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The Honorable Ralph Regula
U.S. House of Representatives
Washington, DC 20515

Attention: Karen Buttaro

Dear Mr. Regula:

This letter is in response to your May 31, 2000 request for information to the Internal
Revenue Service (IRS) Office of Legislative Affairs. You asked two questions:

(1) If a person grants a utility company an easement on his property to lay an
electrical line and receives a fee for this easement, is the amount taxable;
and

(2) If a person conveys a property but reserves a life estate, with the right to
use the property, can he still deduct the mortgage interest and property
taxes?

The answer to the first question depends upon the taxpayer’s specific facts. An
easement is an interest in property. Gains derived from dealings in property must be
included in gross income. Thus, proceeds received from the granting of an easement
must be included in gross income to the extent they constitute gain, i.e., to the extent
the proceeds exceed the allocable basis of the property subject to the easement.
Section 61(a)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The answer to your second question is that generally the payment of home mortgage
interest is deductible, as long as the taxpayer is personally liable for the mortgage and
the mortgage is secured by the taxpayer’'s home (main home or a second home). A life
estate interest will qualify as the life tenant’s home, but only if he actually uses the
property as his home. Simply owning the life estate (without using it as a home) is not
sufficient. Thus, if the other requirements for home mortgage interest are met, the
interest paid by the taxpayer is deductible. Section 163(h)(3) of the Code. Similarly,
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property taxes paid by the owner of a life estate are deductible, as long as the life
tenant has the duty to pay the tax or the payment is made to protect his interest in the
property. However, the person owning the remainder interest in the property may not
claim a deduction for these same expenditures; property taxes can be deducted only by
the person who pays them. Section 164(a)(1) of the Code.

I hope this information is helpful to you. If you have additional questions, or we
can assist you further, please call John M. Fischer at 202-622-4950.

Sincerely,

Heather C. Maloy
Associate Chief Counsel
(Income Tax and Accounting)



