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Section 61.—Gross Income Defined 
 

 

 

 

Rev. Rul. 2013-27 

 
ISSUE 

Are amounts a covered entity collects from policyholders to offset the cost of the 

annual fee imposed on health insurance providers under § 9010 of the Affordable Care 

Act included in the covered entity’s gross income under § 61(a) of the Internal Revenue 

Code?  

FACTS 

M is a United States corporation that is engaged in the business of providing 

health insurance for United States health risks.  Section 9010 of the Patient Protection 

and Affordable Care Act (PPACA), Public Law No. 111-148 (124 Stat. 119 (2010)), as 

amended by section 10905 of PPACA, and as further amended by section 1406 of the 

Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Public Law 111-152 (124 Stat. 

1029) (2010)) (collectively, the Affordable Care Act or ACA), imposes an annual fee on 

each covered entity engaged in the business of providing health insurance (annual fee).  

M is a “covered entity” within the meaning of § 9010(c)(1).   

In Taxable Year X, the annual fee imposed on M pursuant to § 9010 is $10x.  To 

offset part of the cost of the annual fee, M imposes a surcharge totaling $6x on certain 
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of M’s health insurance policyholders that is separately stated from the premium billed 

to them.  To offset the remaining cost of the annual fee, M increases by a total of $4x 

the amount charged for health insurance premiums to M’s remaining policyholders.  The 

additional charge is not stated separately on the policyholders’ bills.  M collects from 

policyholders the total amount of the $10x cost of the annual fee imposed by § 9010. 

LAW 

 Section 61(a) provides that, except as otherwise provided in subtitle A, gross 

income means all income from whatever source derived. 

Section 9010(a) of the ACA imposes an annual fee on each covered entity 

engaged in the business of providing health insurance.  Under § 9010(c)(1), a covered 

entity is generally an entity that provides health insurance for a United States health 

risk.  A covered entity is liable for the annual fee in each calendar year beginning after 

2013. 

 Section 9010(f)(2) treats the annual fee as a tax described in § 275(a)(6), which  

denies a deduction for certain taxes. 

 ANALYSIS 

Unless a specific exclusion from income applies, an amount a taxpayer collects 

from a third party to cover the cost of a liability, including deductible and nondeductible 

liabilities incurred in a trade or business, is included in the taxpayer’s gross income 

under § 61.  Amounts a taxpayer charges customers for goods and services typically 

offset the taxpayer’s costs of doing business.  No provision of the Code or other law 

excludes these amounts from a taxpayer’s gross income simply because the taxpayer is 
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passing overhead costs and other business expenses to its customers.  As discussed 

below, these amounts consistently have been found to be includible in income.  

Rev. Rul. 79-27, 1979-1 C.B. 217, involves a taxpayer engaged in mining and 

selling coal, on which a federal excise tax was imposed.  The taxpayer separately 

stated the excise tax on invoices to its customers.  Noting that the excise tax was the 

liability of the taxpayer and could not be assessed on the customer, the ruling holds that 

additional amounts the taxpayer received from its customers on account of the 

separately stated excise tax were included in the taxpayer’s gross income.  See also 

Iowa Southern Utilities Co. v. United States, 841 F.2d 1108 (Fed. Cir. 1988) (surcharge 

utility collected from customers to offset specific expense is includable in gross income); 

Hinshaw’s Inc. v. Commissioner, T.C. Memo. 1994-327 (1994) (recoupment from 

customers of cost of insurance that state law required taxpayer to purchase is included 

in taxpayer’s gross income).  

Section 9010 of the ACA imposes the annual fee on a covered entity, not on the 

covered entity’s health insurance policyholders.  The fee is part of the covered entity’s 

cost of doing business.  No exemption or exclusion from gross income applies to 

additional amounts that the covered entity charges its policyholders to cover the cost of 

this fee.  Accordingly, M charging and collecting from its policyholders the $10x, 

whether or not separately stated, is no different than M passing other business 

expenses on to its customers as part of M’s charges for providing health insurance.  As 

a result, M must include the $10x in gross income. 

HOLDING 
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Amounts a covered entity collects from policyholders to offset the cost of the 

annual fee imposed on health insurance providers under § 9010 of the ACA are 

included in the covered entity’s gross income under § 61(a). 

DRAFTING INFORMATION 

 The principal author of this revenue ruling is Edward C. Schwartz of the Office of 

Associate Chief Counsel (Income Tax and Accounting).  For further information 

regarding this revenue ruling, contact Mr. Schwartz at (202) 317-7006 (not a toll-free 

call).  


