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Dear [

This responds to your letter dated September 19, 2000, requesting information on
whether certain benefits provided to you by your employer are includable in your
income. Specifically, you asked whether you are required to include in your income the
value of a personal computer, life insurance, health insurance and certain personal
airline travel benefits provided to you by your employer.

Unfortunately, we are not able to issue a ruling on these issues due to the fact that your
submission does not comport with the requirements for requesting a private letter ruling.
Revenue Procedure 2000-1, 2000-1 I.R.B. 4, sets forth procedures for requesting letter
rulings. If you wish to request formal guidance, such as a private letter ruling, you
should follow the procedures set forth in Revenue Procedure 2000-1. In the absence of
a request for formal guidance, we are only able to provide general information.
Accordingly, in response to your request, we have reviewed the facts provided to us
and set forth below general information, which we hope will be helpful to you.

Section 61 of the Internal Revenue Code (the “Code”) provides that, except as
otherwise excluded, “gross income” includes compensation for services, including fringe
benefits. In general, an employee must include in gross income the amount by which
the fair market value of the fringe benefit exceeds the sum of (i) the amount, if any, paid
for the benefit by or on behalf of the recipient, and (ii) the amount, if any, specifically
excluded from gross income by some other section of the Code.

Employer-Provided Personal Computer

You have asked whether the value of a personal computer provided to you by your
employer at the cost of internet access for three years is taxable income to you. We
understand that the computer can be used by you for either personal or business
purposes.
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Section 132(a)(3) of the Code provides that gross income shall not include any fringe
benefit that qualifies as a working condition fringe benefit. A “working condition fringe
benefit” is defined in section 132(d) as any property or services provided to an
employee of the employer to the extent that, if the employee paid for such property or
services, such payment would be allowable as a deduction under section 162 (trade or
business expenses) or 167 (depreciation on business property).

Section 1.132-5(a)(1)(ii) of the Income Tax Regulations (the “regulations”) provides that
if under section 274 of the Code certain substantiation requirements must be met in
order for a deduction under section 162 or 167 to be allowable, then those
substantiation requirements apply when determining whether property is excludable as
a working condition fringe benefit. Section 1.274-5T(e) of the regulations provides that
an employee may not exclude from gross income as a working condition fringe benefit
any amount of the value of the availability of “listed property” provided by an employer
to an employee, unless the employee substantiates for the period of availability the
amount of the exclusion in accordance with section 274(d). Section 274(d) generally
requires the employee to substantiate to the employer by adequate records the date,
the amount, and business purpose of the use, as well as the amount of expenditures
with respect to the listed property.

Section 280F(d)(4)(A)(iv) of the Code provides that the term “listed property” includes
“any computer or peripheral equipment (as defined in section 168(i)(2)(B)).” However,
section 280F(d)(4)(B) provides that the term “listed property” does not include any
computer or peripheral equipment used exclusively at a regular business establishment
and owned or leased by the person operating such establishment. For this purpose,
any portion of a dwelling unit shall be treated as a regular business establishment only
if the requirements of section 280A(c)(1) are met with respect to such portion.

To summarize, the value of the business use of the computer provided to you by your
employer may be excludable from your income as a working condition fringe benefit to
the extent that, if you had leased or purchased the computer yourself, the expense you
incurred would be deductible. Expenses related to listed property are deductible only if
the substantiation requirements under section 274(d) are satisfied. Because computers
and peripheral equipment are generally listed property, you must satisfy the
substantiation requirements under section 274(d) to exclude the value of the business
use of the property as a working condition fringe benefit. The value of the personal use
of the computer would be includable in your income, but would be reduced by the
amount you paid for the computer.
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However, the substantiation requirements under section 274(d) do not apply if the
property is not listed property. Computers and peripheral equipment are not listed
property if they are used at a place that qualifies under the Code as a home office. A
place will not qualify as a home office unless the employee is working at home for the
employer’s convenience. In this regard, if an employee who is given the choice of
working at home or at an employer-provided office, chooses to work at home, the
employee generally is not working at home for the employer’s convenience.

