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A college fraternity that maintains a chapter house for 

active members who are students of the school is not exempt under 

section 501(c)(3) of the Code but is exempt under section 

501(c)(7); contributions to the fraternity are not deductible; 

I.T. 1427 and G.C.M. 5952 superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate 

under the current statute and regulations the positions set forth 

in I.T. 1427, C.B. I-2, 187 (1922), and G.C.M. 5952, C.B. VIII-1, 

172 (1929). The questions presented concern the exemption from 

Federal income tax under section 501 of the Internal Revenue Code 

of 1954 of the college fraternity described herein, and the 

deductibility of contributions to the fraternity under section 

170 of the Code. 


The fraternity is an organization of students and alumni, 

with those currently attending school comprising its active 

membership. New members are chosen in their freshman or 

sophomore years by the active members. The basis for selection 

is largely one of companionability, although some academic 

qualifications also exist. The fraternity owns a chapter house, 

which was built with the proceeds from contributions from its 

members, and which contains living rooms, dining rooms, sleeping 

rooms, study rooms, and a library. The chapter house also serves 

as a center for the social activities of its members. The 

fraternity is not operated as an integral part of the college nor 

does the college exercise any direct control over its membership. 

The fraternity is organized on a nonprofit basis. All receipts 

from members are used to pay the expenses of the chapter house 

and no part of its net income inures to the benefit of private 

individuals. 


Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption 

from Federal income tax of an organization organized and operated 

exclusively for educational purposes. 


Section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the Income Tax Regulations 

provides that the term 'charitable' as used in section 501(c)(3) 

of the Code includes the advancement of education. Section 

1.501(c)(3)-1(d)(3) of the regulations provides that the term 

'educational' relates to the instruction or training of the 

individual for the purpose of improving or developing his 

capabilities. 


Section 501(c)(7) of the Code provides for the exemption 

from Federal income tax of clubs organized and operated 

exclusively for pleasure, recreation, and other nonprofitable 

purposes. Revenue Ruling 58-589, C.B. 1958-2, 266, describes the 

characteristics of a social club as personal contacts, 

fellowship, and a commingling of members. 




Although the typical college fraternity does in some degree 

contribute to the cultural and educational growth of its members 

during their student years, this is not its primary purpose. 

Phinney v. Dougherty, 307 F.2d 357 (1962); Davison v. 

Commissioner, 60 F.2d 50 (1932), and the cases cited therein. 

Such an organization is primarily a social club in that its major 

functions are to provide a meeting place for its members, living 

quarters for many of them, the place where their meals are 

served, and the headquarters for their entertainment. 


Accordingly, it is held that the organization is not exempt 

from Federal income tax under section 501(c)(3) of the Code but 

is exempt under section 501(c)(7). In view of the fact that this 

fraternity is not organized and operated exclusively for any of 

the purposes described in section 170(c) of the Code, it follows 

that contributions thereto are not deductible under section 

170(a) of the Code. 


Even though an organization considers itself within the 

scope of this Revenue Ruling, it must file an application on Form 

1025, Exemption Application, in order to be recognized by the 

Service as exempt under section 501(c)(7) of the Code. The 

application should be filed with the District Director of 

Internal Revenue for the district in which is located the 

principal place of business or principal office of the 

organization. See section 1.501(a)-1 of the regulations. 


I.T. 1427 and G.C.M. 5952 are superseded since the positions 
set forth therein are restated under current law in this Revenue 

Ruling. 



