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ISSUES

1.  Are payments by a domestic depositary institution to a foreign corporation for 
expenses the corporation incurs to institute a sponsored American Depositary Receipts 
program includible in the gross income of the corporation?

2.  Are the payments to the foreign corporation subject to withholding under §1442 of 
the Internal Revenue Code?1

 
CONCLUSIONS

1.  Payments by a domestic depositary institution to a foreign corporation for expenses 
the corporation incurs to institute a sponsored American Depositary Receipts program 
are includible in the gross income of the corporation.  

  
1 Unless otherwise indicated, all reference to sections of the Code are to sections of the Internal Revenue 
Code of 1986, as amended.
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2.  The payments to the foreign corporation are subject to withholding under §1442 of 
the Code.

FACTS

Description of American Depositary Receipt Programs

Corporations (Issuers) use Depositary Receipts (DR) programs to make their stock 
more accessible to investors in foreign markets.  DR programs that make stock of  
foreign Issuers available in domestic markets are known as “American Depositary 
Receipt” (ADR) programs.  

In an ADR program, an Issuer’s stock is placed with, and maintained and controlled by, 
a Depositary Institution (DI), which is a domestic financial institution.  The DI then offers 
interests in the Issuer’s stock in the form of ADRs to investors in domestic markets.  
ADRs are priced in U.S. dollars, and the DI makes dividend equivalent payments in U.S. 
dollars to the investors based on dividends paid in foreign currency by the Issuer to the 
DI.  U.S. investors can also trade ADRs like shares of domestic companies on U.S. 
exchanges and over-the-counter (OTC) markets. The ADRs help to meet the needs of 
American investors that want to invest easily in foreign companies, without the 
inconveniences of cross-border or cross-currency transactions.  

An ADR program may exist in two forms: sponsored and unsponsored.  In an 
unsponsored ADR program, the Issuer does not agree to use an exclusive DI; any DI 
can acquire the Issuers’ stock and offer ADRs to U.S. investors.  In a sponsored ADR 
program, the Issuer registers with the Securities and Exchange Commission (SEC) and 
chooses an exclusive DI.  This memorandum pertains solely to payments to Issuers in 
sponsored programs.

Holders of sponsored ADRs (investors) have all the rights of most stockholders, 
including the right to receive reports, vote their shares, and receive dividends.  If an 
investor relinquishes its ADR, the ADR is deemed “cancelled.”  The cancelled ADR is 
returned to the DI, which then either returns the stock to the Issuer or sells it to another 
investor. 

A DI receives compensation from multiple sources.  Investors are charged for various 
services in administering the ADR program, including issuance fees charged for issuing 
the ADR, dividend fees, fees passed on from corporate actions, and cancellation fees.  
A DI also incurs its own expenses with third parties for issuing the ADRs, including 
listing and SEC fees, legal and accounting fees, marketing fees, and proxy and 
reporting fees.  These fees are generally passed on to the investors in the form of 
investor fees.  

Payment Arrangements



POSTN-136795-10 3

The Issuer incurs expenses to institute an ADR program.  As an inducement to grant  
an exclusive arrangement for a sponsored ADR program, it is common for a DI to offer 
to pay a portion of the expenses the Issuer will incur in setting up the program.  The 
terms of this arrangement are set forth in a contract between the DI and the Issuer.  The 
contract also describes the ADR program, the role of the DI, and the fees that the DI will 
charge the investors.  

The expenses of the Issuer typically paid by the DI under these arrangements include 
legal fees, accounting fees, SEC registration costs, marketing expenses, expenses for 
participating in investor conventions, costs for acquiring and maintaining electronic 
communications systems, exchange and listing fees, filing fees, underwriting fees, 
mailing and printing costs in connection with sending out financial reports, annual 
reports, proxy mailings, and other administrative costs.2

Normally, the Issuer must seek payments from the DI within a specified time.  Payments 
are usually made after the Issuer presents acceptable documentation substantiating 
payment by the Issuer of ADR program-related fees or expenses.  If the Issuer does not 
incur or does not timely submit its proof of expenditures, the Issuer will not receive any 
payments from the DI.  The DI may make payments on behalf of the Issuer to third party 
vendors (usually to exchanges, law firms, investment banks and investor relations 
firms), or it may make payments directly to the Issuer.  

