Joint Board Regulations - FAQ

I. QUESTIONS RELATED TO QUALIFYING PROGRAMS FOR CONTINUING
EDUCATION CREDIT

The Joint Board regulations outline a number of requirements for qualifying
programs in general, and for formal programs in particular (see section 901.11(f)(2)
of the Joint Board regulations).

Q I-1. What types of topics would qualify for ethics credits?

A I-1. In accordance with section 2 of the preamble to the Joint Board regulations,
courses covering actuarial codes of conduct, actuarial responsibilities and actions
discussed in section 901.20 of the regulations (standards of performance) qualify for
ethics credit.

Not all topics that qualify for “professionalism” credits under the qualification
standards for certain professional actuarial organizations qualify for ethics credits. A
session covering Actuarial Standards of Practice (“ASOPs”) would not generally
qualify for ethics credits, because many of the ASOPs deal with the technical
aspects of the work and not the ethical considerations that arise in applying them.

Examples of sessions that could count toward the ethics CPE requirement include
sessions dealing with ethical dilemmas, general business ethics, and standards of
performance under Circular 230 (but not discussions of qualification requirements,
including PTIN requirements).

Q I-2. The previous regulations included a requirement that a qualifying
program have at least 3 persons engaged in “substantive pension service” in
attendance, along with an instructor qualified in the subject matter. The
current regulations do not include this requirement in the general description
of a qualifying program. Does this mean that an enrolled actuary may receive
credit for participating in a session if no others are present?

A 1-2. The general rules for a qualifying program are intended to replace not only the
typical continuing education sessions but also the self-study option under the prior
regulations. As such, as long as the qualifying program sponsor is satisfied that they
can verify attendance/completion of the program, the sponsor can issue a certificate
of attendance. The presence of other pension professionals is required, however,
for credit as a formal program.

Q I-3. Can continuing education credits be granted for listening to a taped
program?

A 1-3. If the program meets the requirements for a qualifying program, credit can be
granted to an individual who listens to the taped program as long as a qualifying
sponsor is able to verify attendance/completion of the program.



Furthermore, if a group of at least 3 persons engaged in substantive pension
practice listens to the tape together in the same physical location along with a
qualified individual who serves as the instructor (who need not be in the same
location), the session may qualify for credit as a formal program.

II. QUESTIONS RELATED TO CERTIFICATES OF COMPLETION OF A
QUALIFYING PROGRAM

Q II-1. If individuals are listening to a live audiocast or webcast from a given
location, can the person or group in charge of coordinating the session at that
location issue certificates or is the sponsor of the audiocast or webcast
required to issue the certificates?

A 1l-1. Only a qualifying sponsor recognized by the Joint Board can issue a
certificate of completion under the Joint Board regulations. Such regulations require
that the organization issuing the certificates take responsibility for judging whether
the program meets the requirements for credit, including whether the program is a
formal program with respect to each individual, whether the program qualifies for
core/non-core or ethics credits, etc.

If the person or group in charge of coordinating the program for a given location is a
qualifying program sponsor and if that person or group is willing to take responsibility
for the recordkeeping, content, verification of attendance, etc., as the program
sponsor for that session at that location, then the certificates can be issued locally as
opposed to being issued by the sponsor of the webcast or audiocast itself.

However, if the local group is not a qualifying program sponsor, any certificates
would have to be issued by the qualifying program sponsor in charge of the
audiocast or webcast.

Note that if at least three persons engaged in “substantive pension service”
physically attended the session at that location, have access to the instructor for the
session for questions, and the session otherwise meets the requirements for a
formal program, the program qualifies as a formal program for participants at the
location, even if the instructor is at another location.

Q lI-2. How can the qualifying sponsor of a webcast or other distance-learning
session verify attendance at remote locations? In particular, how can the
sponsor verify that at least three persons engaged in substantive pension
service attended the program in the same physical location, so that the
sponsor can issue a certificate showing formal credit?

