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Dear --------------: 
 
 
 Reference: U.S.-Venezuela Income Tax Treaty  
 
This responds to your letter to the Associate Chief Counsel (International) dated 
July 24, 2003.  In response to your inquiry, we are providing the following 
general information.  This information letter is advisory only and has no binding 
effect on the Internal Revenue Service. 
 
You inquired about the application of the United States-Venezuela Income Tax 
Treaty (“Treaty”), available on the internet at http://www.irs.treas.gov/pub/irs-
trty/venezu.pdf, to Venezuelan residents who purchase a variable annuity or 
invest in mutual funds in the United States.  Specifically, you inquired whether 
the Treaty limits the application of the U.S. withholding rules to these two types 
of investments. 

 
With respect to variable annuities, paragraph 3 of Article 19 of the Treaty 
(Pensions, Social Security, Annuities, and Child Support) provides, in pertinent 
part: 

 
Annuities, other than those covered in paragraph 1 [pertaining to 
pensions and other similar remuneration], that are derived from a 
Contracting State and beneficially owned by an individual resident 
of the other Contracting State shall be taxable only in the first-
mentioned State.  The term "annuities" as used in this paragraph 
means a stated sum paid periodically at stated times during a 
specific time period, under an obligation to make the payments in 
return for adequate and full consideration (other than services 
rendered). 
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Article 19(3) applies to both fixed and variable annuities.  Accordingly, a variable 
annuity derived from the United States and beneficially owned by an individual 
resident of Venezuela is taxable only in the United States, and the Treaty does 
not provide for a reduced rate of taxation on annuities.  Therefore, distributions 
from a variable annuity are subject to the 30% withholding rate provided by 
Internal Revenue Code sections 871(a)(1) and 1441. 
 
With respect to Venezuelan residents who invest in a U.S. mutual fund 
qualifying as a “Regulated Investment Company” (RIC), Article 10 of the Treaty 
(Dividends) provides, in pertinent part (emphasis added): 

 
(1) Dividends paid by a company that is a resident of a Contracting 

State to a resident of the other Contracting State may be taxed in 
that other State. 
 

(2) However, such dividends may also be taxed in the Contracting 
State of which the company paying the dividends is a resident, and 
according to the laws of that State, but, except as provided in 
paragraph (3), if the beneficial owner of the dividends is a resident 
of the other Contracting State, the tax so charged shall not exceed: 
 

a)  5 percent of the gross amount of the dividends if the 
beneficial owner is a company that owns at least 10 percent 
of the voting stock of the company paying the dividends; 

 
b) 15 percent of the gross amount of the dividends in all other 

cases.  * * *  
 

(3) Subparagraph a) of paragraph (2) shall not apply in the case of 
dividends paid by a Regulated Investment Company (RIC) or a 
Real Estate Investment Trust (REIT).  In the case of dividends paid 
by a RIC, subparagraph b) of paragraph (2) shall apply.  * * * 

 
Accordingly, the Treaty provides a reduced 15% rate of withholding of U.S. tax 
on dividends paid by a RIC to a Venezuelan resident who is eligible for Treaty 
benefits. 
 
We hope this information will be helpful to you.  For general information about 
withholding requirements and procedures, please see IRS Publication 515, 
“Withholding of Tax on Nonresident Aliens and Foreign Entities,” available on 
the internet at http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p515.pdf. 
 
If you require a definitive determination of the law applicable to your particular 
facts, you may submit a request for a private letter ruling to this office pursuant 
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to the rules set forth in Revenue Procedure 2003-1, which is available on the 
Internet at http://www.irs.gov/pub/irs-irbs/irb03-01.pdf.  If you should have any 
further questions in this matter, please contact --------------------------------------------
(not a toll-free number). 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
M. Grace Fleeman 
Senior Counsel, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(International) 