 
The expenses of the Issuer that the DI agrees to pay are typically subject to a cap, 
either a fixed dollar amount or an amount calculated by reference to the size of the ADR 
program.  Also, the expenses must be of the kind that the Issuer would not have 
incurred but for the DR program.  The Issuer’s operating costs, such as salary or 
overhead expenses, are not paid by the DI.  

APPLICABLE LAW and ANALYSIS

ISSUE 1:  Includibility of ADR Program Payments in Gross Income 

Section 61 of the Code generally provides that gross income means all income from 
whatever source derived, including income from discharge of indebtedness.  The term 
“income” is broadly defined as “instances of undeniable accessions to wealth, clearly 
realized, and over which the taxpayers have complete dominion.”  Commissioner v. 
Glenshaw Glass Co., 348 U.S.426, 431 (1955).

  
2 A DI normally charges fees to the Issuer for setting up and administering of ADR program.  In some 
instances, the DI will waive some of its fees for setting up the DR program as an inducement for an 
exclusive (sponsored) arrangement.  However, the tax treatment of these waivers is not at issue in this 
memorandum. 
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It is well established that the payment of the expenses of a taxpayer by another 
is includible in the taxpayer’s gross income.  See, e.g., Old Colony Trust v. 
Commissioner, 279 U.S. 716 (1929) (payment of employee’s income taxes by 
the employer made in consideration of employee’s services constituted additional 
taxable income of employee); Silverman v. Commissioner, 253 F.2d 849 (8th Cir. 
1958) (payments to an employee for wife’s travel expenses on business trip to 
Europe includible in gross income of employee).  Moreover, the payments are 
includible in the taxpayer’s gross income regardless of whether they are made 
directly to the taxpayer or to a third party on the taxpayer’s behalf.  See Old 
Colony at 729, which held it “immaterial that the taxes were paid over directly to 
the government.  The discharge by a third person of an obligation [of the 
taxpayer] is equivalent to receipt by the [taxpayer].”  See also Vasquez v. 
Commissioner, T.C.M. 1997-78 (repayment of student loans by employer 
includable in student’s gross income). 

In contrast to situations in which a taxpayer has gross income when someone 
pays its expenses, a taxpayer does not have gross income when it pays the 
expenses of another person and receives a reimbursement of its payments.  
Expenditures of this nature are analogous to loans in which the taxpayer is the 
lender and the party for whom the expense is paid (and who reimburses the 
taxpayer for paying the expense) is a borrower.  In these situations, the 
payments are not taxable events any more than a loan, or the corresponding 
repayment of the principal of a loan, are taxable events.  These payments are not 
accessions to the wealth of the taxpayer and thus not includible in the taxpayer’s 
gross income. See, e.g., Rev. Rul. 67-407, 1967-2 C.B. 59 (payments of 
expenses incurred by taxpayers for living expenses while facilitating the 
reimbursing party’s research project held not includible in the taxpayers’ income 
because taxpayers were required to incur the expenses as part of the research 
project and would not have otherwise incurred the expenses); Rev. Rul. 77-280, 
1977-2 C.B. 14, modified as to unrelated issues by Rev. Rul. 84-61, 1984-1 C.B. 
39 (payments to foster parents by child-placement agency not includible except 
to the extent that the payments exceed the expenses incurred by the foster 
parents in supporting the child); and Rev. Rul. 57-60, 1957-1 C.B. 25, clarified by 
Rev. Rul. 60-280, 1960-2 C.B. 12 (payments to parents by a school board for 
transporting children to school where no school bus is available is not includible 
in gross income of parents because the school board is obligated to provide 
transportation to school).