A 11-2. Qualifying program sponsors are responsible for verifying attendance, and
must take reasonable steps to satisfy themselves that an individual completed the
program and (if applicable) qualifies for formal credit. For example, the qualifying
program sponsor could verify attendance by checking telephone or computer logs to
verify that an individual was connected to the session for the entire time, could
periodically require a response from attendees to ensure that they are listening to
the session, or implement some other reasonable method for verifying attendance.
For example, a qualifying sponsor may use sign-up sheets at the remote locations,
and identify a responsible person who is accountable for confirming the names of



those who were in attendance for the entire session. The qualifying sponsor
should maintain a copy of the documentation of attendance for its records.

Note that it is possible that the qualifying sponsor may inadvertently issue an invalid
certificate of completion to someone who did not actually attend the entire session
even though reasonable methods are applied to verify attendance. For example, if a
person calls in to an audiocast but is called away from the phone (while it is still
connected), a phone log would show that the individual attended the entire session
when in fact he/she did not. In that case, it is the individual’'s responsibility to comply
with the standards of performance and only claim credits that he/she actually earned
when applying for renewal of enrollment.

Q II-3. Would it be considered reasonable for a qualifying program sponsor to
allow individuals to go directly to the sponsor’s website and request a
certificate for a given program?

A 11-3. Not unless the sponsor has some way of verifying that the individual actually
attended the session. The Joint Board has serious concerns about someone being
able to click on a website and request a certificate, and encourages qualifying
program sponsors to implement appropriate checks and controls that are needed to
verify that the individual actually attended the entire session. Program sponsors that
do not implement such checks and controls are in danger of losing their status as
qualifying program sponsors.

Q lI-4. The Joint Board regulations specify information that must be reported
on continuing education certificates, including the “location of the program”
(see section 901.11(f)(2)(iv)(C)). For a program attended by participants in
many different locations, is it necessary to report the location for each
individual on his or her certificate?

A 1I-4. The Joint Board intends to use the location information when verifying that the
program meets the requirements for formal program credit with respect to the
individual. However, the Joint Board recognizes that entering the information on
individual certificates of completion can be burdensome. Therefore, the Joint Board
will accept certificates that state that the location is on file, as long as the qualifying
program sponsor maintains records showing the location where each individual
attended the program (such as original sign-in sheets) and produces those records
upon the request of the Joint Board.

Q II-5. Under the final regulations, certificates of attendance and instruction
must indicate whether the program qualifies as a formal program or if the
session is eligible for ethics credits. Certificates issued after January 1, 2011,
but before the effective date of the new regulations would not include that
information -- are qualifying sponsors required to reissue these certificates?

A 11-5. Continuing education credits earned prior to the effective date of the new
regulations are subject to the prior regulations in effect at that time, so qualifying
sponsors are not required to reissue certificates issued before the date of the new
regulations. However, the sponsor may wish to reissue the certificates if the session
would have qualified for ethics credits or formal credit and it is not clear from the



face of the certificate that the session would qualify for these credits. For instance, if
the session was held at an established conference, and the only way for an
individual to receive credit for that session was to attend the session in the same
physical location with the instructor and at least two other participants engaged in
substantive pension service, then the Joint Board is unlikely to challenge participants
who claim formal credit for that session even if the certificate of completion does not
specify that the program was a formal program with respect to that individual.

On the other hand, it may not be clear from the title of a program whether that
session would qualify for ethics credits under the Joint Board regulations. If
continuing education certificates were issued for these sessions without specifying
that the session was intended to qualify for Joint Board ethics credits, the qualifying
program sponsor may wish to issue a new certificate to avoid possible questions if
the individual’s credits are audited by the Joint Board. In addition, a participant
should confirm with the qualifying program sponsor before claiming the session as
an ethics credit.

[ll. QUESTIONS RELATED TO CONTINUING PROFESSIONAL EDUCATION
CREDITS

Q IlI-1. Under section 901.11 of the Joint Board regulations, continuing
education credits cannot be granted for a session unless it is at least 50
minutes long. Is it permitted to split the credit for a given session between
different types of credits -- for example, between core/non-core, or between
ethics credits and other types of credits?

