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 This is in response to your request for a General Counsel 
Memorandum on the question of certain matching contributions made 
to charities by corporations. 
 
 ISSUES 
 
 (1) Is a corporation's contribution to a charity designated 
by its employee deductible by the corporation under section 170 if 
the contribution is made under a program to match the employee's 
contribution to the corporation's political action committee? 
 
 (2) Should the transaction be recharacterized as a payment of 
compensation to the employee, and a subsequent contribution by the 
employee to the charity? 
 
 CONCLUSIONS 
 
 (1) No. The charitable contribution is not deductible by the 
corporation under section 170 because the corporation is receiving 
a quid pro quo in the form of a contribution to the political 
action committee. 
 
 (2) No. The amount paid to the charity designated by the 
employee is not a payment for services performed by the employee. 
Furthermore, the employee does not receive either property or an 
economic benefit as a result of the contribution. 
 
 FACTS 
 
 Charity - PAC matching programs have been described in 
several opinions issued by the Federal Election Commission (see 
e.g., Federal Election Commission Advisory Opinion 1989-7, June 
30, 1989). Typically, such a program allows corporate employees to 
designate a section 501(c)(3) organization as the recipient of a 
contribution equal to the sum of the contributions that the 
employee made to the corporation's PAC the previous year. Such a 
program generally excludes all section 501(c)(3) organizations 
that provide any benefits in return for contributions. Several FEC 



opinions conclude that the matching of a PAC contribution with a 
charitable donation is not a means of exchanging treasury monies 
for a voluntary contribution, which is prohibited by 11 CFR 
114.5(b), but is rather a permissible solicitation expense under 2 
U.S.C. 44lb(b)(2). 
 
 ANALYSIS 
 
 The charity - PAC matching program raises two key income tax 
issues. First, is the corporation permitted a charitable 
contribution deduction under section 170 of the Internal Revenue 
Code? Second, should the matching charitable contribution be 
characterized as compensation to the employee, and a subsequent 
payment by the employee to the charitable organization? 
 
 Issue (1): Corporation Not Entitled to Charitable Deduction 
 
 Section 170(a) states that a deduction is allowed for any 
charitable contribution payment of which is made within the 
taxable year. Charitable contribution is defined as a contribution 
or gift to or for the use of a charitable donee. it is settled 
that a transfer does not qualify as a contribution or gift unless 
it is made without receipt or expectation of a financial or 
economic benefit commensurate with the money or property 
transferred. See, e.g., Rev. Rul. 67-246, 1967-2 C.B. 104; Rev. 
Rul. 76-185, 1976-1 C.B. 60. This principle has been recently 
reaffirmed by the Supreme Court in two opinions, U.S. v. American 
Bar Endowment, 477 U.S. 105 (1986), and Hernandez v. Commissioner, 
109 S.Ct. 2136 (1989). In U.S. v. American Bar Endowment, the 
Supreme Court noted that "[a] payment of money generally cannot 
constitute a charitable contribution if the contributor expects a 
substantial benefit in return." 477 U.S. at 116. The Court applied 
a test in which a contribution was deductible (1) to the extent 
that the contribution exceeds the market value of the benefit 
received, and (2) if it was made with the intention of making a 
gift. 
 
 The same principle was applied in Hernandez. In Hernandez, 
the Court held that payments to the Church of Scientology were not 
eligible for a charitable deduction under section 170 because 
there was a quid pro quo for the contribution. In determining that 
a quid pro quo existed, the Court focused strongly on the external 
features of the transaction. The Court noted that looking to 
external factors had the advantage of obviating the need to 
determine the motivations of individual taxpayers. The external 
features indicating a quid pro quo included the existence of an 
identifiable benefit, fixed price schedules calibrated to sessions 
of particular lengths or sophistication, and the fact that the 
church barred provision of benefits for free. 
 
 A PAC is organized to promote the interests of its corporate 
sponsor, A major role of a PAC is to make contributions to 
political candidates. The corporate sponsor is prohibited by law 
from making such contributions. Therefore, a contribution to a 



corporation's PAC is a benefit to that corporation. This benefit 
is received in return for the charitable contribution the 
corporation agrees to make to its employee's designated charities. 
Furthermore, as in Hernandez, the external features of the 
transaction also indicate the existence of a quid_pro quo: there 
is an identifiable benefit, and the benefit received fixed and 
increases or decreases depending on the amount of the 
contribution. Applying the principles of American Bar Endowment 
and Hernandez to the case at hand, we conclude that corporations 
making charitable contributions in return for PAC contributions 
receive a substantial benefit in return. 
 
