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Dear ---- ----------: 

This letter is in response to your inquiry to Congressman Ray LaHood about whether 
the Internal Revenue Code or Treasury Regulations impose a tax on the contribution of 
food inventory to a charity.  Congressman LaHood wrote to us on your behalf and asked 
us to respond directly to you.  I am sending him a copy of this letter. 

We know of no provision in the Internal Revenue Code (the Code) or Treasury 
Regulations (Regs.) that would tax the contribution of food inventory to a charity.  
Rather, federal law permits donors of food inventory to claim an income tax deduction 
for such contributions under certain circumstances.  I have enclosed section 
170(e)(3)(C) of the Code and section 1.170A-4A of the Regs. that describe these 
circumstances. 

I hope this information is helpful.  If you have any questions please call -----------------, 
Identification Number -------------, at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
George J. Blaine 
Deputy Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
Enclosures (2) 
 
cc: The Honorable Ray LaHood 

Attention:  Wade Dooley 
 