A lll-1. Yes. For example, if a 50-minute session consists of 25 minutes of
discussion on topics that would qualify for ethics credit under the Joint Board
regulations and 25 minutes covering non-core topics, attendees can receive % hour
of ethics credit and 2 hour of noncore credit. The Joint Board has not set a minimum
number of minutes for credit for a topic within a session, but notes that a topic
cannot be meaningfully covered in a very short time period. Accordingly, the Joint
Board will expect qualifying program sponsors to be reasonable when splitting a
session into different types of continuing education credits, and will review any such
allocation upon audit based on facts and circumstances.

Q IlI-2. Section 901.11(g)(2)(ii) of the regulations limits the number of credits
an individual can claim as an instructor to 50% of the required credits. If an
individual has already reached this limit, can he/she claim any continuing
education credits for additional sessions for which he/she is an instructor?

A lll-2. Yes. The instructor may claim the credit for actual time spent attending a
qualifying program as long as he/she meets the requirements that would apply to
anyone attending the session (including restrictions on credits for sessions repeating
the same material for which the individual has already claimed credit).

Q IlI-3. Section 901.11(g)(2)(iv) of the regulations states that credit as an
instructor will not be awarded to those who are not required to prepare
“substantive subject matter” for their portion of the program. Does that mean
the instructor must personally prepare an outline or other written course



material in order to qualify for the additional credits?

Q IlI-3. No. The Joint Board recognizes that a substantial amount of time may be
required to adequately prepare for a session even if the individual is not directly
responsible for preparing the written outline or other course materials used for the
ession. However, continuing education credits are intended to be granted when an
individual’'s knowledge is enhanced -- so if an individual is presenting a topic with
which he/she is already so familiar that he/she does not need to do any preparation,
or if the individual’s role in the session does not involve being prepared to present
substantive subject matter (such as a moderator who is not responsible for
presenting subject matter), no additional continuing education credits should be
awarded.

IV. QUESTIONS RELATED TO INITIAL ENROLLMENT

Q IV-1. Is it permissible to file an application for enrollment using the old Form
5434 published before the effective date of the new regulations?

A IV-1. Applicants should use the current form, www.irs.gov/pub/irs-pdf/f5434.pdf,
posted on our website. The Joint Board accepted applications filed using the
previous version of Form 5434 for a short period of time after the effective date of
the new regulations, but those applicants are required to meet the requirements for
enrollment under the new regulations regardless of which form is filed. In
particular, if the applicant’s supervisor is not an enrolled actuary, the applicant must
provide both the name of his/her supervisor and an enrolled actuary to certify
his/her experience.

V. QUESTIONS RELATED TO STANDARDS OF PERFORMANCE

Q V-1. The Joint Board regulations state that an enrolled actuary may perform
actuarial services for a client even if there is a conflict of interest, as long

as "each affected client waives the conflict of interest and gives informed
consent at the time the existence of the conflict of interest is known by the
enrolled actuary” (see section 901.20(d)(2)(iii)). Is it permissible for an
enrolled actuary to include a provision in the initial engagement letter that
allows the client to prospectively waive any potential conflicts of interest?

A V-1. No. The regulations require that the affected client give informed consent. A
client cannot give this consent unless they understand the situation giving rise to the
conflict. A blanket waiver that addresses conflicts that have not yet arisen cannot be
informed consent.

Q V-2. In some circumstances, the mere disclosure of the conflict of interest
can violate confidentiality agreements. How does the actuary obtain informed
consent in these situations?

A V-2. If the actuary cannot avoid a situation in which disclosing the conflict to one
client violates the confidentiality of another client, the actuary cannot obtain informed
consent. If this is the case, the actuary will have to decline to perform actuarial


http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f5434.pdf

services for at least one of the affected clients involved, without disclosing the
particular situation involved.
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