 It might be argued that American Bar Endowment and Hernandez 
do not apply because in those cases the return benefit was 
provided by the charitable recipient, while in the case at hand, 
the return benefit is provided by a third party (the employee that 
makes the PAC donation). However, it has been held that the return 
benefit or quid pro quo need not be provided by the charitable 
donee; it may be an indirect result of the gift. For example, in 
Singer v. U.S., 449 F.2d 413 (1971), cited by the Supreme Court n 
American Bar Endowment, the Singer Co. donated sewing machines to 
public and parochial schools at discounts of 45 percent of their 
fair market value. The Claims Court held that the company could 
not take a charitable deduction for the amount of the discount 
because the company's predominant reason for granting the discount 
was not charitable. The court found that the predominant reason 
for the discount was to "develop prospective purchasers" on the 
theory that students that learned to sew on Singer machines would 
buy them. The return benefit in Singer, product identification for 
future buyers of Singer sewing machines, was not provided directly 
by the charitable recipients; the return benefit was nevertheless 
sufficient to disallow a deduction for the discount. 
 
 Issue (2): Transaction Not Recharacterized as a Payment of  
 Compensation to the Employee and a Subsequent  
 Payment by the Employee to the  
 Charitable Organization. 
 
 In Revenue Ruling 79-121, 1979-1 C.B. 61, a government 
official received an honorarium for making a speech to a 
professional society. The ruling concludes that the payment must 
be included in the official's gross income, even though the 
official requested that the payment be transferred to a charitable 
organization. The ruling also holds that the official, rather than 
the professional society, is entitled to a deduction under section 
170 with respect to that amount. 
 
 However, under Revenue Ruling 67-137, 1967-1 C.B. 63, the 
right of certain employees to designate charitable organizations 
to which their employer will make charitable contributions is not 
income to the employee. Furthermore, the contribution is 
deductible by the corporation to the extent provided by section 
170. The rationale for not treating the employees' right to 
designate charitable recipients as compensation is that "[t]he 



employees are merely performing administrative duties for the 
corporation by suggesting specific qualified recipient 
organizations." 
 
 In a related area, Revenue Ruling 79-9, 1979-1 C.B. 125, 
which explains the acquiescence of the Service in Knott v. 
Commissioner, 67 T.C. 681 (1977), holds that a charitable 
contribution by a corporation is not taxable as a dividend to the 
corporation's controlling shareholders (in spite of shareholder 
control over the selection of the charitable donee) unless 
property or an economic benefit 2 is received by the controlling 
shareholders or their families. 
 
 The conclusion we draw from a comparison of these rulings is 
that when a charitable organization is designated to be the 
recipient of a payment by a person providing services for the 
payor, the payment is not treated as compensation unless it is in 
return for specific and identifiable services, so that the payment 
represents a mere assignment of income. In Revenue Ruling 79-121, 
the amount paid to the charitable organization was clearly payment 
for specific and identifiable services. Therefore, the ruling was 
correct in treating that amount as having been paid to the service 
provider and then transferred to the charitable organization. 
However, in Revenue Ruling 67-137 the amount paid to the 
charitable organization by designation of the employees was not 
payment for services performed by the employees. Furthermore, the 
employees received no economic benefit as a result of the payment 
to the charitable organization. 
 
 We believe that the facts and circumstances of the 
charitable-PAC match program described are more similar to the 
circumstances of Revenue Ruling 67-137 and Revenue Ruling 79-9 
than to the circumstances of Revenue Ruling 79-121. The amount 
paid to the charitable organization designated by the employee is 
not a payment for services performed by the employee. Furthermore, 
the employees do not receive either property or an economic 
benefit as a result of the contribution. 
 
 Therefore, we conclude that a charity-PAC matching program 
should not be recharacterized as payment of compensation to the 
employee, and a subsequent payment by the employee to the 
charitable organization. 
 
Glenn R. Carrington 
Assistant Chief Counsel 
By: 
 
Karin G. Gross 
Senior Technician Reviewer, Branch 3 
Income Tax and Accounting 
 
FN1 Although the Supreme Court has not defined "substantial 
benefit", the Service position is that the full amount of a 
contribution is deductible under section 170 only where the return 



benefit is "inconsequential or insubstantial." Rev. Proc. 90-12, 
1990-1 C.B. 471. Clearly, there is more than an inconsequential or 
insubstantial return benefit to the corporation here. 
 
FN2 That ruling revoked two previous rulings, Revenue Rulings 
68-658 and 75-335, which held that such a contribution constituted 
a dividend to the corporation's controlling shareholders if the 
contribution served only the personal interests of the 
shareholder. The conclusion in the two revoked rulings was based 
in part on the fact that controlling shareholders of a closely 
held corporation controlled the selection of the charitable donee 
and the size of the gift. The position of the Service in Revenue 
Rulings 68-658 and 75-335 was rejected by the Tax Court in Knott 
v. Commissioner, 67 T.C. 681 (1977). 


