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Dear 

This letter is written in response to your correspondence dated March 6, 2002, in which
you ask whether remuneration paid to elected public officials (constables) is wages,
subject to employment taxes and whether such elected official’s unreimbursed business
expenses are deductible under Internal Revenue Code § 62(a)(2)(C).1

As a general matter, the Internal Revenue Service is not able to provide binding legal
advice applicable to a particular taxpayer unless the procedure for issuing a formal
opinion, as described in Revenue Procedure 2002-1, 2002-1 I.R.B. 1, is followed.  Your
request does not conform with the requirements of Revenue Procedure 2002-1 and,
therefore, does not provide the necessary information to issue a formal opinion applying
the Internal Revenue Code to your specific facts.  However, we are able to provide you
with the following general information regarding your question.

Wage Issue

Section 3401(a), pertaining to the collection of income tax at the source on wages,
generally defines the term “wages” to include all remuneration, other than fees paid to a
public official, for services performed by an employee for an employer.

Section 3401(c) defines the term "employee" to include an officer, employee, or elected
official of the United States, a state, or any political subdivision thereof or the District of
Columbia, or any agency or instrumentality of any of the foregoing. 
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2  42 U.S.C. 418, as amended throughout chap. 42, (1970) (“§ 218 Agreement”). 
A § 218 Agreement is an agreement between a state, political subdivision, or
instrumentality thereof and the Social Security Administration extending old-age
survivors and disability insurance and hospital insurance coverage to employees of the
state, political subdivision or instrumentality. 

Wages paid for services performed by employees for employers are subject to taxation
under the Federal Insurance Contributions Act ("FICA") and the Federal Unemployment
Tax Act ("FUTA") unless specifically excluded.  If services performed by an employee of
a state, political subdivision, or instrumentality thereof are not covered under an
agreement pursuant to § 218 of the Social Security Act (“§ 218 Agreement”),2 then
wages paid to such employee are generally subject to FICA taxation only if the
employee is not a member of a retirement system of such state, political subdivision, or
instrumentality thereof pursuant to § 3121(b)(7)(F).  If such employee is a member of a
government retirement system, the employee's wages are subject to the medicare tax
portion of FICA as provided in § 3121(u)(2) unless the employee has been continuously
employed with such government employer since March 31, 1986 as required in §
3121(u)(2)(C). 

Section 3306(c)(7) provides that services performed by employees of a state, political
subdivision, or instrumentality thereof are excluded from the term "employment" for
purposes of FUTA.

Section 1401 imposes taxes under the Self-Employment Contributions Act (SECA) on
the self-employment income of every individual.  Section 1402(b) provides generally
that self-employment income means the net earnings from self-employment derived by
an individual during any taxable year, subject to the exception for amounts in excess of
the contribution base for the year.  Section 1402(a) defines the term "net earnings from
self-employment," in pertinent part, as the gross income of an individual from any trade
or business carried on by him, less the income tax deductions that are attributable to
such trade or business.  

As a general rule, an individual performing the functions of a public office of a state,
political subdivision, or instrumentality thereof is not carrying on a trade or business for
self-employment tax purposes.  See § 1402(c)(1).  However, § 1402(c)(1) provides an
exception to this general rule insofar as the functions of a public office of a state or
political subdivision or instrumentality thereof do constitute a trade or business for self-
employment tax purposes in cases in which (1) the functions are performed in a
position compensated solely on a fee basis, and (2) the functions are not covered under
a § 218 Agreement.
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3  We note, however, that § 3121(b)(7)(F) provides that employees of states,
political subdivisions, or wholly owned instrumentalities thereof who are members of a
retirement system are exempt from the old-age survivors and disability insurance
portion of FICA.  Such employees may also be exempt from the hospital insurance
portion of FICA if they were continuously employed by the state or political subdivision
since March 31, 1986 or earlier.

Regulations § 1.1402(c)-2(b) defines the term "political office" as any elective or
appointive office of a state, its political subdivisions, or a wholly owned instrumentality
thereof.

Therefore, remuneration paid to a public official for the services performed for a public
office is not subject to SECA unless the services are compensated solely on a fee
basis,  and such services are not covered by a § 218 Agreement.  If the remuneration is
not fee based, then it is wages subject to federal income tax withholding and FICA
taxation.3

Revenue Ruling 74-608, 1974-1 C.B. 275, concerns an individual elected to collect the
county, township, and school district taxes within his electoral district.  The individual
accounts for and turns over all the collected taxes to the treasurer of each taxing
authority and is compensated from state funds based on a fixed percentage of the total
amount collected.  The ruling concludes that the remuneration an elected official
receives in the form of a fee directly from the members of the public with whom he does
business is actually a fee for purposes of § 1402(c)(1).  However, when the
remuneration is paid to an elected official by a government and no portion of the
collected taxes belongs to him or may be retained by him as compensation, then the
remuneration is not a fee under § 1402(c)(1).  The revenue ruling concludes that since
the individual does not receive his remuneration in the form of a fee directly from
members of the public, he is not engaged in a trade or business and does not have net
earnings from self-employment for purposes of § 1402.

Under current law, if an elected official receives remuneration directly from members of
the public with whom he does business and such services are not covered by a § 218
Agreement, then such remuneration is considered a fee for purposes of § 1402(c)(1)
and is subject to SECA tax.  If, however, an elected official receives remuneration from
a government and no portion of the amounts he collected may be retained by him as
compensation, then such remuneration is not a fee under § 1402(c)(1) and is not
subject to SECA.  However, this amount is considered wages subject to federal income
tax withholding and FICA taxation.

Deduction Issue
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Section 62(a)(2)(C) provides that adjusted gross income is computed by subtracting
from gross income deductions allowed by § 162, which consist of certain trade or
business expenses paid or incurred with respect to services performed by an official as
an employee of a state or political subdivision thereof in a position compensated in
whole or in part on a fee basis.

The effect of § 62(a)(2)(C) is that public officials compensated in whole or in part with
fees may deduct unreimbursed employee business expenses above the line, that is,
without regard to the two percent floor imposed by § 67.  Other public officials who
receive non-fee  compensation may deduct unreimbursed trade or business expenses
allowed by § 162 below the line, that is, subject to the two percent floor imposed by §
67.

Conclusion

If an elected official receives remuneration directly from members of the public for
whom he does business, and such services are not covered by a § 218 Agreement,
then the remuneration is a fee and is subject to SECA taxes.  If such elected official has
unreimbursed business expenses as a result of performing such services, he may
deduct them "above the line" pursuant to § 62(a)(2)(C).

In contrast, if an elected official receives remuneration from the government, then such
remuneration is wages subject to federal income tax withholding and FICA taxation.  If
such elected official has unreimbursed business expenses as a result of performing
such services, he may not deduct such expenses under § 62(a)(2)(C).  He may only
deduct such expenses as miscellaneous itemized deductions subject to the two percent
floor.

If you have any questions, please do not hesitate to call                                                    
                                                   at (202) 622-6040.

Sincerely,
Lynne Camillo
Chief, Employment Tax Branch 2
Office of Assistant Chief Counsel
(Exempt Organizations/Employment
Tax/Government Entities)


