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Dear ------------------: 
 
 We have considered your ruling request regarding the federal tax consequences under 
section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of a new program to provide individual grants to 
hospital patients entering hospice care.  
 
FACTS 
  
 You are a public charity affiliated with a hospital exempt from federal income tax under 
section 501(c)(3) of the Code.  The hospital previously operated a hospice program.  Donors 
made contributions to you to support the hospice program, although the donors understood that 
you did not guarantee that such contributions would exclusively support the hospice program.  
Although the donations were not held in a restricted fund, you have identified approximately 
$250,000 in unspent donations intended to support the hospice program.  Because the hospital 
has ceased to operate the hospice program, your Board of Directors explored alternative uses 
for the donations that would further the general purpose of the donors.   
 
 The Board proposed to establish a grant program for patients of the hospital who must 
enter hospice programs elsewhere.  Your officers and directors would appoint a committee to 
review and oversee disbursement of the grants based on individual need and financial hardship.  
The committee will cause records to be kept, including the name and address of recipients, the  
amount distributed to each recipient, the purpose of the grants, and the relationship, if any, 
between the recipient and you, or your committee members, officers, or trustees.   
 
 You have submitted amended Articles of Incorporation and evidence that they have been 
properly filed with your state.   
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RULING REQUESTED 
 
 The hospice relief grant program and grants made pursuant thereto will not jeopardize 
your status as an organization exempt from federal income tax under section 501(c)(3) 
of the Code. 
 
LAW 
 
 Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code provides for exemption from federal 
income tax for certain organizations organized and operated exclusively for religious, charitable, 
or scientific purposes, no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private 
shareholder or individual and which does not participate in proscribed political activities. 
 
 Section 1.501(c)(3)-1(c) of the Income Tax Regulations states, in part, that an organization 
will be regarded as “operated exclusively” for one or more exempt purposes only if it engages 
primarily in activities which accomplish one or more of such exempt purposes specified in 
section 501(c)(3). 
 
 Section 1.501(c)(3)-1(d)(1)(ii) of the regulations states that an organization is not 
organized or operated exclusively for one or more of the purposes specified unless it serves a 
public rather than a private interest such as designated individuals, the creator or his family, 
shareholders of the organization, or persons controlled, directly or indirectly by such private 
interests. 
 
 Section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the regulations provides that the term “charitable” is used in 
its generally accepted legal sense and includes the relief of the poor and distressed. 
 
 Rev. Rul. 56-304, 1956-2 C.B. 306, held that organizations that otherwise meet the 
requirements for exemption may make distributions to individuals, provided they further the 
purposes for which they were organized.  The organizations should keep records of names and 
addresses of recipients, the amounts given, the purpose for which it was given, the manner in 
which the recipient was chosen, and relationship between the recipient and the members, 
officers, or trustees or substantial contributor to the organization and a corporation controlled by 
a grantor or substantial contributor.   
 
 Rev. Rul. 79-17, 1979-1 C.B. 193, concerns an organization, commonly referred to as a 
“hospice,” which operates on both an inpatient and outpatient basis to assist persons who have 
been advised by a physician that they are terminally ill to cope with the distress arising from 
their conditions.  It utilizes and coordinates the professional skills of professionals such as 
physicians, nurses, therapists, social workers, clergy, counselors, and lawyers in a planned 
effort to alleviate the physical and mental distress of dying persons.  This revenue ruling 
concludes that by alleviating the mental and physical distress of persons terminally ill, the 
organization relieves the distressed within the meaning of section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the 
regulations, and thus is operated exclusively for charitable purposes.  
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ANALYSIS 

 An organization that provides hospice services for the terminally ill is operated exclusively 
for charitable purposes.  . (Rev. Rul. 79-17, supra).  Because you can no longer support a 
hospice program at your affiliated hospital, your Board has found an alternative manner in which 
to pursue this purpose: by giving grants to individuals to pay for hospice services elsewhere. 
Exempt organizations may carry out exempt activities through grants to individuals, provided 
they meet certain recordkeeping requirements. (Rev. Rul. 56-304, supra.) 
 
 Your Board has amended your articles of incorporation to specifically authorize individual 
grants.  You have represented that you will make decisions based upon individual need and 
financial hardship and keep the records required by Rev. Rul. 56-304.   
 
RULING 
 
 The hospice relief grant program and grants made pursuant thereto will not jeopardize 
your status as an organization exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the 
Code. 
 
 This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the Code 
after certain deletions of identifying information are made.  For details, see enclosed Notice 437, 
Notice of Intention to Disclose.  A copy of this ruling with deletions that we intend to make 
available for public inspection is attached to Notice 437.  If you disagree with our proposed 
deletions, you should follow the instructions in Notice 437.   
 
 This ruling is directed only to the organization that requested it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.   
 
 If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 
  
 
    Sincerely, 
 
 
 
    Steven Grodnitzky,  
    Manager  
    Exempt Organizations 
     Technical Group 1 
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