 

Internal Revenue Service (IRS) lacked sufficient factual context to develop guidance 

regarding whether terminal-restricted debit cards were “readily available”.  The revenue 

ruling indicates that the IRS intends “to issue guidance clarifying under what situations 

the cards are considered to be readily available and thus preclude cash reimbursement 

for transit benefits.” In the interim, employers may use bona fide cash reimbursement 

arrangements when the only available voucher or similar item is a terminal-restricted 

debit card.   



 7  

 

REQUESTS FOR COMMENT 

 Treasury and the IRS have become aware that changes in fare media and in 

transit benefit administration may have created the need for guidance in addition to the 

guidance issued concerning the specific situations described in Rev. Rul. 2006-57.  

Developments in technology, an increase in the number of transit systems and third 

parties providing electronic media for transit use, and the trend away from use of paper 

fare media provide a basis for concluding that the four situations described in Rev. Rul. 

2006-57 may not cover the full range of available electronic media for providing fare 

media.  

Treasury and the IRS request comments on how electronic media may meet the 

statutory requirements under section 132(f) for providing transit benefits, either as 

vouchers or transit passes or through bona fide cash reimbursement arrangements in a 

manner other than those described in situations one through four in Rev. Rul. 2006-57.  

Also, Treasury and the IRS request comments on the availability of terminal-restricted 

cards and any other electronic media qualifying as vouchers or transit passes for 

purposes of determining whether such items are readily available and, therefore, cash 

reimbursement arrangements for providing transit benefits should be prohibited.  Finally, 

Treasury and the IRS request comments on challenges employers encounter in 

transitioning from paper transit passes or vouchers to electronic media that qualify as 

vouchers or transit passes, or from cash reimbursement arrangements to electronic 

media qualifying as transit passes or vouchers. 

1. Electronic Media other than those described in Revenue Ruling 2006-57  
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Revenue Ruling 2006-57 distinguishes the tax-treatment of terminal-restricted 

debit cards and MCC-restricted debit cards under the facts described in the situations.  

Specifically, the revenue ruling concludes that under the facts described in those 

situations. a terminal-restricted debit card qualifies as a transit pass under section 132(f) 

of the Code, while MCC-restricted debit cards do not qualify as transit passes because 

the holders may be able use the MCC-restricted debit cards to purchase items other 

than fare media.  Treasury and the IRS have become aware of technological advances 

that may enable providers of MCC-restricted debit cards to limit the use of these cards 

to such an extent that it is almost, if not entirely, impossible to use the cards to purchase 

any items other than fare media.  In light of these technological advances, Treasury and 

the IRS request comments on circumstances in which the use of MCC-restricted debit 

cards is sufficiently circumscribed so that the cards qualify as transit passes or vouchers 

providing transit benefits. 

2. Definition of “readily available” 

 As discussed in the Background section, employers may use bona fide cash 

reimbursement arrangements to provide employees with qualified transportation fringe 

benefits only if vouchers or similar items are not readily available.  The regulations state 

that a voucher or similar item is not readily available if the entity providing the item 

imposes restrictions that effectively prevent employers from obtaining vouchers 

appropriate for distribution to employees.  Revenue Ruling 2006-57 did not provide 

guidance on what constitutes “readily available” in the context of terminal-restricted 

debit cards, but the revenue ruling indicated that this issue will be addressed in future 

guidance.  The IRS requests comments on whether terminal-restricted debit cards are 
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widely used, the availability of terminal-restricted debit cards in areas where paper 

vouchers are no longer accepted by the local transit system, the ease with which 

employers can acquire terminal-restricted debit cards to distribute transit benefits, and 

any issues that employers and/or employees are encountering in connection with the 

use of such cards. 

3. Transitions from paper transit system vouchers to electronic vouchers or 

to bona fide cash reimbursement systems. 

 Treasury and the IRS have become aware of issues arising in locations in which 

transit systems no longer accept paper transit passes.  Some benefit providers in these 

locations that previously provided transit benefits via paper vouchers now plan to 

provide benefits via electronic media that qualify as transit passes or vouchers, or via 

bona fide cash reimbursement arrangements because no other transit passes or 

vouchers are readily available for use on the transit systems.  The IRS requests 

administrators of, and participants in, such arrangements to provide comments 

concerning any issues that have arisen related to the transition from paper vouchers to 

other methodologies for providing transportation fringe benefits.  For example, 

employers transitioning from paper transit passes to cash reimbursement arrangements 

may have questions regarding how to comply with the requirement in section 1.132-9, 

Q/A-16 that employees incur expenses prior to the date employers make payments as 

they move from an in-kind arrangement, which does not have such a requirement 

regarding the timing of expenses, to a cash reimbursement arrangement.    

4. Application of bona fide reimbursement arrangement requirements in 

context of electronic media. 
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 Treasury and the IRS also requests comments concerning the circumstances 

under which the provision of transit benefits via electronic media constitutes a bona fide 

reimbursement arrangement.  For example, the IRS has become aware of 

arrangements under which employers load funds onto electronic media at the beginning 

of each month after receiving an employee certification of expected transit expenses 

and then utilize one or both of the following: (1) true-up mechanisms under which 

employers periodically review statements detailing employees’ transactions and require 

employees to repay the costs of any “unauthorized” transactions, or (2) sweep-away 

mechanisms under which employers delete any unused amounts from employees’ 

electronic media at the end of each month.  The IRS requests comments concerning 

whether arrangements under which employers credit employees’ electronic media with 

amounts before the employees actually incur transit expenses may qualify as bona fide 

cash reimbursement arrangements through use of one or both of these safeguards and 

if the employee provides reasonable substantiation of the expenses incurred within the 

meaning of Section 1.132-9, Q/A-16(c).  The IRS also requests comments concerning 

any other similar safeguards that should enable such up-front crediting of employees’ 

electronic media to qualify as bona fide cash reimbursement arrangements. 

 

REQUEST FOR COMMENTS 

 The IRS requests comments on the issues described above.  Comments should 

be submitted in writing on or before August 27, 2012.  All Comments will be available for 

public inspection and copying.  Comments may be submitted in one of three ways: 
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1. By mail to CC:PA:LPD:PR (Notice 2012-38), Room 5203, Internal Revenue Service, 

P.O. Box 7604, Ben Franklin Station, Washington, DC 20044.   

2. Electronically to Notice.Comments@irscounsel.treas.gov. Please include “Notice 

2012-38” in the subject line of any electronic communications. 

3. By hand-delivery Monday through Friday between the hours of 8 a.m. and 4 p.m. to 

CC:PA:LPD:PR (Notice 2012-38), Courier's Desk, Internal Revenue Service, 1111 

Constitution Ave., NW, Washington, DC 20224. 

 
DRAFTING INFORMATION 

 The principal author of this announcement is Syd Gernstein of the Employment 

Tax 2, Tax Exempt and Government Entities Division.  For further information regarding 

this announcement, contact Syd Gernstein or Jean Casey at (202) 622-6040 (not a toll-

free call). 

 


