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INTRODUCTION:

The Large Business and International (“LB&I”) operating division of the Internal
Revenue Service (the “Service”) is currently examining the U.S. federal income tax
returns of (the “Taxpayer”) for the taxable years ended

. This memorandum responds to your request
regarding the U.S. federal income tax treatment of the commitment fees paid by the
Taxpayer in connection with a revolving credit facility. The advice rendered in this
memorandum is conditioned on the accuracy of the facts presented to us. If the facts
are different from the facts set forth below, you should immediately advise us.

This writing may contain privileged information. Any unauthorized
disclosure of this writing may have an adverse effect on privileges, such as the
attorney client and attorney work product privileges. Accordingly, this
memorandum is not to be distributed to the Taxpayer. If disclosure becomes
necessary, please contact this office for our views.

ISSUE:

The issue is whether the Taxpayer is entitled to deduct the quarterly commitment
fees paid on the Taxpayer’s revolving credit facility in
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EACTS:

The Taxpayer is an accrual basis taxpayer engaged in the business of
. In the course of its business, the Taxpayer entered

into a revolving credit agreement (the “Agreement”) on with a
consortium of lenders for a term of five years. Under the Agreement, the Taxpayer
secured the right to utilize a total of through a revolving line of credit
and letters of credit, all of which may be used for general corporate purposes and no
more than of which may be used for the issuance of letters of credit.
The line of credit allowed the Taxpayer to borrow at a rate that referenced the prevailing
market interest rate as of the time of borrowing. The Agreement allowed the Taxpayer
to prepay outstanding principal and interest. All amounts outstanding had to be repaid,
and outstanding letters of credit terminated, at the end of the Agreement. The
Agreement allowed the Taxpayer to request an extension of the termination date.

Under the Agreement, the Taxpayer was required to pay a quarterly commitment
fee (the “Commitment Fee”) in arrears on the last day of each calendar quarter and on
the termination date of the Agreement. Each Commitment Fee was computed based
upon the average daily unused amount of the total commitment during the most recent
previous quarter multiplied by a percentage (a fraction of one percent), which varied
based upon the Taxpayer’s credit rating at that time as determined by either

. The Agreement allowed
the Taxpayer to reduce the amount of or terminate in whole the unused portions of the
lenders’ respective commitments without penalty, but the Taxpayer did not exercise
these options.

Pursuant to the Agreement, the Taxpayer's failure to pay a Commitment Fee (or
any other fee or interest due under the Agreement) when due would constitute an
“event of default” under the Agreement. Failure to remedy the default would provide
grounds for the lenders to accelerate all obligations under the Agreement and could
ultimately cause a termination of the Agreement.

The Taxpayer paid Commitment Fees of $ in and $ in
, which it currently deducted. In addition to the Commitment Fees at issue, the
Taxpayer paid other fees in connection with the Agreement, including letter of credit
fees and fronting fees. These fees are not addressed in this memorandum.

LAW AND ANALYSIS:

Section 162(a)’ provides generally that taxpayers may deduct all the ordinary

' All section references in this memorandum are to the Internal Revenue Code of 1986, as amended, and
the regulations promulgated thereunder.
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and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on a trade
or business. See also § 1.162-1(a). To qualify as an allowable deduction under

§ 162(a), an item must (1) be paid or incurred during the taxable year; (2) be for
carrying on a trade or business; (3) be an expense; (4) be a necessary expense; and
(5) be an ordinary expense. Commissioner v. Lincoln Savings & Loan Ass’n, 403 U.S.
345, 352 (1971). The term “ordinary” refers to an expenditure that is normal, usual, or
customary. Deputy v. du Pont, 308 U.S. 488, 495 (1940). An expenditure may be
ordinary if it is commonly and frequently incurred in the type of business involved. Id.
(citing Welch v. Helvering, 290 U.S. 111, 114 (1933)). The term “necessary” means
appropriate and helpful to the development of the taxpayer’s business. Commissioner
v. Tellier, 383 U.S. 687, 689 (1966) (quoting Welch, 290 U.S. at 113); Commissioner v.
Heininger, 320 U.S. 467, 471 (1943).

Under § 161, if a cost is a capital expenditure, the capitalization rules of § 263
take precedence over the deduction rules of § 162. Commissioner v. I[daho Power Co.,
418 U.S. 1, 17 (1974). Therefore, a capital expenditure cannot be deducted under
§162, regardless of whether the expenditure is ordinary and necessary in carrying on a
trade or business.

Section 461(a) provides that the amount of any deduction or credit shall be taken
for the taxable year that is the proper taxable year under the method of accounting used
in computing taxable income. The regulations under § 461 also require that a
taxpayer's method of accounting clearly reflect income.

