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A social club that receives a substantial portion of its 

income from the rental of property and uses such income to defray 

operating expenses and to improve and expand its facilities is 

not exempt under section 501(c)(7) of the Code; G.C.M. 16807 and 

G.C.M. 20647 superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate 

under the current statute and regulations the positions set 

forth in G.C.M. 16807, C.B. XV-2, 157 (1936), and G.C.M. 20647, 

C.B. 1939-1 (Part 1), 125. This ruling relates to whether a 

social club that receives income from leasing a part of its 

property and uses this income to pay its operating expenses and 

to remodel and expand its facilities is exempt from Federal 

income tax under section 501(c)(7) of the Internal Revenue Code 

of 1954. 


An organization was formed as a nonprofit membership 

corporation to operate a social club for the pleasure and 

recreation of its members. The club purchased an office 

building, part of which it uses as a clubhouse. That part of the 

building not used as a clubhouse is leased to commercial tenants. 


The club's income consists of initiation fees, dues, 

assessments, and rent. The club's gross rental income from its 

commercial tenants amounts to 75 percent of its total gross 

income. The rental income is used to pay the operating expenses 

of the building, including the part used as a clubhouse. The 

club uses the net income from the rental operation to make 

capital improvements and to expand the facilities offered to its 

members. 


Section 501(c)(7) of the Code provides for exemption from 

Federal income tax of clubs organized and operated exclusively 

for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes, if no 

part of their net earnings inures to the benefit of any private 

shareholder. 


Section 1.501(c)(7)-1(a) of the Income Tax Regulations 

provides that in general this exemption extends to social and 

recreation clubs which are supported solely by membership fees, 

dues, and assessments. Section 1.501(c)(7)-1(b) of the 

regulations provides that a club which engages in business, such 

as making its social and recreational facilities available to the 

general public or by selling real estate, timber, or other 

products, is not organized and operated exclusively for pleasure, 

recreation, and other nonprofitable purposes. 


Based on the facts here presented, this club is not exempt 

from Federal income tax under section 501(c)(7) of the Code 

because it is regularly engaged in a business ordinarily carried 

on for profit and because net income from the activity is inuring 

to the members of the club in the form of improved and expanded 




facilities. See United States v. Fort Worth Club of Fort Worth, 

Texas, 345 F.2d 52 (1965), modified and reaffirmed 348 F.2d 891 

(1965), The Coastal Club, Inc. v. Commissioner, 43 T.C. 783 

(1965), affirmed per curiam 368 F.2d 231 (1966), certiorari 

denied, 386 U.S. 1032. See also Rev. Rul. 58-589, C.B. 1958-2, 

266. 


G.C.M. 16807 and G.C.M. 20647 are hereby superseded since 
the positions set forth therein are restated under current law in 

this Revenue Ruling. 



