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Dear
This 1s in response to the , request for letter ruling submitted on

vour behalf by vour authorized representative, as supplemented by correspondence dated
in which vou seek a ruling under section 401(a)(9) of the Internal Revenue Code. The
following facts and representations support your ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1926, died on Date 2, 1999.
Taxpayer A was the owner of IRA X, maintained with Company M, as of her date of
death.

On or about Date 3, 1991, Taxpayer A named her children, Taxpayers B, C, and

D, as the beneficiaries of her IRA X. Each of the three beneficiaries was to receive an
equal share of Taxpayer A’s IRA X.
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Taxpayer A received distributions from her IRA X which were intended to meet
the minimum required distributions requirements through calendar year 1999. With
respect to said required distributions, Taxpayer A’s life expectancy was being
recalculated. IRA X remains in existence.

Taxpayer C and Taxpayer D each intend to transfer, by means of trustee-to-trustee
transfers, his share of Taxpayer A’s IRA X into an individual retirement arrangement
(IRA) set up and maintained in the name of Taxpayer A. Taxpayer C will be the sole
beneficiary of one of the transferee IRAs, and Taxpayer D will be the sole beneficiary of
the second transferee IRA. The transfers will be accomplished no later than December
31, 2000. The share of Taxpayer C and the share of Taxpayer D will each be allocated
gains, losses, and expenses of IRA X computed beginning with Taxpayer A’s date of
death and ending with the actual date(s) of transfer. As a result of the transfers,
Taxpayer B will become the sole beneficiary of IRA X.

Beginning with calendar year 2000, Taxpayer B will receive required
distributions from IRA X which distributions will be based on her remaining life
expectancy.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter ruling:

That Taxpayer B will comply with the requirements of Code section
401(a)(9) (made applicabie to IRAs pursuant to Code section 408(a)(6))
as long as she receives distributions of the account balance remaining
in IRA X, after the trustee-to-trustee transfers referenced above, over a
period of time not longer than her remaining life expectancy.

With respect to your ruling request, section 408(a)(6) of the Code provides that,
under regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section
401(a)(9) and the incidental death benefit requirements of section 401(a) shall apply to
the distribution of the entire interest of an individual for whose benefit the IRA trust is
maintained.

Code section 401(a)(9)(A) provides, in general, that a trust will not be considered
qualified unless the plan provides that the entire interest of each employee-

(1) will be distributed to such employee not later than the
required beginning date, or

(1)  will be distributed, beginning not later than the required

beginning date, over the life of such employee or over the lives of
such employee and a designated beneficiary or over a period not
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extending beyond the life expectancy of such employee and a
designated beneficiary.

Section 401(a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for
purposes of this paragraph, the term “required beginning date” means April 1 of the
calendar year following the calendar year in which the employee (IRA holder) attains age
70 Y.

Section 401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer D-3, provides that for purposes of calculating the distribution period for
distributions that begin prior to death, the designated beneficiary will be determined as of
the plan participant’s (IRA holder’s) required beginning date.

Section 401(2)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A F-1(a), provides that where
an employee’s benefit 1s in the form of an individual account and is to be distributed over
a period not extending beyond the life expectancy of the employee or the joint life and
fast survivor expectancy of the employee and his designated beneficiary, the amount
required to be distributed for each calendar year, beginning with the first calendar year
for which distributions are required and for each succeeding calendar year, must be at
least equal to the quotient obtained by dividing the employee’s benefit by the applicable
life expectancy.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A F-1(d), provides that the
term “applicable life expectancy” means the life expectancy (or the joint and last survivor
expectancy) determined in accordance with E-1 through E-5 of the proposed regulations,
reduced by one for each calendar year which has elapsed since the date on which the life
expectancy (or joint and last survivor expectancy) was calculated. However, pursuant to
E-6 through E-8, life expectancy is recalculated, the applicable life expectancy will be the
life expectancy so recalculated.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Qs&As E-3 and E-4, provide
that life expectancies for purposes of determining required distributions under section
401(a)(9) must be computed by used of the expected return multiples in Tables V and VI
of section 1.72-9.

Code section 401(a)(9)(D) provides, in general, that the life expectancy of a plan
participant (or IRA holder) and his spouse may be recalculated but not more frequently
than annually.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A E-6, provides, in general,
that an employee’s life expectancy and his spouse’s life expectancy may be recalculated
in accordance with Code section 401(a)(9)(D) but not more frequently than annually.
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Code section 401(a)(9)(B)(i) provides, in general, that where distributions have
begun under subparagraph (A)(ii), and the employee (IRA holder) dies before his entire
interest has been distributed to him, then the remaining portion of such interest will be
distributed at least as rapidly as under the method of distributions being used under
subparagraph (A)(ii) as of the date of death.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A B-5, provides, in
pertinent part, that distributions are treated as having begun in accordance with section
401(a)(9)X(A)(i1) on the employee’s (IRA holder’s) required beginning date even though
distributions may actually have been made before that date.

Section 1.401(2)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A H-2, provides, in short,
that, if separate accounts are maintained, such separate accounts need not be aggregated
for purposes of determining whether distributions from one separate account satisfy the
minmum required distributions rules of Code section 401(a)(9).

Section 1.401(2)(9)-1 of the proposed regulations, Q& A H-2A, provides, in short,
that, for purposes of Code section 401(a)(9), a separate account in an individual account
is a portion of an employee’s benefit determined by an acceptable separate accounting
including allocating investment gains and losses, and contributions and forfeitures, on a
pro rata basis in a reasonable and consistent manner between such portion and any other
amounts.

In this case, on Date 3, 1991, which was prior to her “required beginning date”, as
that term is defined in Code section 401(a)(9)(C), Taxpayer A named Taxpayers B, C,
and D as the beneficiaries of her IRA X. Taxpayer A died during calendar year 1999
after receiving a calendar year 1999 IRA X distribution. Taxpayers B, C, and D intend to
divide IRA X among themselves with each receiving an equal share thereof. Said equal
shares will include a proportionate share of IRA X gains, losses, and expenses computed
beginning with Taxpayer A’s date of death. Taxpayer C’s share will be transferred, by
means of a trustee to trustee transfer, into an IRA maintained in the name of Taxpayer A
for the benefit of Taxpayer C. Additionally, Taxpayer D’s share will be transferred, by
means of a trustee to trustee transfer, into an IRA maintained in the name of Taxpayer A
for the benefit of Taxpayer D.

Based on the above, the Service concludes with respect to your ruling request as
follows:

That Taxpayer B will comply with the requirements of Code section
401(a)(9) (made applicable to IRAs pursuant to Code section 408(a)(6))
as long as she receives distributions of the account balance remaining
in IRA X, after the trustee-to-trustee transfers referenced above, over a
period of time not longer than her remaining life expectancy.
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This ruling letter assumes that IRA X either has, or will meet, the requirements of
Code section 408(a) at all times relevant thereto.

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. As such, it
does not address the tax consequences, if any, of the transaction described herein to either
Taxpayer C or Taxpayer D.

Pursuant to a power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is

being sent to your authorized representative,

Sincerely yours,

e U fors

Frances V. Sloan

Manager, Employee Plans
Technical Group 3

Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form
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