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 Certain requirements that cooperative companies must meet for 
exemption under section 501(c)(12) of the Code are explained. 
 
 The Internal Revenue Service has received inquiries from 
cooperative companies regarding certain requirements for exemption 
from Federal income tax under section 501(c)(12) of the Internal 
Revenue Code of 1954. 
 
 Section 501(c)(12) of the Code provides for exemption from 
Federal income tax of mutual ditch or irrigation companies, mutual 
or cooperative telephone companies, or like organizations, if 85 
percent or more of their income consist of amounts collected from 
members of the sole purpose of meeting losses and expenses. 
 
 Section 1.501(c)(12)-1(a) of the Income Tax Regulations 
provides that excess funds on hand at the end of the year may be 
retained to meet future losses and expenses, or returned to 
members. 
 
 The specific questions and their answers are as follows: 
 
 Question 1.  
 
 Should the interests of members in the savings of an 

organization be determined in proportion to their business 
with the organization?  

 
 Answer: 
 
 Yes.  In accordance with fundamental cooperative and mutual 

principles, the rights and interests of the members in the 
savings of an organization should be determined in proportion 
to their business with the organization.  The interests of 
members in the savings of the organization may be determined 
in proportion to either the value or the quantity of the 
services purchased from the organization, provided such basis 
is realistic in terms of actual cost of the services to the 
organization.  

 
 Question 2.  
 
 Can funds be retained in excess of those needed to meet 

current losses and expenses for such purposes as retiring 
indebtedness incurred in acquiring assets, expanding the 
services of the organization, or maintaining reserves for 
necessary purposes?  

 
 Answer: 
 
 Yes.  However, such funds may not be accumulated beyond the 

reasonable needs of the organization's business.  Whether 
there is an improper accumulation of funds depends upon the 



particular circumstances of each case.  
 
 Question 3.  
 
 Where an organization retains funds for purposes other than 

meeting current losses and expenses, must the organization's 
records show each member's rights and interest in the funds 
it retains?  

 
 Answer: 
 
 Yes.  To maintain its mutual or cooperative character an 

organization must keep such records as are necessary to 
determine, at any time, each member's rights and interest in 
the assets of the organization.  

 
 Question 4.  
 
 What is the effect on exemption of a forfeiture of a former 

member's rights and interest where the bylaws provide for 
such forfeiture upon withdrawal or termination?  

 
 Answer: 
 
 If, under the bylaws, a member's rights and interest have 

been forfeited, the organization has not operated on a mutual 
or cooperative basis and is therefore not exempt.  

 
 Question 5.  
 
 Where, upon dissolution, an organization has gains from the 

sale of an appreciated asset, how should these gains be 
distributed?  

 
 Answer: 
 
 Such gains should be distributed to all persons who were 

members during the period which the asset was owned by the 
organization in proportion to the amount of business done by 
such members during that period, insofar as is practicable. 


