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June 12, 2000
The Honorable Slade Gorton
United States Senate
Washington, D.C.  20510

Attention: Tara Ord

Dear Senator Gorton:

This letter is in response to your inquiry dated May 3, 2000, on behalf of your
constituent, .  In an e-mail message (copy enclosed)  states
that as a federal government employee working overseas, he has submitted travel
claims to his employer for reimbursable travel and household goods movement
expenses.  Some of the monies paid to (or on behalf of)  were included in his
gross income and reported to him on a Form W-2.   expressed concern about
the federal income tax treatment of these payments, stating that he does not consider
them to be income.   

Only qualified moving expense reimbursements can be excluded from income.    Any
additional employee reimbursements are compensation for services (i.e., wages
reportable on a Form W-2).

Compensation for Services: Internal Revenue Code (Code) §§ 61 and 82.

Section 61(a)(1) of the Code defines gross income as all income from whatever source
derived, including compensation for services.  Section 82 provides that gross income
(as compensation for services) includes any amount received or accrued, directly or
indirectly, by an individual as a payment for, or reimbursement of, expenses of moving
from one residence to another if the payment is attributable to employment or self-
employment.  However, two other Code provisions, § 132 which provides for an
exclusion from gross income and § 217 which provides for a deduction from gross
income, operate to lessen the impact of §§ 61 and 82.

Qualified Moving Expense Reimbursements: Code §§ 132 and 217. 

Section 132 provides that gross income shall not include any fringe benefit that is a
qualified moving expense reimbursement.  A qualified moving expense reimbursement
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is any amount received, directly or indirectly, by an individual from an employer as a
payment for, or a reimbursement of, expenses that would be deductible as moving
expenses under § 217 if directly paid or incurred by the individual.  

In general, § 217(b)(1) defines moving expenses as the reasonable expenses of:

(A) moving household goods and personal effects from the former residence to
the new residence; and 
(B) traveling (including lodging, but not meals) from the former residence to the
new place of residence.

1993 Congressional Changes to Code §§ 132 and 217.

 states that the IRS decided in 1993 that travel funds should be treated as
income.  In 1993, Congress made major changes to §§ 132 and 217, effective for
moving expenses incurred after December 31, 1993, by enacting § 13213 of the
Omnibus Budget Reconciliation Act,  (OBRA 1993), 1993-3 C.B. 3, 61.   The Congress
explained that, in the interests of appropriate tax treatment and restoring some fairness
to the tax system, OBRA 1993  imposed new limitations on the expenses that qualify as
deductible moving expenses.   See, H.R. Rep. No. 103-111, 103d Cong., 1st Sess.
(1993), 1993-3 C.B. 167, 227-8; and H.R. Conf. Rep. No. 103-213, 103d Cong., 1st
Sess. (1993), 1993-3 C.B. 393, 468-70.  

Prior to OBRA 1993, deductible moving expenses also included:

(A) traveling expenses (including meals and lodging) to the new work location for
the purpose of searching for a new residence; 
(B) expenses of meals and lodging at the new work location for up to 30 days (90
days for a foreign move); and 
(C) certain costs related to the sale of (or settlement of an unexpired lease on)
the old residence, and the purchase of (or acquisition of a lease on) the new
residence.

Explanation of RITA.

 also stated that he has been turning in claims under “RITA”.  Occasionally,
the federal government makes payments for travel and transportation expenses and
includes the payments in an employee’s gross income because the payments are not
qualified moving expense reimbursements (as discussed above).  In that event,
payment of a relocation income tax allowance (RITA) is authorized under 5 U.S.C.
§ 5724b.  The RITA payment reimburses the eligible transferred employee for
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substantially all of the additional Federal, State, and local income taxes incurred by the
employee (or by the employee and spouse, if a joint return is filed) as a result of the
payment (or reimbursement) of the non-qualified moving expenses.

I hope this information is helpful.  Please call A. Katharine J. Kiss, Identification Number
50-03990, at (202) 622-4920, if you have any additional questions.

Sincerely,

______________________________
Lewis J. Fernandez
Deputy Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

Enclosure


