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The Honorable William D. Delahunt      
Member, U.S. House of Representatives 
1250 Hancock Street, Suite 802N 
Quincy, MA 02169 
 
Attention: ------------- 
 
Dear Congressman Delahunt: 
 
I am responding to your letter dated May 8, 2008, on behalf of your constituent, --- - -----
---------------------.  ---- ------------- asked if he is entitled to a refund of federal income tax 
withheld on a lump-sum disability severance payment he received from the Defense 
Finance and Accounting Service (DFAS) before the Department of Veterans Affairs 
(VA) determined that he was entitled to receive disability pay.   
 
Whether we can refund income tax withheld on disability severance pay (DSP) depends 
on whether the DSP was excludable from gross income under section 104(a)(4) of the 
Internal Revenue Code (the Code).  Amounts received as a pension, annuity, or similar 
allowance for personal injuries or sickness resulting from active service in the armed 
forces of any country are excludable from gross income [Section 104(a)(4) of the Code].  
The exclusion in section 104(a)(4) will apply to an individual if he or she would be 
entitled to receive disability compensation from the VA [Section 104(b)(2)(D) of the 
Code].  The amounts excludable under section 104(a)(4) may not be less than the 
amount the individual would be entitled to receive from the VA as disability 
compensation for the respective period [Section 104(b)(4) of the Code].  
 
In 1991, a federal district court decided St. Clair v. United States, 778 F. Supp. 894 
(1991).  In that case, a Physical Examination Board (PEB) determined that a service 
member had a physical disability that warranted separation from military service.  After 
the PEB’s determination, the service member was discharged with disability severance 
pay issued to him in one lump-sum payment.  The following year, the VA verified the 
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service member was entitled to VA benefits equal to the lump-sum amount.  The court 
held that the lump-sum amount was excludable under section 104(a)(4) of the Code.  
Based on the court’s decision in St. Clair, we adopted the position that a military 
member who receives a lump-sum disability severance payment and who is later 
awarded VA disability benefits may exclude the lump-sum amount from income under 
section 104(a)(4).   
 
Given that the lump-sum amount ---- ------------- received is excludable from gross 
income, he can claim a refund of the withheld income tax.  He can claim a refund by 
filing an amended return on Form 1040X, Amended U.S. Individual Income Tax Return.  
Taxpayers must file a claim for refund of an overpayment of tax within 3 years from the 
time they filed the return or 2 years from the time they paid the tax, whichever is later.     
 
I hope this information is helpful. If you have any questions, please contact me or --------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
------- at --------------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Nancy J. Marks 
                               Associate/Division Counsel 


