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The Honorable Harry Mitchell 
Member, U.S. House of Representatives 
7201 East Camelback Road, Suite 335 
Scottsdale, AZ  85251 
 
Attention:  --------------------------------------- 
 
Dear Congressman Mitchell: 
 
This letter is in response to your inquiry dated March 6, 2008, on behalf of your 
constituent, --------------------------------.  -----------------------asked if certain compensation  
constitutes nontaxable combat zone compensation.   
 
We understand that -----------------------served in Iraq and is currently undergoing medical 
treatment for his injuries at the ---------------------------------------------.  Whether his 
compensation is excludable combat zone compensation depends on whether his 
injuries were incurred as a result of his service in a combat zone, and whether he is 
being treated for those injuries on an inpatient or an outpatient basis. 
  
Compensation an enlisted member of the United States Armed Forces (USAF) receives 
is excluded from gross income for any month during any part of which the member 
either served in a combat zone, or was hospitalized as a result of wounds, disease, or 
injury incurred while serving in a combat zone [Section 112 of the Internal Revenue 
Code (the Code)].  For this purpose, an individual is hospitalized only until the date the 
individual is discharged from the hospital [Regulation section 1.112-1(c)(2) of the 
Income Tax Regulations (the Regulations)].  Therefore, compensation earned while 
serving outside a combat zone after discharge from the hospital or during outpatient 
services is not eligible for the exclusion. 
 
If a member of the USAF is hospitalized while serving in a combat zone, we presume 
that the wound, disease, or injury causing the hospitalization was incurred while serving 
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in a combat zone, unless there is clear evidence to the contrary [Regulation section 
1.112-1(c)(1)].  In certain cases, however, a member of the USAF may have incurred a 
wound, disease, or other injury while serving in a combat zone even though the 
individual was not hospitalized for it while so serving.  If an enlisted member of the 
USAF is hospitalized for any part of a month as a result of injuries sustained in a 
combat zone, such as Iraq, then that individual is entitled to exclude any compensation 
received for that entire month from gross income [Regulation section 1.112-1(b)(3)].  
However, compensation received for service for any month that begins more than 2 
years after the date specified in an Executive Order as the date of the termination of 
combatant activities in the combat zone cannot be excluded under section 112 
regardless of whether the individual receiving the compensation is hospitalized for any 
part of the month [Regulation section 1.112-1(a)(2)]. 
 
I hope this information is helpful.  If you have further questions, please call me at ---------
------------ or ------------------- of my staff at ---------------------.  

 
Sincerely, 
 
 
 
Catherine E. Livingston 
Deputy Division Counsel/ Deputy Associate 
Chief Counsel (Exempt 
Organizations/Employment 
Tax/Government Entities) 
Tax Exempt & Government Entities Division 

 
 

 