Personal Travel on Employer’s Airline

You have further inquired whether the value of personal travel provided to you on your
employer’s airline is includable in your income. Section 132(a)(1) of the Code provides
that certain services an employer provides to its employees, termed “no-additional-cost
services” are excluded from the employees’ gross incomes. Section 132(b) of the Code
provides that the term “no-additional-cost services” means any service provided by an
employer to an employee if the service is offered for sale to customers in the ordinary
course of the line of business of the employer in which the employee is performing
services, and the employer incurs no substantial additional cost (including foregone
revenue) in providing the service to the employee.

To qualify for the exclusion for no-additional-cost services, the employer must incur no
substantial additional cost in providing the service to the employee. For this purpose,
the term “cost” includes any revenue foregone because the service is furnished to the
employee rather than to a nonemployee customer. Generally, situations in which
employers incur no additional cost in providing services to employees are those in
which the employees receive the benefit of excess capacity which otherwise would
have remained unused because nonemployee customers would not have purchased it.
Thus, airlines generally do not incur substantial additional costs by furnishing free flights
to employees in such a way that nonemployee customers are not displaced. H.R. Rep.
No. 432, 98" Cong. 2d Sess. 1594 (1984).

Section 1.132-2(a)(2) of the regulations provides that one of the services eligible for
treatment as a no-additional-cost service is transportation by aircraft. However, the
exclusion does not apply when the employee takes a personal flight at no charge and
receives reserved seating on a commercial flight. Of course, the Code does not
prevent an airline from reserving free seating for its employees. If the airline allows its
employees to reserve seats for free flights, however, the value of the flights is included
in the employees’ gross income under section 61 of the Code.
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To summarize, the value of personal flights provided to you on your employer’s airline
may be excludable from your income if you work in the same line of business in which
the employer offers flights for sale to nonemployee customers, and if the flights are
offered to you in such a way that nonemployee customers are not displaced (e.g., on a
“space-available” basis).

Personal Travel by Parents on Employer’s Airline

You inquired whether the value of personal travel provided by your employer to your
parents is includable in your income. Under a special statutory provision, the use of
free or discounted passes by a parent of an airline employee is treated as use by the
employee. Code § 132(h)(3); Reg. § 1.132-1(b)(1). Thus, (assuming you are an airline
employee), to determine whether personal travel provided to your parents is excludable
from your income as a no-additional-cost service, the rules set forth above are
applicable in the same manner as if the travel had been provided to you.

Personal Travel by Domestic Partner on Employer’s Airline

You requested information on whether the value of personal travel provided by your
employer to your domestic partner is includable in your income. The exclusion for no-
additional-cost services (including airline travel) applies only to benefits provided to
employees. The definition of “employee” for purposes of the no-additional-cost services
exclusion in section 132(b) of the Code includes current employees, spouses of
employees, dependent children of employees, former employees who have left the
service of the employer due to retirement or disability, and widows and widowers of
employees who died while employed in the line of business or left service due to
retirement or disability. If your domestic partner does not fall within this definition of
“employee”, then the fair market value of travel (less any amount you paid for such
travel), provided by your employer to your domestic partner is includable in your gross
income.

Personal Travel on Another Employer’s Airline

You asked whether you are required to include in income the personal travel provided
to you on an airline other than your employer’s airline, offered at a discount through a
contract made by your employer. Section 132(i) of the Code provides that, for
purposes of the no-additional-cost exclusion, any service provided by an employer to an
employee of another employer shall be treated as provided by the employer of such
employee if: (i) the service is provided pursuant to a written agreement between the
employers, and (ii) neither of the employers incurs any substantial additional costs
(including foregone revenue) in providing the services or pursuant to such agreement.

Employer-Provided Life Insurance
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You questioned whether to include the value of life insurance coverage provided to you
by your employer in your income. Under Code section 79, generally, the cost of up to
$50,000 of group-term life insurance coverage provided to an employee by his or her
employer is not included in income. However, the cost of employer-provided insurance
must be included in income to the extent it exceeds the cost of $50,000 of coverage,
but the amount included is reduced by the amount paid by the employee towards the
purchase of the insurance.

