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 Qualification; homeowner associations as social clubs.  A 
club providing social and recreational facilities, whose 
membership is limited to homeowners of a housing development, 
will be precluded from qualifying for exemption under section 
501(c)(7) of the Code by owning and maintaining residential 
streets, enforcing restrictive covenants, or providing 
residential fire and police protection and trash collection 
service. 
 
 The Internal Revenue Service has received inquiries asking 
whether certain activities engaged in by clubs similar to the 
club described in Rev. Rul. 69-281, 1969-1 C.B. 155, will 
preclude their exemption under section 501(c)(7) of the Internal 
Revenue Code of 1954. 
 
 Rev. Rul. 69-281 holds that a club whose membership is 
limited to homeowners in a housing development and that provides 
recreational facilities that afford opportunities for fellowship 
and social commingling is exempt from Federal income tax under 
section 501(c)(7) of the Code.  Although the club was 
incorporated by a housing developer, it is not controlled by him 
nor operated as a commercial venture for his benefit. 
 
 Section 501(c)(7) of the Code provides for exemption from 
Federal income tax of clubs organized and operated exclusively 
for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes. 
 
 Question 1. 
 
 Will a club fail to qualify for exemption under section 
501(c)(7) of the Code if it owns and maintains residential 
streets which are not a part of its social facilities? 
 
 Answer: 
 
 Yes.  A street providing immediate access to a club's golf 

course could be considered part of the course, and thus part 
of a social facility.  However, streets primarily serving 
residential areas are not a part of a club's social 
facilities, even though members must travel on them to reach 
the social facilities.  Thus, a club which owns and 
maintains residential streets is not operated exclusively 
for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes 
as required by section 501(c)(7) of the Code. 

 
 Question 2. 
 
 Will a club fail to qualify for exemption under section 
501(c)(7) of the Code if it administers and enforces covenants 
for preserving the architecture and appearance of the housing 
development? 
 



 Answer: 
 
 Yes.  A club which administers and enforces covenants for 

the preservation of the architecture and appearance of the 
housing development is not operated exclusively for 
pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes as 
required by section 501(c)(7) of the Code. 

 
 Question 3. 
 
 Will a club fail to qualify for exemption under section 
501(c)(7) of the Code if it provides the housing development in 
which its members live with fire and police protection and a 
trash collection service? 
 
 Answer: 
 
 Yes.  A club may provide these services in connection with 

the maintenance and security of its social facilities.  
However, as soon as these services go beyond merely 
maintaining social facilities and begin to include services 
to residential areas, they are no longer exclusively in 
furtherance of pleasure and recreation.  Thus, a club 
providing police and fire protection and a trash collection 
service to residential areas will not qualify for exemption 
under section 501(c)(7) of the Code. 


