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Dear

This is in response to your letter dated February 5, 2007, as supplemented by
additional information received on April 2, 2007, and April 10, 2007, in which you
request a waiver of the 60-day rollover requirement described in section 408(d)(3)
of the Internal Revenue Code (the “Code”).
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The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A, age 70, represents that he received a distribution from IRA X totaling
Amount B. Taxpayer A asserts that his failure to accomplish a rollover within the
60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to an error
made by his financial advisor, a representative of Company C, which led to
Amount B being placed into a non-IRA account. Taxpayer A further represents
that Amount B has not been used for any other purpose.

IRA X was in an IRA annuity that matured on Date 2. In order to obtain a higher
interest rate, Taxpayer A authorized his financial advisor at Company C to send a
letter to Company D requesting that the annuity be liquidated and the proceeds be
sent to Company C to be deposited in an IRA to be set up with Company C.

By letter dated Date 1 a representative of Company C instructed Company D

to have IRA X liquidated and the proceeds payable to Company C as custodian for
Account E. On Date 3, Amount B was credited to Account E. The financial
statements from Company C show Account E as “Taxpayer A’s IRA” and
Taxpayer A, at all times, believed it was an IRA. However, in fact, Account E was
not an IRA. No one at Company C's office or its home office noticed that Account
E was not an IRA until Taxpayer A was preparing his tax returns for and
realized that Account E was a regular certificate of deposit. Taxpayer A then
brought the error to the attention of his financial advisor.

Based on these facts and representations, you request a ruling that the Internal
Revenue Service waive the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Code with respect to Amount B.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if—

(i) the entire amount received (including money and any other property) i ns
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6o
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)). '

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to
any amount described in section 408(d)(3)(A)i) received by an individual from an
IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(AXi) from an
IRA, which was not includible in gross income because of the application of
section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)}(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial roliovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the
Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3X1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors
committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death,
disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country
or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of
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payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since
the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover was
due to an error by a representative of Company C which led to Amount B being
placed into a non-IRA account.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives
the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount B from
IRA X. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling
letter to contribute Amount B into a rollover IRA. Provided all other requirements
of section 408(d)(3) of the Code (except the 60-day requirement) are met such
contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of section

408(d) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which
may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

if you have any questions about this ruling please contact XXXXXXXXXXXxXxxx, at

Sincerely yours,

Domzell | AGAw

XXXXXXXXXXXXXXXXX, Manager _
Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:
Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437