In addition, when a person pays the expenses of another primarily to advance 
the business interest of the person making the payments, the payments are not 
includible in the gross income of the recipient, notwithstanding any incidental or 
indirect economic benefit to the recipient.  See, e.g., United States v. Gotcher, 
401 F.2d 118 (5th Cir. 1968) (expenses paid for auto dealer by European 
manufacturer for trip to Germany to tour facilities as required by manufacturer 
held not includible in auto dealer’s gross income because the costs for the 
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taxpayer-dealer’s trip were incurred primarily for the payor-manufacturer’s 
benefit.)  See also Rev. Rul. 63-77, 1963-1 C.B. 177 (reimbursement to individual 
of costs incurred to attend interview by prospective employer not includable in 
gross income because the costs are those of the prospective employer); and 
Rev. Rul. 80-348, 1980-2 C.B. 31 (payments to elected delegates by an 
international labor union for travel expenses to attend its annual convention held 
not includible in delegates’ gross income).  In all three instances, the 
expenditures were primarily for the benefit of the payor.  In Gotcher, the 
expenditures were made to ensure that the dealer was well-informed with 
firsthand knowledge of the nature, extent and soundness of the manufacturer’s 
product, processes, industrial base and organization.  Similarly, in the revenue 
rulings, the needs of the payor, not the payee, motivated the expenditures (as in 
Rev. Rul. 63-77, where the expenditures allowed greater access to the best 
available job candidates, while in Rev. Rul. 80-348, the expenditures were 
presumably due to the labor union’s need for its delegates to attend the labor 
convention).   

In the present case, however, the expenses paid by the DI are those of the 
Issuer, as indicated by at least four factors: (1) the payments are for expenses 
any issuer would expect to incur to sell its stock in the United States; (2)  the DI 
does not have a pre-existing obligation to incur these, the source of its obligation 
being solely by virtue of its agreement with the issuer; (3) the Issuer has 
discretion over which accounting firm, law firm, vendor, etc., to use in instituting 
its DR program when it incurs the expenses; and (4) the DI does not pay all of 
the expenses necessary to set up the ADR program, but only up to an agreed or 
capped amount, leaving the balance payable by the Issuer.  Moreover, the DI 
has not paid any direct consideration for the exclusive right to serve as the 
depositary for the Issuer’s ADR program, thus suggesting that the DI’s payments 
of the Issuer’s expenses are intended to compensate the Issuer for its agreement 
to deal exclusively with the DI.  Finally, the DI’s payments to, or on behalf of, the 
Issuer are primarily and directly for the Issuer’s benefit in instituting the ADR 
program.  They are not primarily for the DI’s benefit.  Thus, the present case is 
distinguishable from the cases in which the payments at issue are 
reimbursements of expenses incurred for the primary benefit of the reimbursing 
party.  Consequently, the payments by the DI to the Issuer, or to third parties on 
behalf of the Issuer, of the Issuer’s expenses incurred to institute an ADR 
program are gross income to the Issuer.

Of some relevance to the issue of whether a taxpayer has gross income for a 
payment of its expenses are the cases dealing with whether reimbursed 
expenses are deductible by the payor of the expenses.  For the same reasons 
that a taxpayer does not have gross income when it pays the expenses of 
another person and receives a reimbursement of its payments, the taxpayer 
should not be allowed a deduction for the payment of another’s expenses if the 
other person has agreed to reimburse the taxpayer for its payments.  Thus, in 
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Canello v. Commissioner, 53 T.C. 217 (1969), payments made by an attorney for 
his client’s litigation expenses under an agreement that the attorney was to be 
reimbursed for the expenses were held to be not deductible by the attorney.  
Compare Boccardo v. Commissioner, 56 F.3d 1016 (9th Cir. 1995), in which the 
court held that the litigation costs paid under a gross fee contract, with no 
provision for client reimbursement from litigation proceeds, were deductible by 
the attorney.

In addition, Patchen v. Commissioner, 27 T.C. 592, 600 (1956), rev’d in part on 
other issues at 258 F.2d 544 (5th Cir. 1958) and Flower v. Commissioner, 61 T.C. 
140 (1973), involve the nondeductibility of reimbursed expenses.  In these two 
cases the courts stated that, where a taxpayer makes expenditures under an 
agreement that he will be reimbursed, the expenditures are in the nature of loans 
or advancements and not deductible.  