Employer-Provided Health Insurance

You also asked whether the value of health insurance coverage provided to you by your
employer is includable in your income. Section 106 of the Code provides that “gross
income of an employee does not include employer-provided coverage under an
accident or health plan.” Section 1.106-1 of the regulations provides that, “[t]he gross
income of an employee does not include contributions which his employer makes to an
accident or health plan for compensation (through insurance or otherwise) to the
employee for personal injuries or sickness incurred by him, his spouse, or his
dependents, as defined in section 152.”

Health Insurance Provided to Domestic Partner

Finally, you have inquired whether health insurance provided by your employer to your
domestic partner is includable in your income. Employer-provided coverage under an
accident or health plan for personal injuries or sickness incurred by individuals other
than the employee, his or her spouse, or his or her dependents, as defined in section
152 of the Code, is not excludable from the employee’s gross income under section
106 of the Code. Thus, if your domestic partner is not your spouse or your dependent,
the fair market value of health insurance coverage provided to your domestic partner by
your employer (less any amount you paid for such coverage) is includable in your
income.
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Section 152(a)(1) through (8) of the Code provides that the term “dependent” means
any individual over half of whose support, for the calendar year in which the taxable
year of the taxpayer begins, was received from the taxpayer and who is related to the
taxpayer in one of several specified relationships.*

Section 152(a)(9) of the Code provides, in pertinent part, that the term “dependent”
means an individual over half of whose support, for the calendar year in which the
taxable year of the taxpayer begins, was received from the taxpayer and (other than an
individual who at any time during the taxable year was the spouse of the taxpayer) who,
for the taxable year of the taxpayer has as his or her principal place of abode the home
of the taxpayer and is a member of the taxpayer’s household. Section 152(b)(5) of the
Code provides that an “individual is not a member of a taxpayer's household if at any
time during the taxable year of the taxpayer the relationship between such individual
and the taxpayer is in violation of local law.”

An employee’s domestic partner who is not related to the employee in one of the
relationships specified in section 152(a)(1) through (8) of the Code, may qualify as a
dependent of the employee if the requirements of sections 152(a)(9) and (b)(5)
discussed above are met.

You have also asked whether you are required to pay Social Security tax on the
benefits described above. If a fringe benefit is excludable from an employee’s gross
income, then its value is not added to the employee’s wages and there are no
employment tax consequences. On the other hand, if the benefit is not excludable (or
is only partially excludable) from gross income, its value is reported as wages on the
employee’s Form W-2 and the employer generally must withhold income taxes and the
employee’s share of FICA, in addition to paying its share of FICA and FUTA.

This letter provides general information only. It describes well-established
interpretations and principles of tax law without applying them to a specific set of facts.

! The relationships specified in Code section 152(a)(1) through (8) are as
follows:

(1) A son or daughter of the taxpayer, or a descendant of either,

(2) A stepson or stepdaughter of the taxpayer,

(3) A brother, sister, stepbrother, or stepsister of the taxpayer,

(4) The father or mother of the taxpayer, or an ancestor of either,

(5) A stepfather or stepmother of the taxpayer,

(6) A son or daughter of a brother or sister of the taxpayer,

(7) A brother or sister of the father or mother of the taxpayer,

(8) A son-in-law, daughter-in-law, father-in-law, mother-in-law, brother-in-law, or

sister-in-law of the taxpayer
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It is advisory only and has no binding effect with the Internal Revenue Service. This
letter is intended only to provide you with general guidance for determining how to
comply with applicable law.

The attorney assigned to this matter is Lynne Camillo (Employee ID #50-01066). She
can be reached at (202) 622-6040.

Sincerely,

Jerry E. Holmes

Chief, Employment Tax Branch 2

Office of the Assistant Chief Counsel
(Exempt Organizations/ Employment Tax/
Government Entities)



