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The Honorable Richard G. Lugar 
United States Senate 
Washington, DC 20510 
 
 
Attention: ----------------------- 
 
 
Dear Senator Lugar: 
 
 
I am responding to your request for information dated -----------------------, on behalf of your 
constituent, --------------------.  He inquired about the proper year of deduction of medical 
expenses for cash basis taxpayers. 
 
In general, the method of accounting taxpayers use determines when they can take into 
account income and expenses. [section 451 and 461 of the Internal Revenue Code (the 
Code)].  Most individual taxpayers use the cash receipts and disbursements method of 
accounting.  Taxpayers who use this method must recognize income in the taxable year in 
which they actually or constructively receive the income, and must claim deductions and 
expenses in the year in which they actually pay them. 
 
The Congress enacted section 213 of the Code to allow taxpayers to deduct medical care 
expenses, if the expenses exceed 7.5 percent of the taxpayer’s gross income.  However, 
the deductions are only allowable in the taxable year in which the taxpayer actually paid the 
medical expenses, regardless of when the incident or event which occasioned the expense 
occurs and regardless of the type of method of accounting the taxpayer uses.  [section 
1.213-1(a) of the Income Tax Regulations].  This rule prevents the bunching of expenses 
into a single year in order to exceed the gross income limitation.  Consequently, if the 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

WASHINGTON, D.C. 20224 



2 
 
taxpayer incurred medical expenses that they did not pay during the taxable year, they 
cannot deduct them in that year and can only deduct in the year that the taxpayer actually 
pays the expenses.  These rules were enacted in 1960 and were last amended in 1979. 
 
I hope this information is helpful.  It is intended for informational purposes and does not 
constitute a ruling.  See Rev. Proc. 2007-1 § 2.04, 2007-1 I.R.B. 7.  If you have any 
questions, please contact me or -----------------at --------------------.  As requested, I am 
replying in duplicate and returning your enclosure.   
 
                                                                     Sincerely, 
 
 
 
  
                                                                      Christopher F. Kane 
                                                                      Branch Chief, Branch 3 
                                                                      (Income Tax & Accounting) 
 
Enclosures (2)  
 