In the present case, some may argue that, under Patchen and Flower, the Issuer 
would not be entitled to a deduction for its expenses to the extent it will be 
reimbursed by the DI for the expenses and, correspondingly, should not have 
gross income when DI pays the Issuer for the expenses.  However, as noted 
above, the expenses at issue are the Issuer’s expenses, not the DI’s.  Therefore, 
the Issuer should not be denied a deduction for the expenses merely because 
the DI has agreed to pay a portion of them.  More importantly, because Patchen 
and Flower address only the deductibility of a reimbursed expense, neither is 
determinative of the question of whether the payment of the Issuer’s expenses by 
the DI is gross income to the Issuer.  

Accordingly, payments by the DI to the Issuer (or to third parties on the Issuer’s behalf) 
of expenses incurred in instituting ADR programs, as described in the facts, are 
includible in the gross income of the Issuer under § 61 of the Code.

ISSUE 2:  Applicability of § 1442 Withholding to ADR Program Payments

Section 1441 of the Code requires any person making a payment of U.S. source 
fixed or determinable annual or periodical income (FDAP) to a nonresident alien
to withhold from the payment a tax equal to 30 percent, unless such tax rate is 
reduced by a provision of the Code or a treaty or the income is effectively 
connected with a U.S. trade or business.  Section 1442 of the Code provides that 
payments to foreign corporations are subject to withholding taxes in the manner 
provided under § 1441.  FDAP includes all amounts included in gross income 
under section 61 other than gains from the sale of property.  See § 1.1441-2(b) of 
the Income Tax Regulations.  

The ADR program payments are an inducement for the Issuer to enter into a 
sponsored ADR program with the DI.  Specifically, the DI agrees to pay the 
Issuer’s ADR program expenses to obtain the exclusive right to be the sole 
distributor of ADRs with respect to stock in the Issuer.  The payments are strictly 
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consideration for the guarantee of exclusive distribution rights; DIs do not make 
ADR program payments to Issuers in unsponsored programs.  In a sponsored 
ADR program, the DI obtains, for a period of time, the right to profit from the 
distribution of shares in the Issuer in the U.S. market without competition from 
other DIs.  Inherent in this right is also the right to benefit from the use of the 
Issuer’s trade name and reputation in marketing the ADRs.  These rights 
represent an interest in intangible property.  See, e.g., § 197 of the Code 
(including within the definition of amortizable intangible property goodwill, any 
franchise, trade-mark or trade name, any customer based intangible such as 
market share or the value resulting from the future provision of goods or services 
pursuant to relationships (contractual or otherwise) in the ordinary course of 
business with customers.)

In tax law, a payment made for the right to use an intangible property right is a 
royalty.  See Jones v. Commissioner, 76 T.C.M. (CCH) 597 (1998).  Under         
§ 861(a)(4) of the Code, royalties for the privilege of using “patents, copyrights, 
secret processes and formulas, good will, trade-marks, trade brands, franchises, 
and other like property” in the United States constitute U.S. source income.  The 
rights obtained from the Issuer under a sponsored ADR program are similar to a 
franchise arrangement for the distribution of a product within a given 
marketplace.  See, e.g., § 1253(b)(1) of the Code (defining a franchise for 
purposes of this section as an agreement which gives one of the parties to the 
agreement the right to distribute, sell, or provide goods, services or facilities, 
within a specified area).  Due to the similarity of the DI’s rights under a sponsored 
ADR program to the intangible property listed within § 861(a)(4), we conclude 
that the payments under the program should fall within “other like property” for 
purposes of § 861(a)(4).  Thus, because the ADR program payments are made 
to obtain the exclusive right to distribute ADRs in the United States, the 
payments constitute income from sources within the United States.  

Accordingly, the ADR program payments are U.S. source FDAP and are subject 
to the 30 percent withholding tax required under § 1442 of the Code, unless the 
Issuer is engaged in a trade or business in the United States or that amount is 
otherwise reduced by a treaty.  

Pursuant to § 6110(k)(3) of the Code, this document may not be used or cited as 
precedent.  Please call (202) 622-4920 if you have further questions.
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