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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 
 

ISSUE 

Whether an expenditure of proceeds of an issue of build America bonds (with respect to 
which the issuer irrevocably elected to have § 54AA(g) apply), incurred for bond 
insurance premium for the issue, is a capital expenditure within the meaning of 
§ 54AA(g)(2)(A)? 

CONCLUSION 

An expenditure of proceeds of an issue of build America bonds (with respect to which 
the issuer irrevocably elected to have § 54AA(g) apply), incurred for bond insurance 
premium for the issue, is a capital expenditure within the meaning of § 54AA(g)(2)(A). 

FACTS 

On January 1, 2010, County A (Issuer), issued general obligation bonds with a single 
maturity of 30 years (the Bonds) to finance a capital project (the capital project).  Issuer 
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irrevocably elected under §§ 54AA(d)(1)(C) and 54AA(g)(2)(B) to have §§ 54AA and 
54AA(g), respectively, apply.  Issuer entered into an insurance contract with Insurance 
Company, Inc. (Bond Insurer), which provides that in the event of a debt service default 
by Issuer during the term of the Bonds, the principal and interest on the Bonds is to be 
paid by the Bond Insurer.  Issuer prepaid the entire premium for the insurance contract 
at the time it entered into the contract.  Issuer allocated a portion of the available project 
proceeds to a reasonably required reserve and, of the remaining available project 
proceeds, a portion to the Bond insurance premium. 

LAW 

Section 54AA(a) provides that if a taxpayer holds a build America bond on one or more 
interest payment dates of the bond during any taxable year, there shall be allowed as a 
credit against income tax for the taxable year an amount equal to the sum of the credits 
determined under § 54AA(b) with respect to such dates.  Subject to limitations under 
§ 54AA(c), § 54AA(b) provides that the amount of the credit with respect to any interest 
payment date for a build America bond is 35 percent of the amount of interest payable 
by the issuer with respect to such date. 

Section 54AA(d)(1) provides that, for purposes of § 54AA, the term “build America 
bond” means any obligation (other than a private activity bond) if (A) the interest on 
such obligation would (but for § 54AA) be excludable from gross income under § 103; 
(B) such obligation is issued before January 1, 2011, and (C) the issuer makes an 
irrevocable election to have § 54AA apply. 
 
Section 54AA(g) provides a special rule for qualified bonds issued before January 1, 
2011.  In the case of a qualified bond issued before January 1, 2011, in lieu of any 
credit allowed under § 54AA with respect to such bond, the issuer of such bond shall be 
allowed a credit as provided in § 6431. 
 
Section 54AA(g)(2) provides that for purposes of § 54AA(g), the term “qualified bond” 
means any build America bond issued as part of an issue if (A) 100 percent of the 
excess of (i) the available project proceeds (as defined in § 54A) of such issue, over (ii) 
the amounts in a reasonably required reserve (within the meaning of § 150(a)(3)) with 
respect to such issue, are to be used for capital expenditures; and (B) the issuer makes 
an irrevocable election to have § 54AA(g) apply. 
 
Section 1.150-1(b) of the Income Tax Regulations provides that “capital expenditure” 
means any cost of a type that is properly chargeable to capital account (or would be so 
chargeable with a proper election or with the application of the definition of placed in 
service under § 1.150-2(c)) under general Federal income tax principles.  Whether an 
expenditure is a capital expenditure is determined at the time the expenditure is paid 
with respect to the property. 
 
Section 263(a) generally requires capitalization of amounts paid for permanent 
improvements or betterments made to increase the value of any property or estate.  
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Section 1.263(a)-4 applies § 263(a) to require capitalization of amounts paid to acquire 
or create intangibles.  See §§ 1.263(a)-4(b)(1)(i) and (ii).   
 
Section 1.263(a)-4(d)(3)(i) provides, in general, that a taxpayer must capitalize prepaid 
expenses.  Section 1.263(a)-4(d)(3)(ii) provides examples illustrating the rules of 
§ 1.263(a)-4(d)(3).  Example (1), regarding prepaid insurance, provides as follows: 
 

N corporation, an accrual method taxpayer, pays $10,000 to an 
insurer to obtain three years of coverage under a property and 
casualty insurance policy.  The $10,000 is a prepaid expense and 
must be capitalized under [§ 1.263(a)-4(d)(3)]. 
 

Further, § 1.263(a)-4(d)(6)(i)(E) provides, in general, that except as otherwise provided 
in § 1.263(a)-4(d)(6), a taxpayer must capitalize amounts paid to another party to 
create, originate, enter into, renew or renegotiate with that party an agreement providing 
the taxpayer (as the covered party) with an annuity, an endowment, or insurance 
coverage. 
 
Section 1.263(a)-4(f)(1) provides, in general, that, except as otherwise provided in 
§ 1.263(a)-4(f), a taxpayer is not required to capitalize under § 1.263(a)-4 amounts paid 
to create (or to facilitate the creation of) any right or benefit for the taxpayer that does 
not extend beyond the earlier of (i) 12 months after the first date on which the taxpayer 
realizes the right or benefit; or (ii) the end of the taxable year following the taxable year 
in which the payment is made. 
 
ANALYSIS 
 
Issuer issued the Bonds and irrevocably elected under § 54AA(d)(1)(C) to have § 54AA 
apply and under § 54AA(g)(2)(B) to have § 54AA(g) apply.  Accordingly, in order for the 
Bonds to be treated as qualified bonds under §§ 54AA(g) and 6431, Issuer must use 
100 percent of the amount of proceeds equal to the excess of the available project 
proceeds over the amounts in a reasonably required reserve for capital expenditures.  If 
the premium paid for the insurance contract is not a capital expenditure, the issuer will 
not have met the 100 percent requirement. 
 
Issuer prepaid for the insurance contract by paying the entire premium at the time it 
entered into the contract.  Under § 1.263(a)-4(d)(3), expenses prepaid by Issuer must 
be capitalized.  In addition, under § 1.263(a)-4(d)(6)(i)(E), amounts paid by Issuer (the 
covered party) for insurance against its debt service default must be capitalized.  The 
exception under § 1.263(a)-4(f)(1) does not apply because the insurance contract 
covers any debt service default from the effective date of the insurance contract through 
the entire 30-year term of the Bonds. Therefore, the amounts paid by Issuer are 
properly chargeable to a capital account (or would be so chargeable with a proper 
election) within the meaning of “capital expenditure” under § 1.150-1(b).  Accordingly, 
the amount paid by Issuer for insurance to cover a debt service default is allocable to 
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capital expenditures for purposes of determining whether the 100 percent requirement 
under § 54AA(g)(2)(A) has been met. 
 
Please call (202) 622-3980 if you have any further questions. 
 

Stephen R. Larson 
Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions & Products) 
 
 
 
_____________________________ 
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