
Frequently Asked Questions 

 
 
Safeguard Security Report (SSR) 
 
What are the due dates of the SSR? 
How do we complete an SSR? 
What are the rules for attachments? 
Who must certify the SSR?  
How long will it take if we request assistance with our SSR? 
What else should we know about SSRs? 
Will we still need to submit a 45-day Notification if an item is listed on our annual SSR? 
Can we share the results of our SSR? 
Can we apply for a waiver from the SSR Process? 
What are the requirements for a new agency? 
 
Stay tuned for more answers to your commonly asked questions!  
 
 
  
Q.  What are the due dates of the SSR? 
A.  The due dates of the SSR are in Publication 1075 Section 7.2.4 and are as follows: 
 
 Reporting Period SSR Due 

Federal Agencies 

All Federal Agencies January 1 through December 31 January 31 

All State Agencies and Territories 

AK, AL, AR, AS, AZ, CA February 1 through January 31 February 28 

CNMI, CO, CT, DC, DE, FL, GA March 1 through February 28 March 31 

GU, HI, IA, ID, IL, IN, KS April 1 through March 31 April 30 

KY, LA, MA, MD, ME, MI May 1 through April 30 May 31 

MN, MO, MS, MT, NE June 1 through May 31 June 30 

NC, NH, NJ, NM, NV, NY July 1 through June 30 July 31 

ND, OH, OK, OR August 1 through July 31 August 31 

PA, PR, RI, SC, SD, TN September 1 through August 31 September 30 

TX, UT, VA, VI, VT, WA October 1 through September 30 October 31 

WI, WV, WY November 1 through October 31 November 30 

 
 
 



 
 
 
 
 
 
Q. How do we complete an SSR? 
A. The SSR is a living document (use the accepted SSR template that was returned 

with your previous acceptance letter. Do not start a new SSR using a blank 
template) 

 
- Provide a summary response in the agency section and use attachments 

as supplemental information (unless attachments are requested 
specifically in one of the corresponding eight areas in the template) 

- Report any changes to your agency’s environment and/or new 
technologies each year 

- Provide a response to IRS-provided blue comments on the previous 
submissions  

- Notate changes from previous year SSR submissions where applicable 
  

Q. What are the rules for attachments? 
A.  The rules for attachments are as follows: 
 

- Label and title appropriately 
- Provide a summary of attachments required in control implementation 

sections 
- Provide clear and concise mapping of attachments in SSR response 
- Include HQ, all Data Centers and 10% of Field Offices in internal 

inspection templates 
- Don’t rely solely on attachments; provide a summary response in agency 

section 
 
Q. Who must certify the SSR?   
A. Certification by Head of Agency is required each year with SSR submission.  If Head 

of Agency is different than Agency Director, provide contact information for both 
individuals in section 2.1 each year. 

 
Q.  How long will it take if we request assistance with our SSR? 
A.  Requests received by the mailbox are assigned for triage (72 hours) 

a. Triaged and assigned  to Computer Security Reviewer or Disclosure 
Enforcement Specialist (24 hours) 

b. Response issued usually in less than 40 days   
c. If you are experiencing delays, follow up with a 2nd request (in your follow 

up request, please indicate the date of your original request) 
 
 
 
 
 



Q. What else should we know about SSRs? 
A. This table can assist you in preparing your SSR: 
 

SSR DOs SSR DON’Ts 

- Annotate dates of changes 
and updates  

- Do not use Track changes 

- Use current template (v1.2)  - Do not use highlights 

- Use Word, Excel and PDF 
attachments only 

- Do not  embed docs 

- Submit via SDT (email is last 
resort) 

- Do not use attachments as the only 
implementation explanation 

- Summarize the applicable 
portion of each attachment in 
the control implementation 
session 

- Do not substitute SSR as a 
Notification  

- Update the signature page 
annually (use an electronic 
signature or scan a signed 
document) 

 

 
Q. Will we still need to submit a 45-day Notification if an item is listed on our annual 

SSR? 
A. The submission of the Notifications is a requirement independent of a complete SSR 

governed by Section 7.4 of Pub 1075.  Changes must be included on the SSR even if 
a Notification has been submitted.  Notating on the SSR does not satisfy the 
Notification requirement. 

 
Q. Can we share the results of our SSR? 
A. It is permissible to share the results of the SSR to mitigate or correct deficiencies 

identified in the document with your partner state agencies and contractors. 
 
Q. Can we apply for a waiver from the SSR Process? 
A.  Currently, no SSR “waiver” process exists.   An SSR must be submitted annually per 

section 7.2.4 of Pub 1075, even for agencies with a Safeguard review scheduled. 
 
Q. What are the requirements for a new agency? 
A. As part of the onboarding process, new agencies are required to have an approved 

SSR, Security Assessment Report (SAR) and Authority To Operate (ATO) before 
receiving FTI. 

 
 
 


