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Dear Mr. *****:

This letter responds to your inquiry dated June 26, 2000, concerning the
limitations, if any, on your organization’s becoming involved in a school
construction levy.  Your organization is described in section 501(c)(3) of the
Internal Revenue Code (the Code) and questions whether it can take a position
regarding the levy, if the levy is properly presented and decided by the board.  It
is unclear whether this board is an administrative or a legislative board.

We regard your question as a request for information and respond with this
information letter.  An information letter is a statement that calls attention to well-
established interpretation or principle of tax law, without applying it to a specific
set of facts.  An information letter is advisory only; accordingly, a taxpayer may
not rely on any statement made in the information letter.

An organization is not described in section 501(c)(3) of the Code if it is an action
organization.  An action organization is one if a substantial part of its activities is
attempting to influence legislation by propaganda or otherwise.  The two terms,
"legislation" and "substantial part", are vague and warrant some explanation.

The term "legislation" generally includes action by the United States Congress,
any State legislature, any local council or similar governing body, or by the public
in a referendum, initiative, constitutional amendment, or similar procedure.  The
term legislation does not include actions by an administrative body.  The term
administrative body includes: school board, housing authority, sewer and water
district, zoning board, and other similar Federal, State, or local special purpose
body, whether elective or appointive.  Accordingly, an organization would not be
influencing legislation, within the meaning of the Code, if it proposed to a Park
Authority that it purchase a particular tract of land for a new park.  It would not
matter that such an attempt would necessarily require the Park Authority
eventually to seek appropriations to support a new park.
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The term "substantial part" is not defined.  However, Congress was concerned
that the meaning of substantial part is vague and thereby tended to encourage
subjective and selective enforcement.  Consequently, Congress remedied the
vague "substantial part" standard by setting specific permissible expenditure
limitation for those organizations that make a so-called "section 501(h) election."
Generally, any electing organization will, for any taxable year, have nontaxable
lobbying amounts, and taxable lobbying amounts.

The Code regards nontaxable lobbying amounts as insubstantial lobbying
amounts; thus, a charitable organization that expends nontaxable lobbying
amounts incurs neither a tax nor revocation.  However, there are, for any
organization during a taxable year, a specific limitation on the nontaxable
lobbying amounts; amounts spent exceeding the limitation are taxable lobbying
taxable amounts and are taxable under section 4911 of the Code.  Additionally, if
these excess lobbying expenditures normally exceed 150 percent of the
nontaxable amounts over a four-year period, then the expenditures are taxed and
the organization’s exemption may be revoked.

We hope this has been of assistance.  If you have any questions, you may
contact ***************, Identification Number ********, at (202) ********.

Sincerely,

Joseph J. Urban
Acting Manager, Projects Branch
  Exempt Organizations