Section 1.461-1(a)(2)(i) cites to §§ 162 and 263 and provides that if an
expenditure results in the creation of an asset having a useful life that extends beyond
the close of the taxable year, such an expenditure may not be deductible, or may be
deductible only in part, for the taxable year in which made.

We believe that the Taxpayer's Commitment Fees are commonly and frequently
incurred in the type of business conducted by the Taxpayer and are appropriate and
helpful to the development of the Taxpayer’s business, and therefore the payment of the
Commitment Fees is an ordinary and necessary expense under § 162. Accordingly, the
payment of the Commitment Fees is deductible as an expense under § 162(a), subject
to the capitalization rules of § 263(a).

On January 5, 2004, the Service and Treasury Department published final
regulations under § 263(a) in T.D. 9107, 69 Fed. Reg. 436, reprinted in 2004-7 |.R.B.
447, which explain how § 263(a) applies to amounts paid to acquire, create or enhance
intangible assets and are generally effective for amounts paid or incurred on or after
December 31, 2003. Accordingly, this memorandum analyzes the Commitment Fees
under the final regulations.

Section 263(a) generally provides that no deduction is allowed for any amount
paid out for new buildings or for permanent improvements or betterments made to
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increase the value of any property or estate or any amount expended in restoring
property or in making good the exhaustion thereof for which an allowance is or has
been made.

Section 1.263(a)-4 provides rules for applying § 263(a) to amounts paid or
incurred to acquire or create (or to facilitate the acquisition or creation of) intangible
assets.? It identifies “categories of intangibles for which capitalization is required.”
Preamble to T.D. 9107, I.LA. An amount paid to acquire or create an intangible not
otherwise required to be capitalized by the regulations is not required to be capitalized
on the ground that it produces significant future benefits for the taxpayer, unless the
Service publishes guidance requiring capitalization of the expenditure. Id.

Section 1.263(a)-4(b)(1) provides that a taxpayer must capitalize an amount paid
to: (i) acquire an intangible (see § 1.263(a)-4(c)); (ii) create an intangible described in
§ 1.263(a)-4(d); (iii) create or enhance a separate and distinct intangible asset within the
meaning of § 1.263(a)-4(b)(3); (iv) create or enhance a future benefit identified in the
Federal Register or in the Internal Revenue Bulletin as an intangible for which
capitalization is required under this section; and (v) facilitate (within the meaning of
§ 1.263(a)-4(e)(1)) an acquisition or creation of an intangible.

A. Amounts paid to acquire an intangible in a purchase or similar
transaction

Section 1.263(a)-4(c)(1) provides that, in general, a taxpayer must capitalize
amounts paid to another party to acquire any intangible from that party in a purchase or
similar transaction. See also § 1.263-4(b)(1)(i).

In this case, the Taxpayer did not pay a Commitment Fee to another party to
acquire an intangible in a “purchase or other similar transaction.” As a result, the
Commitment Fee does not constitute an amount paid to acquire an intangible within the
meaning of § 1.263(a)-4(c).

B. Amounts paid to create an intangible

Section 1.263(a)-4(d)(1) generally provides that a taxpayer must capitalize
amounts paid to create an intangible described in § 1.263(a)-4(d). See also § 1.263(a)-
4(b)(1)(ii). Sections 1.263(a)-4(d)(2) through (d)(9) provide that a taxpayer must
capitalize amounts paid to the following categories of intangibles: (2) financial interests;
(3) prepaid expenses; (4) memberships and privileges; (5) rights obtained from a
government agency; (6) contract rights; (7) contract terminations; (8) benefits arising
from the provision, production or improvement of real property; and (9) defense or

2 Section 1.263(a)-5, also added by T.D. 9107, provides rules for applying § 263 to amounts paid to
facilitate an acquisition of a trade or business, a change in the capital structure of a business entity, a
borrowing, and certain other transactions.
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perfection of title to intangible property. See §§ 1.263(a)-4(d)(2) through (9). The
determination of whether an amount is paid to create an intangible described in

§ 1.263(a)-4(d) is to be made based on all of the facts and circumstances. Section
1.263(a)-4(d)(1). Among the financial interests listed in § 1.263(a)-4(d)(2) are financial
instruments such as options. See § 1.263(a)-4(d)(2)(i)(C)(7).

The Commitment Fee is not an amount paid to create one of the types of
intangibles that are listed in categories (2) through (9) of § 1.263(a)-4(d). With respect
to category (2) of § 1.263(a)-4(d), as relevant here, the payments of the Commitment
Fee in this case do not involve any of the financial interests described in § 1.263(a)-
4(d)(2)(i) except, possibly, options described in § 1.263(a)-4(d)(2)(i)(C)(7). Forthe
reasons described below, the Commitment Fees in this case are not required to be
capitalized under § 1.263(a)-4(d)(2)(i)(C)(7).

If the Commitment Fee payments were made to create an option, they would be
required to be capitalized under § 1.263(a)-4(d)(2)(i)(C)(7). An option includes an
agreement under which the taxpayer has the right to provide or to acquire property (or
to be compensated for such property, regardless of whether the taxpayer provides or
acquires the property). Section 1.263(a)-4(d)(2)(i)(C)(7). An option is the right, but not
the obligation, to purchase or sell a security or property at a fixed price (strike price) and
by a specified time (expiration date). See Federal Home Loan Mortgage Corporation v.
Commissioner, 125 T.C. 248, 259-60 (2005); Estate of Franklin v. Commissioner, 64
T.C. 752, 762 (1975), affd on other grounds Franklin’s Estate v. Commissioner, 544
F.2d 1045 (9th Cir. 1976); U.S. Freight Company v. United States, 422 F.2d 887, 894
(Ct. Cl. 1970). Compare Rev. Rul. 81-160, 1981-1 C.B. 312 (a loan commitment fee in
the nature of a standby charge is similar to the cost of an option).

The determination of whether an amount is paid to create an intangible described
in § 1.263(a)-4(d) is to be made based on all of the facts and circumstances. Section
1.263(a)-4(d)(1). Under the Agreement, it appears that the payment of a Commitment
Fee did not create an option within the meaning of § 1.263(a)-4(d). Rather, each
Commitment Fee was related to the rights and benefits maintained by the Taxpayer
during the three-month period prior to the date that the payment was due under the
Agreement. However, even if the payment of a Commitment Fee was an amount paid
to create an option, we believe such option would only relate to the three-month period
preceding the payment date (and would not extend beyond the close of the taxable
year), and accordingly the timing of the Taxpayer’s deduction under the Taxpayer's
method of accounting would clearly reflect income on the facts of this case.

C. Amounts paid to create or enhance a separate and distinct intangible
asset

In general, a taxpayer is required to capitalize an amount paid to create or
enhance a separate and distinct intangible asset. See § 1.263(a)-4(b)(1)(iii). Section
1.263(a)-4(b)(3)(i) provides that the term “separate and distinct intangible asset” means
a property interest of ascertainable and measurable value in money’s worth that is

5
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subject to protection under applicable state, Federal or foreign law and the possession
and control of which is intrinsically capable of being sold, transferred or pledged
(ignoring any restrictions imposed on assignability) separate and apart from a trade or
business.

Here, the payment of a Commitment Fee under the Agreement is not an amount
paid to create or enhance a separate or distinct intangible asset within the meaning of
§ 1.263(a)-4(b)(3) because the payment of the Commitment Fee at issue is not made to
create a separate property interest as defined in § 1.263(a)-4(b)(3)(i). In addition, the
Commitment Fee does not enhance such property interest or any other specified
intangible asset. Rather, based on the facts described, the Commitment Fee is more in
the nature of a fee necessary to maintain, not enhance, the Taxpayer’s revolving credit
agreement. As a result, the Commitment Fees are not required to be capitalized under
§ 1.263(a)-4(b)(1)(iii).

D. Amounts paid to facilitate an acquisition or creation of an intangible
asset

A taxpayer must capitalize amounts paid to facilitate (within the meaning of
§ 1.263(a)-4(e)(1)) an acquisition or creation of an intangible. Section 1.263(a)-
4(b)(1)(v). An amount is generally paid to facilitate the acquisition or creation of an
intangible if the amount is paid in the process of investigating or otherwise pursuing the
transaction. Section 1.263(a)-4(e)(1)(i). An amount paid to determine the value or price
of an intangible is an amount paid in the process of investigating or otherwise pursuing
the transaction. Id. Examples of amounts paid to facilitate the acquisition or creation of
an intangible include fees paid to attorneys, accountants and appraisers. See e.g.,
§ 1.263(a)-4(e)(5), Ex. 1 (outside legal counsel fees), Ex. 3 (outside legal counsel fees),
and Ex. 4 (attorney, accountant and appraisal fees).

The payment of a Commitment Fee does not facilitate (within the meaning of
§ 1.263(a)-4(e)(1)) an acquisition or creation of an intangible because it is not a
payment made in investigating or otherwise pursuing the transaction. Therefore,
§ 1.263(a)-4(b)(1)(v) does not apply to the payment of the Commitment Fees.
CONCLUSION:

Under the facts described above, the Taxpayer is not required to capitalize the
Commitment Fees under § 263 and may deduct the Commitment Fees under § 162 in
the taxable year in which they were incurred under § 461.

PROCEDURAL CONSIDERATIONS:

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of



POSTF-134111-17

this writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

Please call the undersigned at (646) 259-8011 if you have any further questions.

PETER GRAZIANO
Area Counsel
Financial Services

By:
Suzan Akyali
Attorney (Manhattan)
(Large Business & International)




